"Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk!" – mondta Áder János köztársasági elnök húsvét nagypéntekén, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartásának fontosságára utalva.

Az államfő a közmédiában sugárzott beszédében azt kérte,

most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk

Úgy fogalmazott, egy korlátok közé szorított húsvét közeleg, amely nem a közös ünneplésről, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről szól.

Ha most, bezártságunk idején, tudunk várakozni, önként lemondunk a nagyobb térről, a nagyobb szabadságról, azzal teret adunk a legfontosabbnak: a gyógyulásnak

- hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Áder János Kalkuttai Teréz anyát idézve kezdte beszédét, aki – mint mondta – rengeteg fájdalommal, szenvedéssel találkozott, a jobb élet reményét pedig a személyes tettekben kereste.

"Minden embert cselekvésre hívott, azt üzente, hogy mindannyiunknak van tennivalónk, váratlan helyzetekben különösen"

Kiemelte:

az esztendő kezdetén senki nem gondolta, tavaszra feje tetejére áll a világ és rendhagyó húsvétra kell készülni.

"Márpedig 2020 tavaszán új időszámítás kezdődött a világban: újévi lehetőségek helyett félelem és bizonytalanság, fejlődés helyett visszaesés, szabadság helyett korlátok" – sorolta.

A köztársasági elnök aláhúzta, "már most sokan vannak közöttünk, akik gyászolnak, még többen, akik a betegséggel küzdő szeretteikért aggódnak".

Elvesztettük biztonságérzetünket, a szabad mozgás lehetőségét, sokaknak került veszélybe munkája, megélhetése, természetes, hogy az egyre csak gyarapodó veszteségeink szomorúvá, elkeseredetté tesznek minket

- fejtette ki Áder János.

Hangsúlyozta, "húsvét ünnepén évek, évtizedek, nemzedékek óta éljük át ugyanazt a misztériumot: kegyelem és áldás, szépség és öröm, ismétlődő szokások, ismerős ételek a terített asztalon, rokonok az asztal körül". "Ezen a húsvéton azonban nem tehetjük azt, mint máskor, nem lehetünk együtt úgy, mint eddig, sem közösségként, sem családként" – tette hozzá.

Az államfő mindenkinek köszönetet mondott, aki felelősséggel végzi munkáját "ebben az embert próbáló időben".

Legfőképp az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, az egészségügyben dolgozóknak jár a köszönet, "akik a húsvéti ünnepnapokon is félelmetesen közel kerülnek a veszélyhez, miközben irgalmasan közel hajolnak a szenvedőkhöz" – mondta.

Áder János köszönetet mondott a gyógyszerészeknek, a boltokban, áruházakban dolgozóknak, valamint a szállítóknak és sofőröknek is.

"Köszönet a tanároknak, oktatóknak, akik lenyűgöző leleményességgel, felelősséggel, alkotó fantáziával és irdatlan mennyiségű plusz munkával alkalmazkodnak a távoktatás nehézségeihez" – mondta.

Áder János megköszönte a katonák, rendőrök munkáját, akik esküjükhöz hűen védik a határokat, óvják a biztonságot.

"Köszönettel tartozunk azoknak, akik védőmaszkokat készítenek", továbbá, akik bevásárolnak idős szomszédjaiknak, támogatják a magányosokat, "akik megtalálják és megszervezik a tenni akarókat, összekötik a segítőt a rászorulóval" – fogalmazott.

Az államfő elmondta, köszönet illeti azokat is, akik ételeket készítenek a kórházakban, rendelőkben robotoló orvosoknak, ápolóknak, és akik szállást adnak nekik, továbbá azokat is, akik felajánlásból néhány nap leforgása alatt új mentőkiállót vagy konténervizsgálót építenek a kórházhoz.

"Köszönettel tartozunk azoknak, akik lehetővé teszik, hogy az iskolák a virtuális térben, de nagyon is valóságosan tovább működhessenek, akik szívükön viselik az otthon maradók szellemi egészségét, és kulturális kincseket, irodalmat, képzőművészetet, zenét osztanak meg a világhálón, akik gondoskodnak a lélekről, és biztató szavakkal, a közösségek összetartásával, online istentiszteletekkel, közös imádsággal növelik a reményt" – fejtette ki hozzátéve, azoknak is köszönet jár, akik átállítják vállalkozásaikat és üzemeiket közcélú termelésre.

Áder János aláhúzta, a türelemmel mindenki kiveheti a részét a közösből, "ha elfogadjuk a ránk vigyázók figyelmeztetését, az új, és olykor nehéz szabályokat, mindannyian részesei leszünk a járványt leküzdő erőfeszítésnek".

Minden honfitársamat arra kérem, gondoljanak most azokra, akik a legközelebb állnak önökhöz, akikkel egy otthonban élnek és azokra is, akikkel már jó ideje nem tudnak találkozni

- mondta a köztársasági elnök.

Kiemelte, "gondoljunk arra, hogy életet mentünk, ha húsvétkor is betartjuk a korlátozásokat (...), ha biztonságos távolságot tartunk egymástól, még azoktól is, akiktől ünnep idején ez különösen nehéz". "Hogy hamarosan mindannyian újra, együtt lehessünk egészségesen" – mondta Áder János, aki beszéde végén mindenkinek áldott húsvétot kívánt.

Forrás: MTI, Index

Címlapkép: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Istenem mennyire meggyűlöltem ezt az embert. Csicska.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Mindenki nyugodjon le és menjen horgászni!...
Főlökött
Ki ez a fickó ??? Mivel én nem szavaztam meg, pártegységben dotálták azok, akikre nem szavaztam, illetve egy alkotmánybíró általi nyilatkozat alapján, egy illegitim törvényhozás megszavazta beosztásába, valahogy nem zavar akkor, mit mond, mit ténykedik.
Az már jobban zavar, hogy ezt közpénzből teszi, a káromra. A megélhetését - életvitelét és minden többit is én és Magyarország dolgozói fizetik és állják úgy, hogy ezen fickó van, de minek is. Az ország adófizetői nem szavazták meg, hogy regnáljon. Nincs megerősítve a fidesz pártegységi szavazatuk, tehát ezen fickó nyilatkozzon magába, de engem mocskosul nem izgat - érdekel.

Ugyanolyan mint a plegibá -> naná, hogy nem mondott le önként. Ugyanolyan élősködő, mint a többi, azon kiegészítéssel, hogy olimpiai bajnok csak a kispadon sikerült számára, de most zongorától kezdve a megélhetésig és utazásáig mindent elvár az adófizetők pénzéből. Na ilyen egy pártegységben megszavazott tisztségviselő, mely nem a nép, hanem saját érdekeit képviseli ! Ez most sem történik máskép...
namihami
Ha a pecateljesítménye is olyan, mint a politikusi, akkor a halaknak nem sok félnivalójuk van.
Borsodi
Szóval ne gondolj arra,amid nincs ezután még ennyid se lesz. A biztonsági érzetünket már régen elvesztettük, a munkahelyünkről meg nem is beszélve.Gondolhatunk gyerekeinkre akik a jobb élet reményében külföldre mentek,és azokra akik azért kénytelenek messze a családtól dolgozni,hogy ne veszítsék el a házukat és megtudjanak élni.Most köszönet azoknak is akiket eddig emberszámba se vettek,most szükség van rájuk. Néha kérdezem magamtól minek nekünk köztársasági elnök?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.