A koronavírus-járvány miatti védekezésben a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, szükséges az együttműködés – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével és a főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón, amelyen Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy eljött a nemzeti összefogás ideje.

Gulyás Gergely elmondta, a kormányülésen tárgyaltak Karácsony Gergellyel és Szita Károllyal, az MVJSZ elnökével arról, hogy milyen lépéseket látnak szükségesnek a védekezésben.

"A kormány minden ellenkező híresztelés ellenére (...) a járvány elleni védekezésben különösen (...) partnerként tekint az önkormányzatokra" – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: az önkormányzatokkal való együttműködés szükséges ahhoz, hogy eredményes legyen a járvány elleni védekezés.

Gulyás Gergely emlékeztetett, szombaton járnak le azok a kijárási korlátozások, amelyekről két hete döntött a kormány, ezért fontosnak érezték, hogy a tárgyaljanak Budapest főpolgármesterével és az MJVSZ elnökével.

A jelenlegi helyzet mindenkitől komoly áldozatokat kíván, és abban bíznak, hogy az ország mielőbb túl lesz ezen a nehéz időszakon, de továbbra is "nem hetekről, hanem hónapokról kell beszélnünk" – mondta.

Gulyás Gergely közölte, a főváros és az MJVSZ részéről konstruktív hozzáállást tapasztaltak, és építő javaslatokat tettek a kormányülésen.

Megismételte, a kormány készen áll az együttműködésre a járvánnyal szembeni védekezés ügyében a polgármesterekkel.

Célunk továbbra is az, hogy a járvány terjedését a lehető legnagyobb mértékben lassítani tudjuk, és az idősebb korosztály megóvjuk a fertőzés veszélyétől

- jelentette ki Gulyás Gergely.

Kiemelte, a politikai vitáknak az ideje nincs itt, és azt szeretnék, hogy az eredményes védekezéshez szükséges összefogás a fennálló véleménykülönbségek ellenére a következő hónapokban meghatározó lenne.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "azt gondolom, hogy ma olyan időket élünk, amikor tényleg a nemzeti összefogás ideje kell, hogy eljöjjön".

A főpolgármester örömét fejezte ki, hogy párbeszéd alakult ki a kormány és az önkormányzatok között. Hangsúlyozta: a főváros mindent megtesz azért, hogy a közös döntéseket végrehajtsák, és arra kéri az embereket, hogy "a húsvéti szünetre való tekintettel is" maradjanak otthon.

A főpolgármester kiemelte: a főváros és a kerületek mindent megtettek azért, hogy kivegyék a részüket a védekezésből, és, hogy felkészüljenek a járvány utáni gazdasági, társadalmi válságot kezelni lehessen.

A kormányülésre való meghívás megteremtette annak a lehetőségét, hogy néhány szakmai kérdésben ki tudják alakítani az együttműködést – jegyezte meg Karácsony Gergely.

Közölte, egyeztetve a Fővárosi Közgyűlés frakcióval, a kerületi polgármesterekkel a kormányülésen azt az álláspontot képviselte, hogy az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket fenn kell tartani nagyjából még egy hónapig.

Természetesen a végső döntés a kormányé, a főváros minden szempontból azon lesz, hogy ez a döntés végrehajtsák – hangsúlyozta.

A főpolgármester elmondta, az önkormányzatoknak komoly szerepe lehet majd abban, hogy járvány után gazdasági ás társadalmi helyzetet kezelni tudják. Ezért kérte a kormányt, hogy belátható időn belül a válságkezelésben az önkormányzati szövetséggel induljon el az egyeztetés – közölte Karácsony Gergely hozzátéve, hogy ebben pozitív volt a kormány álláspontja.

Elmondta azt is, arra kérte a kormányt, hogy haladéktalanul induljon el legalább Budapesten az idősotthonok lakóinak és az ott dolgozóknak a tesztelése, hogy ezen intézményekben megfékezzék a koronavírus-járványt. Ezzel kapcsolatban is nyitottság és együttműködési szándék mutatkozott s kormány részéről – tette hozzá Karácsony Gergely.

Szita Károly ugyancsak a korlátozások, így a kijárási korlátozás fenntartását kérte a kormánytól. Ugyanakkor – mint mondta – a polgármestereknek az a véleménye, hogy különösen a közelgő húsvéti ünnepekre tekintettel, "nem ördögtől való" a szabályok szigorítása sem.

