A miniszter szerint nincs akkora gond a gazdaságban, mint azt sokan állítják, a válság után gyors lesz a visszapattanás.

A csúszó szabályozással kézben tudjuk tartani a járványt, eljött az idő, hogy az emberek normális, megszokott életét és a gazdaság válság előtti működését – amennyire lehet – helyreállítsuk

- mondta el a Magyar Hírlapnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. 

Az innovációs és technológiai miniszter szerint matematikai, epidemiológiai modellszámítások alapján dolgozták ki a módszert, amelynek lényege egyszerűen

a húzd meg, ereszd meg

– ami azt jelenti, hogy három kritérium optimális viszonyát kell tudni meghatározni, folyamatosan szabályozni. Ezek:

- a vírus terjedésének egészségügyi következményei, különösen a kórházi kezelésre szoruló betegek száma,

- a gazdaság állapota,

- a társadalmi, közösségi élet minősége.

Fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítünk a korlátozásokon, újraindítjuk az ország életét és a gazdaságot”

– mondta Palkovics. A miniszter szerint

a személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma, de az ő megfelelő ellátásukra már fel vagyunk készülve.

Ha a járvány túllépne az előre meghatározott mértéken, akkor ismét jön a „húzd meg”, tehát szigorítunk, így megint lelassítjuk a vírus terjedését. Ezzel a csúszó szabályozással tudjuk kézben tartani a járványt, ez a logikája a kormányzati döntéseknek.

Palkovics szerint mostanra az érintkezések visszaszorításával sikerült kordában tartani a vírus terjedését, de

ezt a helyzetet a gazdaság lelassulása és a közösségi élet lefagyása, az emberek kimerülése miatt nem lehet sokáig tartani

A védekezés első, szigorú szakasza azért zárulhat le május elején, mert a vírus terjedésének mértéke kezelhető, kifejlesztettek 17 olyan eszközrendszert, ami ahhoz kell, hogy bárhol be tudjanak avatkozni. Ugyanakkor a miniszter szerint bonyolultabb lesz az ereszd meg szakaszban úgy „finomhangolni a korlátozásokat, hogy a gazdaságnak és az embereknek ne legyen rossz, mégse terjedjen jobban a vírus”.

Azt, hogy az átmeneti helyzet meddig tart, nehéz megjósolni, mert az új koronavírus jó ideig még velünk marad.

Hozzátette:

Elértük, hogy ma már elegendő számú kórházi intenzív ágy, gyógyszer áll rendelkezésre. Elkezdtük kifejleszteni a magyar lélegeztetőgépet, és több ezret rendeltünk meg külföldről. Jelenleg nem éri el az ezret a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, és hatvannál kevesebben vannak lélegeztetőgépen. A vírus a kórházakban és a szociális intézményekben, idősotthonokban terjedt leginkább, ezeken kívül egy-egy háztartásban alakultak ki néhány fős terjedési láncok, amelyek hamar megszakadtak.

A miniszter szerint a gazdaság helyzete nagyon differenciált, néhány területen (turizmus, vendéglátás) szinte teljesen leállt az élet, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság helyzete kevésbé rossz, a járműipari termelés fokozatosan újraindul, számos ágazatban és helyen pedig nem is állt le a munka.

Talán bátor jóslat, de szerintem gyorsabban fog helyreállni az ipari termelés, mint sokan gondolják.

A gazdasági prognózisok kapcsán Palkovics László azt mondja, ő nem íróasztal mellett töltötte az elmúlt évtizedeket, mint sok közgazdász,

aki mindenféle butaságokat írogat a gazdaságról, hanem az iparban, ezért van némi tapasztalata a reálfolyamatokról.

Néhány telefon után már tudja, milyen a helyzet egy multinál, egy hazai nagy- vagy kisvállalatnál. Ezért úgy látja, nem akkora a probléma a hazai gazdaságban, mint sokan állítják, szerinte gyors lesz a visszapattanás, a gazdaságvédelmi akcióterv is ezt támogatja.

Elmondta azt is, 

a válság világított rá arra is, mely területeken vagyunk kiszolgáltatottak.

Például a maszkvarró képességünk alacsony volt eddig, ezeket és a lélegeztetőgépeket meg a teszteszközöket is Kínából kellett megvennünk. Az utóbbi hetekben azonban megindult nálunk is a maszk- és védőeszközgyártás.

A gazdasági és a tudományos élet szereplői gyorsan reagáltak a kihívásokra, a miniszter összefogásukat példátlannak tartja, azt mondja, célja, hogy a válság idején bővülő tudást, szakmai-tudományos közösséget, kapcsolatrendszert hosszabb távon is egyben tartsa - olvasható a Magyar Hírlap Palkovics-interjújában.

Forrás: Magyar Hírlap, Index, 24.hu

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Félelmetes, v meggondolatlan húzás akkor, amikor a tömeges fertőzés kimaradt a műsorból, de
.
""" ma már elegendő számú kórházi intenzív ágy, gyógyszer áll rendelkezésre """
.
Ezzel szemben hazudik a fáma akkor, amikor
.
----- Müller Cecília: készülünk a május 3-i tetőzésre, a május 4-i érettséginek nincs akadálya
.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/muller_cecilia_keszulunk_a_majus_3-i_tetozesre_a_majus_4-i_erettseginek_nincs_akadalya.704643.html
.
az élet, vagy a halál védelmében, mert őféleségének elfogyott a türelme netán, vagy nem állhatnak üresen az intenzív ágyak!
Gauntlet
eddig ez a népírtó társulat 9 évig támadta a Gyurcsány féle húzd meg-ereszd meg taktikát.
erre mi lesz magyarázat? nem merik megszüntetni az érettségit? ami amúgy is csak továbbtanulókra vonatkozik?
Qqberci
"gyors lesz a visszapattanás."

Pattogsz, mint kecskeszar a deszkán, de még egyetlen értelmes intézkedésetek se volt, csak a lenyúlás...
kereső
Palkovics úr!-és az egész kormány+ tanácsadóik. Ember életekkel-sorsokkal játszanak orosz rulettet, ezzel a húzd meg-ereszd meg "taktikával".A ma Magyarországán csakis és kizárólag a profit az ami számit. A rabszolga sorba taszajtott munkavállalók, a gyermekeik, a szüleik kit érdekelnek. Oldja meg. Az állam végképp ledobja magáról a még estelegesen meglévő szolidaritásának álarcát is.Rohadjatok meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.