Kunetz Zsombor szakorvos, egészségügyi szakértő osztotta meg Facebook-oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ április 28-i határozatát, amiből kiderül, hogy az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a tatabányai Szent Borbála Kórházban csak a betegek koronavírus-tesztelését rendelte el, a kórházban dolgozó szakemberekét nem – számolt be szerdán az Index.

Kunetz Zsombor Facebook-oldalán azt írta:

Így zárta le a Tatabányai Szent Borbála Kórházat Müller Cecília. A mellékletben a képeken a határozat teljes szövege. Érdekes, hogy míg a betegeknél elrendelte a kötelező PCR tesztek elvégzését, ezt a dolgozók körében nem tette meg, holott a kórházigazgató levele szerint április 26-án már: 10 belgyógyász szakorvos 77 ápoló 8 takarító és 4 betegszállító hiányzott a működéshez.

Hozzátette: "A dokumentum szerint április 14-én jelentettek egy dolgozót gyanús esetként, tünetei 12-én kezdődtek, majd emellett még dolgozott. Majd később még két dolgozót találtak, akik még április 20-án is dolgoztak, de a tüneteik már 16-án megvoltak. Habár az érintett osztályon zárlatot rendeltek el, az innen áthelyezett betegeket nem különítették el, olyan szobákba helyezték őket, ahol már 2-3 beteg is feküdt, annak ellenére, hogy ezen áthelyezett betegek szoros COVID kontaktok voltak. Így április 27-re már 57 pozitív eset tartozott a járványhoz, ebből 27 egészségügyi dolgozó volt. Halálozás 4 esetben történt az ápolt betegek körében."

A dokumentum szerint továbbá: "Több alkalommal kellett felhívni a figyelmüket a védőfelszerelés (sebészi szájmaszk, kesztyű) használatára, a tünetes dolgozók azonnali kitiltására, valamint a megbetegedettek elkülönítésére."

A szakorvos szerint a határozatból két dolog világosan kiderül:

a járvány kellős közepén még mindig nem értette meg az egészségügyi ellátórendszer, hogy mit kell csinálnia, hogyan kell helyesen reagálnia akkor, ha az intézményen belül kezd a vírus terjedni.

Az egészségügyi szakértő hozzáteszi:

A másik komoly tanulság a nem megfelelő védőeszközök és felszerelések használata. Maga a határozat említ sebészi maszkokat olyan esetben, amikor egyértelműen "vírusgazdag" környezetben dolgoznak.

Az Index emlékeztet, Müller Cecília a népjóléti bizottság keddi ülésén a tatabányai kórház zárlatát rendelte el, ahol korábban több tucat fertőzést igazoltak, és egy egészségügyi dolgozó is elhunyt. Az ülésen Müller egyértelművé tette, hogy számos egészségügyi intézményben elkezdődött a dolgozók és az ápoltak szűrése, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint az operatív törzs támogatja ezt a célzott tesztelési folyamatot.

Forrás: Index

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.