Videokonferenciát tartottak pénteken a Türk Tanács tagállamainak vezetői, köztük a megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök; a megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezés – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A csúcstalálkozón az államok vezetői – köztük Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ilham Alijev azeri elnök – tapasztalatot cseréltek a fertőzés ellen nemzeti szinten megtett intézkedéseikről, és döntöttek a kereskedelmi kapcsolatok és a szállítás folyamatosságának biztosításáról. Áttekintették az együttműködés lehetőségét az egészségügyi ágazatban, és abban is megegyeztek, hogy kölcsönösen segítséget nyújtanak a tagállamok területén ragadt állampolgáraik számára.

Orbán Viktor a tanácskozáson elmondta:

a közös kulturális örökségből adódóan a magyarok testvérként tekintenek a türk népekre.

Kifejezte Magyarország köszönetét az üzbég és azeri partnerektől kapott adományokért.

Üzbegisztán 150 ezer egészségügyi maszkot adományozott, Azerbajdzsán pedig 10 ezret.

A kormányfő hozzátette: Kazahsztánt is köszönet illeti, amiért lehetővé tette, hogy a Kínából hazatérő, a magyar kormány által megrendelt orvosi eszközöket szállító repülőgépek feltankoljanak a főváros repülőterén.

Törökország pedig az exportkorlátozások ellenére engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil, valamint kézfertőtlenítő gél Magyarországra szállítását. Ahogy a magyar mondás tartja: bajban ismerszik meg igazán a jóbarát – fogalmazott Orbán Viktor.

A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tanácsban.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd 

93 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"Üzbegisztán 150 ezer egészségügyi maszkot adományozott, Azerbajdzsán pedig 10 ezret."
Az Unió meg 2000 milliárd Forintnyi segélyt adott.
Az Uniós segélyt a Fideszes mocskok letagadják, ezeknek meg mélyen behajolnak?!
Miféle félreba@tt kormányunk van?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Eladott Ország: Sőt! Ha egy bolsi - mint te - kérdez, akkor is hazudik!
ómió
@Eladott Ország: Adekvát ráhazudós fejezetet találtál a Lenin összesben?
Lepényleső
...ahogy az oroszok is azok voltak ideiglenesen negyven évig? Netán egy ortodox iskolában tanulta az
ortodox történelmet ortodox módon?
evacica
Orbán csak a maga és bandája nevében nyilatkozzon! Egy olyan ország, ahol a koronavírus szó kiejtéséért büntetés jár, az egy diktatórikus ország, persze ez Orbánnak tetszik mert ő is erre fele halad! De meddig ? Mikor ébred fel ez a birka nép, hogy elzavarja ezt a népnyúzó tolvaj bandát?!!!
Jozefina
Ezekkel a törkökkel csak trükközik orbán. Kíváncsi lennék mennyi pénzt menekitett már ki ezen országokba, ahonnét aztán viszakapni soha nem lehet!!!?? Neki (és nem a Magyaroknak) ezeknél jobb testvérei soha ne legyenek!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.