Lassan elkezdődik a szúnyogszezon, figyelmeztetnek a hatóságok.

Emiatt is elkezdhetünk aggódni: új veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem

A héten a Duna alsó vonalán, Baranya és Bács-Kiskun megyében, a Mohács és Baja közötti területen folytatódik a szúnyoggyérítési program – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel közölte: a biológiai eljárás során egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt fehérjét juttatnak a környezetbe, olyat, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarszakértők március eleje óta rendszeresen, országszerte vizsgálják a szúnyoglárvák számát és fejlődési állapotukat. A felmérések adatai szerint a száraz időjárás miatt eddig csak néhány helyen alakultak ki a szúnyogok kifejlődéséhez alkalmas pangó vizes tenyészőhelyek – ismertette.

Hangsúlyozta, hogy a vérszívók nemcsak nádasokban, tavakban és a folyók ártereiben fejlődnek, hanem akár egy pohárnyi víz is a tenyészőhelyükké válhat.

Ezért arra kérik a lakosságot, hogy a szúnyogok elszaporodásának megelőzése érdekében figyeljen mindenki a környezetére. A ház körüli vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, ereszekben, gumiabroncsokban, madáritatókban ugyanis akár ezerszámra fejlődhetnek a szúnyoglárvák.

Hetente egyszer cseréljük le ezekben a vizet vagy fedjük le a potenciális tenyészőhelyeket – kérte a szóvivő.

Forrás: MTI/Blikk

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ezért szoktak fetrengeni a méhek is! Inkább a fecskékkel kéne többet törődni, azok vegyszermentesen intézik a dolgukat, de sok helyen már őket is üldözi a sok barom ner báró.
Pálinkás Pál
csodálkoztam volna ha a sajtó nem talál valami új aggódni valót!!!
Joker
Írtatni kéne kedves Ovi és bandája ! :-.(((((
Sámannus
Ezért szoktak fetrengeni a méhek is! Inkább a fecskékkel kéne többet törődni, azok vegyszermentesen intézik a dolgukat, de sok helyen már őket is üldözi a sok barom ner báró.
Joker
@Nessy: Akkor kínai szájmaszkot minden szúnyogra ,az olcsóbb :-)
Sámannus
csaxólok, hogy a fecskék visszatérése elég sok tragédiával végződött. Görögországban szélviharba kerültek, ahol tízezrével pusztultak el. Sajnos már a korábbi években is ötödével csökkent az állományuk, ami szúnyogokban számolva, több tonnával lenne mérhető. Ami azt illeti a szúnyoglárvák pusztítása egyes társaságoknak úri passzió a mai világban ezt akkor is megteszik, ha lenne olcsóbb megoldás is. Általában a mocsarak kevésbé veszélyesek, ha az ökoszisztéma nem sérült. Általában békák pókok gyíkok örülnek a szúnyoglárváknak. Ne má hogy csak a nerlovagok váljanak a harc hőseivé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.