Ebben a helyzetben azt kérték a kormánytól – folytatta – hogy legyen az önkormányzatok segítségére a korlátozások betartatásában. Egyben felajánlotta a hatóságoknak ennek érdekében az önkormányzati közterület-felügyelők segítségét.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy az egyik legégetőbb feladat az önkormányzatok költségvetésének átstrukturálása.

Ugyanis decemberben "békeidei költségvetések születtek" vagyis a választók által jóváhagyott programok végrehajtására, a beruházások növelésére, a fizetések emelésére, közös rendezvények megtartására készültek.

Most viszont a védekezésre, illetve a gazdaság talpra állítására kell átcsoportosítani a forrásokat – sorolta a polgármester.

Ehhez az átalakításhoz legalább egy hónapra van szükség és ezt követően tartják lehetségesnek a tárgyalást a kormánnyal az önkormányzatoknak jutó forrásokról – ismertette a polgármester.

Szita Károly a 23 megyei jogú város nevében köszönetet mondott a kormányfőnek és a kormánynak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a járvány megfékezése érdekében tett.

A sajtótájékoztatót követően Karácsony Gergely, a közmédia azon kérdésére, hogy miért nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy egy fővárosi idősotthonban ne terjedjen a fertőzés, azt mondta, hogy mindent megtettek a megelőzésért.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Atya világ!!! Hallja ez a jó ember amit mond??? "Partnerként "tekint rájuk, az utolsó elvonható forintjukig a kormány!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
@illusion: .
A gyermekkoromban így játszottunk kiszámolósdit, hogy ki lesz a hunyó, mert akkor nem voltak klf. kütyük!
.
Még nem tudni, hogy a vírus, vagy őfélesége lesz a hunyó!
CsipkeRózsa
Igen, egy olyan partner a kormány, amelyik a partnereit kivérezteti, elszegényíti, kihasználja. Arra sem gondol, hogy az őt megválasztók is rosszul járnak, nekik is károkat okoz.
illusion
@tudode: Nekem elegem van az elektronikából! Az egyenáramból. A váltóáramból. Az eszközökből. Hogy csak bedugom... Vagy már be sem kell dugnom.

Olvasni szeretnék papíralapút, mint régen... De olyan nehéz újra kezdeni - az a sok inger!
Személyesen régen jobb volt az embereknek, amikor még papíralapú volt.
Csökken a világ IQ-ja. Talán nem véletlenül... Biztos, hogy nem véletlenül!

(Szeretnék levelet írni saját kezűleg, de már nem tudom, hogy kell - gépelni tudok, mint a szél, de saját kezűleg írni már nem annyira)
tudode
@illusion: .
Közelebb vagyok a 100-hoz, mint az ötvenhez. Óvodába 9-12-ig jártam (jártam, mert nem volt gépkocsi, maximum a szódás-, és a jeges jött lóval), az iskolában palettán tanultam meg írni, és számolni úgy, hogy az alsóban nem vol leci, a suliban tanultuk meg keményen az alapot, aztán zsinorírást tanultunk, ami azt jelentette, hogy a szavakat folyóírással írtuk, és csak az ékezeteket tettük fel a szavakra. Rengeteget játszottunk a szabadban, kiszorítósdit, hunyóst, aki elbújt meg kellett találni.

Aztán mikor saját háztartásom lett faszenes vasalóval vasaltam a ruhákat, mosni pedig nagy aluminium fazékban főztem ki a ruhát, a parkettát lábra erősített kefével pasztáztuk. Az első fizetésem 78.200 Ft volt, ami talán többet ért, mint a mostani nyugdíjam. 20 Ft-ért tele vásásolrtam a kosaramat, 2 flillérnek is volt értéke.
.
Azzal együtt élvezem a világhálót, mert a szobámban van a világ, de sokkal egészségesen éltünk gyermekként is, annak ellenére, hogy hideg szobában aludtunk, melegített téglával a lábrésznél!
.
A szakmám kiment a divatból, a gyors-, és gépírás, amit még ma is művelek! Arról nem is szólva, hogy megtanítottak tanulni a tanítónénik, és a tanárok, akik odafigyeltek arra is, hogy a nebulók milyen készséggel rendelkeznek!
ómió
Az ellenségeire, azért ez nyilván nem egyszerű!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.