Müller Cecília elmondta, a kórházi osztályok napokban zajló kiürítése "nem egy hirtelen intézkedés". A betegek hazaküldését azzal indokolta, hogy így lehet felszabadítani elég ágykapacitást arra az esetre, ha tömeges megbetegedések lesznek, vagy ahogy ő fogalmazott, "mindenki megkapja a szükséges ellátást, ha szüksége van rá". Müller Cecília megértést kért a kórházaktól és azoktól, akiknek a hozzátartozóit most hazaküldik. 

Elindult országszerte az idősotthonok ellenőrzése, a Pesti úti intézményben még tart a vizsgálat – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: az idősek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz, a vizsgálatok első adatai a héten érkeznek meg. Először a nagyobb, többszáz fős intézményeket ellenőrzik, ahol nagyobb a fertőzés továbbadásának lehetősége.

Mint mondta, az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy az intézményekben végrehajtották-e az elrendelt intézkedéseket, biztosított-e az orvosi ellátás, megtörténtek-e az oktatások, adottak-e a személyi, tárgyi feltételek, betartják-e az előírt eljárásrendet. Hozzátette: felmérik az egyéni védőeszközzel ellátottságot, az ápolás teljes folyamatát.

Kiemelte:

ha hiányosságot tárnak fel, intézkednek, és azt kérte az intézményektől, működjenek együtt, hogy feltárhassák az esetleges problémákat.

Kiemelten figyelnek azokra a helyekre, ahol "probléma van", ott a járványügyi szakértők jelen vannak, a Pesti úti idősotthon is kiemelt figyelmet kap – hangsúlyozta Müller Cecília. Jelezte: több vidéki és fővárosi idősotthonban is "felütötte a fejét" a koronavírus.

Müller Cecília szerint nem hirtelen intézkedés a kórházi osztályok kiürítése

Müller ma beszámolt arról is, hogy országszerte hetek óta, több ütemben zajlik a kórházak felkészítése.

A kórházak ágykapacitását azért kell tovább bővíteni, mert fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre

- ismertette.

Hozzátette: továbbra is a járványgörbe ellaposítása a cél, de fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre, ekkorra pedig rendelkezésre kell állnia a szükséges ágyszámnak, egészségügyi személyzetnek, lélegeztetőgépnek. Kiemelte:

ezek az intézkedések biztosítják, hogy akinek szüksége lesz egészségügyi ellátásra, ne maradjon ellátatlanul, és ne forduljon elő az, ami Európa egyes országaiban, hogy a betegek a folyosón fekszenek, mert nincs elég ellátóhely, személyzet és gép.

Müller Cecília megértést kért a kórházaktól és azoktól, akiknek a hozzátartozóit most hazaküldik. Hozzátette, a házi szociális ápolás, az otthoni szakápolási rendszer segítséget jelenthet ebben a helyzetben.

Elmondta,

április 19-ére a 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százaléknak rendelkezésre kell állnia.

Az egy megyében lévő kórházak a helyi sajátosságokat figyelembe véve dönthetnek arról, a szükséges ágyszámot milyen módon osztják meg egymás között.

A tisztifőorvos kiemelte:

a kórházból nem minden beteget küldenek haza, erről a kezelőorvos, illetve szakmai konzílium dönt orvosi protokoll alapján.

A hazabocsátás orvosszakmai döntés kell, hogy legyen – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy

senki nem kerülhet úgy haza, hogy az egészségkárosodást okozzon neki.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, arra számítanak, hogy a járvány tetőzése után olyan ütemben fog csökkenni a megbetegedések száma, ahogyan emelkedett. Szólt arról is, hogy minden korosztályból vannak már gyógyultak és lélegeztetőgépről is kerülnek le betegek. A betegszám és a halálozás közötti kapcsolatra vonatkozó kérdésre azt mondta, Magyarország nem lépi túl az uniós átlagot, az alsó harmadában található a halálozások számát tekintve.

Elmondta azt is, jelenleg csak azokat viszik kórházba, akiknek olyan súlyos tüneteik vannak, hogy nem tudnak otthon maradni. Elmondása szerint nincs korlátozás abban, milyen tárgyat vihetnek be a kórházba, de célszerű evőeszközt, személyes használati tárgyakat és informatikai eszközöket bevinni. Szólt arról is, hogy ha valaki rosszul van, de nem szorul lélegeztetésre, akkor is kezelik, ennek protokollja meghatározott.

Egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távoktatás keretében oktatják az orvosokat az intenzív ápolásra szoruló betegekkel kapcsolatban.

A társasházak lakóitól, kezelőitől a fokozott takarítást, tisztítást javasolta, a naponta sokszor megfogott felületek – mint a korlát, lift, nyomógomb, bejárati kilincs, postaláda – fertőtlenítését emelte ki, valamint a padlóét, hipós vízzel.

