Karácsony Gergely főpolgármester szerint indokolt a szigorítás Budapesten, ezért elrendelte, hogy a BKK járataira csak valamilyen arcot eltakaró kendővel, sállal vagy maszkkal lehet felszállni április 27-től – tudta meg a hvg.hu.

Az információt az Indexnek is megerősítették.

Nem csak Orbán Viktor miniszterelnök, hanem Karácsony Gergely főpolgármester szerint is indokolt a szigorítás Budapesten, ezért elrendelte, hogy a BKK járataira csak valamilyen arcot eltakaró kendővel, sállal vagy maszkkal lehet felszállni április 27-től – tudta meg a hvg.hu. A lap információja szerint a döntéssel a kerületi polgármesterek is egyetértettek.

Nem sokkal később Karácsony Gergely főpolgármester ezt a Facebook-oldalán is bejelentette.

A maszk – vagy valamilyen kendő – előírása nem egyedi – teszi hozzá a HVG. Bécsben április 13-tól kötelező ebben felszállni a tömegközlekedésre. Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András ennél szigorúbb intézkedéseket hozott, a hétvégére kötelezővé tette a maszkviselést a közterületen. A HVG információja szerint ilyen a fővárosban nem merült fel.

Karácsony: Budapesten különleges szabályok kellenek

Karácsony Gergely pénteken reagált Orbán Viktor Kossuth Rádióban elhangzott interjújára, amiben a kormányfő azt mondta, hogy a húsvéti időszakban az önkormányzatok és polgármesterek jó döntéseket hoztak a korlátozásokról, ezért kapták meg erre a hétvégére is a jogosítványokat.

A koronavírus-járvány miatt Budapestre különleges szabályoknak kell vonatkozniuk a fővárost érintő fokozott kockázatokra tekintettel, és szoros együttműködés szükséges a kormány, a városvezetés és a járványügyi hatóságok között

- írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújára reagálva.

A főpolgármester úgy fogalmazott, egyetért a miniszterelnökkel, mondja is már egy ideje, hogy Budapestre különleges szabályoknak kell vonatkozniuk. "Hiszen nem kell ahhoz infektológusnak lenni, hogy tudjuk: mindenhol a világon a nagyvárosokban van fokozott kockázat, Budapest tehát a járvány szempontjából is különleges hely. Éppen ezért van szerte a világban szoros együttműködés és információátadás a kormányok, a városok vezetése és a járványügyi hatóságok között."

Most, hogy a miniszterelnök azt mondta, "a lehető legszorosabb együttműködésre" törekszik, várjuk az eddigi gyakorlat gyökeres megváltoztatását. "Mi készen állunk"

- írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint fontosak a katonai akciótervek, de itt az ideje a humánus akcióterveknek is. A "fertőzöttek" és az "elhunytak" nem kategóriák, hanem édesanyák, édesapák, nagyszülők, testvérek, barátok, szomszédok, akik pár hónapja még a vírus létezéséről sem tudtak. Az "ágyszámok" pedig orvosokat jelentenek, nővéreket, egészségügyi és szociális dolgozókat, akik egészségüket kockáztatva küzdenek a betegekért és a rájuk bízott ellátottakért – írta Karácsony Gergely, hangsúlyozva: "ne csak a számokat és statisztikai adatokat vegyük észre, hanem az emberi sorsokat is, és ne csak a tisztekről beszéljünk, hanem a tesztekről is végre."

A főpolgármester egyetért abban is Orbán Viktorral, hogy a kormány Ausztria példáját tanulmányozza, ugyanakkor javasolja az "osztrák kancellár szavainak elemzését is, aki napi 15 ezer tesztelést tart szükségesnek". Közölte azt is, hogy az osztrák tapasztalatokról a jövő héten tervezek egyeztetni a bécsi főpolgármesterrel.

Karácsony Gergely szerint is következményeinek kell lennie az idősotthonokban kialakult helyzetnek.

Az első és legfontosabb következménynek szerinte annak kell lennie, hogy a kormány azonnal elrendeli az ország összes idősotthonban lakó emberének és az ott dolgozóknak a tesztelését. A másik, szintén azonnali következmény, hogy a kormány számon kéri a kormányhivatalt, amelynek "vezetése gyakorlatilag megtiltotta a kórházakból az idősotthonokba visszaszállított betegek tesztelését, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a fertőzés így és emiatt terjedhetett el az idősotthonokban" – írta a főpolgármester, aki szerint elengedhetetlen, hogy az állam az eddigieknél sokkal jobban megbecsülje a szociális ágazatban dolgozókat, mostani erőfeszítéseiket és áldozatvállalásukat külön is honorálni szükséges.

A főváros ezért vezette be a Budapest-pótlékot még a járvány előtt – jegyezte meg Karácsony Gergely.

A szűrés fontosságát kiemelve azt közölte:

Budapest a saját erőforrásaiból 10 ezer gyorstesztet szerzett be, folyamatos az úgynevezett PCR tesztek beszerzése, valamint a laborkapacitás biztosításával szűrik az ellátottakat és a dolgozókat a szociális ágazatban és a hajléktalanellátásban.

A főváros által beszerzett védőeszközök elosztásáról pénteken egyeztetek a kerületi polgármesterekkel – olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt: előbb-utóbb nem lehet majd elkerülni, hogy Budapestre – ahol a fertőzések 60 százaléka van, Pest megyével együtt pedig ez a szám 80 százalék – sajátos szabályokat léptessenek életbe. A járvány által sújtott fővárosi Pesti úti idősotthon ügyében Orbán Viktor azt közölte: a történtek nem maradhatnak következmények nélkül, de most nem a felelősséget kell keresni, hanem az összefogást, a bajelhárítást, és a járvány elmúltával kell visszatérni az önkormányzati fenntartású idősotthonokra.

Forrás: HVG, Index, MTI

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Már régen kellett volna. Ha nem is véd meg biztosan, de valamennyi védelmet jelent.
tudode
Röhögőgörcs kerülget, mert az online megrendelt tartósabb védőkesztyű Kinából érkezik!
.
Hun van, hun nincs Petya több millió védőkesztyűje, és egyebe!
Lind
Töltse le itt a film nagy példányát
Láthatja ezt a teljes filmet a következő oldalon: fmovies21.org
vacsi
@Pálinkás Pál: Ráadásul a vírus a hajon is könnyen megtapad, az ember hazaviszi, persze, még ha a kezét meg is mossa, a haját nem.
Ettől függetlenül, ha a buszra pl. felszáll egy köhögő, tüsszögő ember, szerintem a többieket megnyugtatja, ha maszk van rajta (engem legalábbis). És köhögni bárki, bármikor képes, akár vírusmentes időben is...
Pálinkás Pál
@vacsi: ez igaz...de akkor ezek után ez lesz mindig??? valaki más okból köhög,lerúgjuk a buszról...ide vezetett a politika tudatos pánikkeltése...kissé eltúlozzák a járvány veszélyeit...
verőce21
Ha a világon mindenhol 3 hét kötelező karantént rendelnének el egységesen, szigorúan, akkor lecsengene, elmúlna a járvány. Így csipegetve a tilalmakat, el fog tartani évekig sajnos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.