Az IMF pozitívan viszonyul ahhoz, ahogy Magyarország kezeli a válságot.

Meg se kottyana a vírus Magyarországnak? – Meglepően pozitív előrejelzés hazánk számára

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a magyar gazdaság meglepően ellenálló lehet a koronavírus okozta válságnak, csak Szerbiában várnak egy kicsivel kisebb visszaesést a régióban. Ráadásul az Európai Unióban az idén Málta után a magyarországi bruttó hazai termék csökken majd a legkevésbé a járvány miatt.

Az MTI-hez eljuttatott elemzésben az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, méghozzá 4,2 százalékosra. A Valutaalap mostani prognózisa szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után az idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban, az unión kívül pedig csak Szerbiában lesz kisebb mértékű – 3 százalékos – a gazdasági teljesítmény csökkenése.

A szomszédos országok közül a horvátországi GDP 9 százalékkal csökken az idén az IMF mostani prognózisa szerint, a romániai pedig 5 százalékkal, a bolgár 4 százalékkal, a szlovén 8 százalékkal, a szlovák 6,2 százalékkal, az osztrák 7 százalékkal esik vissza. A lengyelországi GDP 4,6 százalékkal csökken az idén, a csehországi pedig 6,5 százalékkal. A nagy uniós tagállamok közül a német GDP 7 százalékkal, a francia 7,2 százalékkal, a spanyol 8 százalékkal, az olasz pedig 9,1 százalékkal csökken 2020-ban az IMF előrejelzésében.

Az infláció Magyarországon a tavalyi 3,4 százalék után az idén 3,3 százalékos lesz az IMF prognózisa szerint, 2021-ben pedig 3,2 százalék várható. A munkanélküliségi ráta az IMF mostani előrejelzése szerint az idén 5,4 százalékra emelkedik a tavalyi 3,4 százalékról, 2021-ben pedig 4,0 százalékra mérséklődik.

„A világ drámaian megváltozott az elmúlt három hónapban a koronavírus-járvány hatására. A karanténok és a korlátozások következtében a Nagy Lezárás időszakában vagyunk jelenleg, az aktivitás összeomlása az életünkben soha nem látott sebességgel ment végbe”

– írja Gita Gopinath, az IMF főközgazdásza. A Portfolio.hu összefoglalója szerint a szakember a világgazdaság 3 százalékos visszaesését valószínűsíti, hozzátéve, nagyon sok a bizonytalanság, de Kína Indiával együtt még ebben a helyzetben is elérhet 1 százalékos növekedést.

Forrás: Blikk/Portfólió

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
3,3%-os infláció. Ezt vagy a propaganda költötte ennek az embernek a szájába vagy adja vissza a diplomáját az ilyen hatökör.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
WHO szerepkörben az IMF? Hazatalálhatnának már. A Böszme alatt "jól megfizettük"!
Aki Én
@ómidióta: El kéne döntenetek, hogy az IMF hiteles vagy nem? Vagy ez is a pillanatnyi érdektől és kommunikációtól függ, mint minden más?
Macskaszem
@ómió: A Geci baszta el a javát, aztán sokkal drágább uzsorakölcsönből fizette vissza, csak számon ne kérhessék, mi a jó k. anyjrára szórta el.
ómió
@Macskaszem: Ezt hazudja a bolsi hazugságlexikon? Jól betanultad!
ómió
@Aki Én: Megint magaddal chatelsz, bolsiék fajkreténje? Szted járványügyileg mennyire hiteles?
Oposit
Ennek az információnak a tartalma a realitástól valószínű nagyon messze lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.