A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szerint komolyat esett Magyarország.

Romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon

Közzétette éves sajtószabadság-jelentését a legnagyobb újságíró jogvédő szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF). Idén Magyarország a 89. helyet szerezte meg az összesen 180 országot értékelő listán.

Az igazi zuhanást a tavalyi 14 helyes visszaesés jelentette, az RSF országspecifikus értékelésében írja is, hogy a sajtószabadság tekintetében 2018-ban bekövetkezett negatív fejleményekhez képest „2019 viszonylag csendes év volt a magyar médiapiacon, különösebb változások nélkül a vállalatok tulajdonosi struktúrájában.”

Az RSF jelentése megjegyzi, hogy továbbra is a kormánybarát Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) uralja a médiapiacot, amit az állami hirdetések továbbra is komolyan torzítanak.

„Független újságírók számára egyre nehezebb az információszerzés, a parlamenti politikusokat nem kérdezhetik szabadon, és és nem vehetnek részt különböző nyilvános eseményeken. Kormánypolitikusok nem adnak interjút kormánykritikus sajtótermékeknek, körintézmények sajtóosztályai pedig rendre megtagadják a választ a független média kérdéseire”

- írják, majd hozzáteszik, a kormány ellenőrzését a média felett 2019-ben tovább erősítette, hogy újabb fideszes tagokat választottak a Médiatanácsba, ezzel tovább erősödött a kormányzati kontroll a nyilvánosság fölött. Nagyrészt ez indokolta Magyarország két hellyel hátrébb sorolását a ranglistán.

A 180-as listán így olyan országok vannak körülöttünk, mint Sierra Leone, Gambia, Lesotho, Izrael, Peru, Moldova, Észak-Macedónia és Szerbia. Az EU-tagországok közül már csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete, mint nálunk.

Régiós összehasonlításban továbbra is Európában a legnagyobb a média szabadsága, miközben továbbra is a Közel-Kelet és Észak-Afrika maradtak a legveszélyesebb vidékek az újságírók számára.

Forrás: 444

Kép: Pixabay

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Ronin2: "Russzul latomß"- keded költöien... Nagyon rosszul! Amit leirsz, az a diktaturara ervenyes! Ja, hogy Kelet-Europaban ez a divat 1000 eve? Esetleg kukkants ne a netre (va valamilyen idegennyelvet neszelsz) es talalsz millio peldat ra, hogy vezetö politikusok hetente allank ki vitara, kerdeseket lehet nekik feltenni, meg az interneten is, es a sajtokonferenciakon BARKI kerdezhet barmit! A nemet kormany hetente tart sajtokonferenciat, Merkel "leallt" 2 internetes bloggerrel is 1 orara külön-külön szemelyesen vitatkozni / interjut adni / nem elöre irasban feltett kerdesekre, hanem a bloggerek olvasoi altal feltett kerdesekre valaszolt (megnezheted a neten!)! A valasztasok elött es utan is tevevitak folynak a jelöltek között, nem sunyit egyik sem, miutan 2x felmostak vele a padlot a teven elöben...
Rockxy
a sajtó is velejéig romlott.
ki nem tutta ezt eddig?
Borsodi
Esetleg volna valami ami tíz év alatt látványosan javult? Vagy úgy meg csináltak valamit,esetleg fel újították,hogy öt évet kibírt,vagy nem bontották le? Épül szépül az Ország felirat ,Ózd és térsége meg egyre jobban le van pusztulva.
Gyütt Mönt
@Borsodi: nyócév, Gyurcsány, Soros, migránsok, Brüsszel.
justhpeter
Mindenki tudta, hogy mi folyik itt. Akármit csinál a fideSS-kdnp az ellenzéki pártok akkor is beülnek a parlamentbe melegedni.
Senkit nem zavar, hogy Orbán a "bátor embereivel" megszavaztat mindent, ami ahhoz kell, hogy a konda szétlophassa az országot. Az istenadta nép meg elmegy választani és szavaz a választási csalásra és a saját leépülésére.
ómió
Megint jön az efftársi "Ki hazudik nagyobbat"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.