Szerinte példátlan a jelenlegi helyzet, és a vírus után is sok gondunk lesz.

"Aggódom ezekért a betegekért" – egy szakértő végre kimondta, mivel fog szembesülni az ország a vírus miatt

Hosszú interjút adott a Portfolio.hu-nak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke a hazai egészségügy helyzetéről, a koronavírusra való felkészültségről, és arról, vajon mi lesz majd "utána".

A portál kérdezte a szövetség vezetőjét Cserháti Péter leváltásáról is. Ennek kapcsán Ficzere Andrea azt mondta, a Magyar Kórházszövetség elnöksége az ágazat egyik legfontosabb szereplőjének tartja Cserháti Pétert, és az új funkciói garanciát jelentenek arra, hogy folytathatjuk a közös munkát.

Egyébiránt szerinte a "jelenlegi helyzet példátlan és leginkább háborús időszakokhoz hasonlít." A szövetség vezetői most az ellátás szervezésével vannak elfoglalva, a "szereplés" most nem kap hangsúlyt.

A rendszerben dolgozók a példátlan helyzetre példátlan választ adtak, az újfajta utasításokat, szabályokat maximálisan szem előtt tartva azonnal reagáltak.

A kórházparancsnoki felügyelet egyértelműen jónak és hasznosnak nevezte a szövetség elnöke, hozzátéve, hogy sokat is tanultak tőlük a kórházakban.

Az ágyak átalakítását Ficzere Andrea logikus lépésnek nevezte, de kijelentette azt is, hogy:

"Sok olyan beteget nem láttunk el, akik normális viszonyok között kórházi kezelésre szorultak volna, és akiknek a későbbi, sokkal nagyobb erőforrást igénylő ellátása visszahull majd az intézményekre."

Rögtön meg is magyarázta, hogy sok betegnél jelent állapotromlást a várakozás, a gyógyulás később nehezebb lesz a számukra. Hozzátette: nem vitatja a felkészülés jogosságát, de aggódik:

"Aggódom ezekért a betegekért, és közös felelősségünknek tartom, hogy amint lehet, megfelelő módon kezeljük őket."

A most nem fogadott, vagy elküldött betegek előbb utóbb visszatérnek majd ez ellátási rendszerbe, rosszabb kimenetellel lehet majd őket gyógyítani és ennek plusz költségei is lesznek – mondta Ficzere Andrea, kihangsúlyozva ismét, hogy ezzel nem az intézkedéseket akarja kritizálni, mert krízis helyzetben elengedhetetlen egy jól követhető prioritás felállítása, és annak a szigorú betartatása.

Most, az egészségüg bizonyos szabályok mentén történő újraindításánál a kórházszövetség vezetője szerint pengeélen táncol a rendszer, okosan kell navigálni, mert a fő cél, hogy elkerülje az ország a tömeges fertőzést, de kezelni kell a többi beteget is, akik járóbeteg-ellátásra szorulnak.

Ha valamire megtanít minket a COVID-19-es vírus, az leginkább a rugalmasság, az alkalmazkodás, az azonnali reagálás, majd az újratervezés – mondta, és hozzátette: az is elképzelhető forgatókönyv, hogy a járvány visszatérhet hullámokban.

Azt nem gondolja a szövetség elnöke, hogy ágyszám-csökkentéssel kellene számolni. Viszont hosszú ideig igény lesz a fertőzöttek elkülönített ellátására, és biztos, hogy több műszerre és egészségügyi dolgozóra lesz szükség majd.

"Olyan helyzettel kerültünk szembe a koronavírus-járvány miatt, amivel a mi generációnk életében még nem találkozott, és persze fel kell készülnünk arra is, hogy ha most le is cseng a járvány, a későbbiekben még újabb hullámokban visszatér. A most megszerzett tapasztalatainknak köszönhetően a későbbiekben biztos, hogy felkészültebbek leszünk. A másik tanulság számomra az, hogy miután az elmúlt hetekben minden az egészségügyről szólt, az emberek kezdenek másképp tekinteni az ágazatra. Sokkal több a betegektől és hozzátartozóktól érkező megértő megnyilvánulás, sokkal pozitívabb az ellátórendszerhez történő viszonyulás. És végül nem tudom eléggé megköszönni azt az odafordulást, adakozást, segítő szándékot és valós segítséget, amelyet mindannyian megtapasztalhattunk. Jól látszik, hogy egy válság hihetetlen erőket képes megmozgatni az összefogás érdekében."

- mondta a portálnak Ficzere Andrea.

Forrás: Blikk/Portfolio

Kép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Szóval totális szarban van az egészségügy!!?? Jól hallottan azRTL hiradóban, hogy a járóbeteg vizsgálatra jelentkezőknél kötelező lesz a teszt elvégzése, amit a páciensnek kell kifizetni?? Nem kis összegről van szó!!! Talán a fideszeseknek nem kell fizetni???!!
Pálinkás Pál
@Jozefina: viszont sokallták a 300 Ft-os vizitdíjat...,szemét fidesz csőcselék!!!
Rockxy
"jelenlegi helyzet példátlan és leginkább háborús időszakokhoz hasonlít."
pedig már túl vagyunk az indián holokauszton
relatív
Akkor adják vissza mindenkinek a befizetett tb járulék emberöltő alatti teljes összegét, ha most a kezelésért fizetni kell... vagy ha a vírus-igazolásra nincs lehetősége/pénze a betegnek akkor Magyarországon akár bele IS halhat ?!

Már a teszt lehetősége sincs mindenhol, és minden időben elérhető mindenkinek !!!

Ki, és milyen alapon hoz ilyen hülye, teljesíthetetlen utasítást ?

Jogvédők figyelem !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.