A házi- vagy cérnakesztyűk használatával kapcsolatban azt mondta, ezek a nagyobb szennyeződéstől védenek, és az egészségügyben használt gumikesztyűk is csak addig védenek, amíg sértetlenek. Mint mondta, semmilyen kesztyű nem helyettesíti a gyakori alapos, szappanos kézmosást.

Egy kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a rendelkezések egyértelműek, akinek életmentő műtétre, sürgős beavatkozásra van szüksége, amelynek elmaradása károsan befolyásolná egészségi állapotát, a beavatkozást el kell végezni. Ha mégsem végzik el, akkor a beteg az intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, végső soron a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulhat.

Arra, hogy a gyógyszerrel, diétával kézben tartott cukorbetegek is veszélyeztetettek-e, azt mondta, aki betartja a diétáját, és még nincs szövődménye a betegségének, az valószínűleg nem tartozik a magas kockázatúak csoportjába.

A tisztifőorvos cáfolta azt a hírt, hogy leállt volna a véradás és vérhiány várható, egyúttal megköszönte a véradóknak, hogy ebben a nehéz helyzetben sem felejtenek el vért adni.

Az elmúlt 24 órában 1579-re nőtt a fertőzöttek száma, az elhunytak száma 134-re emelkedett, és 192-en gyógyultan távozhattak a kórházakból. Eddig több mint 37 ezer laborvizsgálatot végeztek el.

Forrás: 444,  MTI

Címlapkép: MTI/kormany.hu

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Kérdés, hogy a betegek 60%-át teljesen szükségtelenül tartották e eddig a kórházban, vagy a betegek 60%-át kirugdossák és sorsára hagyják, aztán vagy túlélik vagy nem, de ez már a Mengele féle egészségügyi ellátás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@simmering73: egy komcsiból, hirtelen lehet keresztény,ha csak az érdekei nem azt diktálják!? orbánnak a templomok csak díszlet,mint a stadionjai mert focizni sem tudott soha !
vacsi
@Horizont: Az ország szerintem is több sebből vérzik. Tk. a rendszerváltás után kezdett el süllyedni, akkor szüntették meg a szanatóriumokat országszerte, akkor tettek mindent fizetőssé, akkor nyúlták le a tsz-földeket - amit csak lehetett. És mindegy volt, hogy melyik párt volt hatalmon...
Amit 30 éve szisztematikusan romboltak, azt nehéz lesz helyreállítani - pedig most milyen jól jönnének! Ezért látnám megoldásnak pl. a szállodaláncok lefoglalását, az öregek, lábadozók elhelyezésére. Stadionba mégsem vihetjük őket.
ómió
Persze mindenki helyben is megvárhatja, hogy egy vírusost fektetnek melléje. Lesz kivel "elbeszélgetni"!
sokanvagyunk
Most az "1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz, a vizsgálatok első adatai a héten érkeznek meg" - nem tudtam, hogy eddig az ANTSZ ki lett volna tiltva ezekből az intézetekből.
verőce21
"nem egy hirtelen intézkedés"! - Nem bizony!

Sosem volt még ennyire kézenfekvő és aktuális, hogy bezárjunk az országban 45-50 kórházat, és átminősítsük krónikus betegellátó intézménnyé! Égető szüksége lett volna erre az ország betegellátásának már 8-10 éve! Most nyilvánvalóvá válik, hogy felszabadítható az országban az aktív ágyak akár 60%-a is!
A legtöbb kórház tele van az ápolónők és kórházi dolgozók idős hozzátartozóival, mert ők sem tudják az idős hozzátartozóik ellátását megoldani, így "bedugják őket" egy-egy "üres" ágyra, ahol teljes ellátást is kapnak. Ezért döglődik az egészségügy, és hosszúak a várólisták, mert idős rokonok fekszenek az ágyak jelentős hányadán...
Holott ezt meg lehetne oldani legálisan is, hogy krónikus ellátású intézményeket alakítanánk ki, a lepusztult műszerállományú és fejleszthetetlen kórházakból! Akkor adott, az ilyen pandémiás helyzetben a férőhely...
De lehet átmenetileg hangárakban, leállított repülőgépekben, városszéli konténerkórházakban, stb., jól megközelíthető és szeparált építményekben is elhelyezni fertőző betegeket.
Egy bizonyos: a legnagyobb őrültség, működő, aktív ágyas kórházakat leállítani, részben megbénítani, és hordani bele az intenzíven fertőző betegeket!
Lepényleső
Állítólag előbb-utóbb mindenki megtanul beszélni,hallgatni azonban nem? Ez van itt jelen esetben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.