Országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket, a legtöbbet közülük Budapesten – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: szerdára 2727-re nőtt a fertőzöttek száma, 536 gyógyultan távoztak a kórházból, a járvány kezdete óta 300-an vesztettél életüket a fertőzéssel összefüggésben. A halálos áldozatok életkoráról ismertette: 278-an a 61 év feletti, 13-an az 51-60 év közötti, heten a 41-50 év közötti, ketten pedig a 31-40 év közötti korosztályból kerültek ki.

Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése, a honvédség már 300 ilyen intézményben befejezte a fertőtlenítést

- jelezte Müller Cecília, aki

megköszönte a honvédeknek a "heroikus" munkavégzést.

Hozzátette, hogy 27 idősotthonban jelent meg a koronavírus. A dolgozók közül 87-en, a gondozottak közül pedig 628-an váltak fertőzötté. Kórházban 317 idősotthonlakót kezelnek, illetve 66-an hunytak el a járvány következtében.

A fővárosi idősotthonokban 360-an váltak pozitívvá és közülük 49-en hunytak el

- sorolta.

Müller Cecília emlékeztetett arra: a kormány korábban már megkönnyítette az elektronikus receptre felírt gyógyszerek kiváltását. Mostantól pedig ez a rendelkezés kiterjed a gyógyászati segédeszközökre is.

Arról is szólt: az a céljuk, hogy az érettségi lebonyolítása a legkevesebb feszültséggel járjon a családok számára.

Ezért arra kérte az érettségizőket, hogy tartsák be az intézmények által megszabott higiéniai és távolságtartási szabályokat, és mindenki csak egészségesen menjen vizsgázni.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a korlátozások esetleges enyhítésére az ad lehetőséget, hogy kiegyensúlyozott a járványhelyzet és közel egy hete nem emelkedett a napi új fertőzésszám.

Az egyetemek által elindított szűrőprogram lehetőséget nyújt annak kontrollálására, hogy az egyes járványügyi intézkedések miként hatnak a fertőzés terjedésére. A szűrőprogramot a Nemzeti Népegészségügyi Intézet vizsgálóbuszainak segítségével végzik – ismertette.

Valószínűsíthetően egy százalék marad a populáció átfertőzöttsége

- fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a tatabányai kórházban elrendelt felvételi zárlatot követően a győri, a székesfehérvári, illetve az esztergomi kórházak fogadják a körzetbe tartozó betegeket.

A legheroikusabb küzdelem az egészségügyi intézményekben zajlik

– mondta Müller Cecília a Hvg.hu kérdésére. A tisztifőorvos elismerte, hogy a maximális óvintézkedések betartása mellett is előfordulhat a vírus átadása azokban az intézményekben, ahol koronavírusfertőzött betegeket kezelnek, de a kockázat csökkenthető "infekciókontroll tevékenységgel", például:

kockázatértékeléssel,

a szakszerű betegfelvétellel és az elhelyezés módjával,

izolációval,

a fogadó személyzet egyéni védelmével,

és más alapvető szabályok betartásával.

Végül közölte, hogy a mezőszilasi idősotthonban volt és jelenleg is dolgozik intézményi orvos.

Forrás: Index, MTI

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

olivetti
Bezony, országos hiszti főorvos, ehhez képest hagytátok, hogy 183 eü.-i dolgozó megfertőződjön, mert nem intézkedtetek időben a védelmei eszközök felől!
jesz
hát igen..itt sem a körzetinél, sem az sztk- ban nem foglalkoznak velem...majd ha elmúlt a vírus...tulajdonképpen...időm van...
Micsoda roham lesz itt, ha leküzdöttük a vírust. Az a néhány orvos, akinek lesz még ereje, az küzd majd ..

Nem az egészségügy küzdelme a legheorikusabb(érdekes szó), hanem a kezelésre váró, időpontot kérő betegek reménytelensége...
Gyakorlatilag mindenki küzd valamiért.(legheorikusabban)
volvós
Hazuggá váltál szűz apáca néni !!! Jól betanított a viktorkagyerek !!
legott
Nem ismered el ezt anyagilag, nem biztosítod a feltételeket, ami a kötelességed.
Tapsolással fizetsz te is - fideszes kormány, aztán számon kérsz?

Ha polgárháború lesz, darabokra szedlek, geci országrontó, magyar gyilkos náci.
Erre készülj - hogy darabokra szedlek mindenestül, te náci geci - durván !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.