Rövid időn belül két kategóriát zuhantunk.

Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé

- állapítja meg a Freedom House friss, Nations in Transit című jelentése , amit a 444 szemlézett. Ebben a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk államait vizsgálják abból a szempontból, hogy mennyire érvényesülnek a demokrácia alapelvei. 

Meghatározásuk szerint

a hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

Ez az ötből a középső kategória.

A jelentés a Balkán egy részét (Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát, Koszovót, Montenegrót, Albániát, Észak-Macedóniát), Ukrajnát, Moldovát és Grúziát veszi Magyarországgal egy kalap alá.

A hibrid rezsimekhez képest előrébb sorolják a szilárd (Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia), és félig szilárd demokráciákat (Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária). Hátrébb a félig (Örményország) vagy teljesen szilárd autoriter államokat (Oroszország és az egykori szovjet tagországok).

A 29 vizsgált országból mindössze tízben van demokrácia, tízben hibrid rezsim, kilencben pedig autoriter berendezkedés. Tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent. Igaz, kilenc ország most javított a pontszámán az előző évhez képest.

A legutóbbi jelentésben még Magyarországra is félig, 2015 előtt pedig szilárd demokráciaként tekintettek.

Vagyis rövid időn belül két kategóriát zuhantunk, ami példátlan a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében – teszi hozzá a 444.

Forrás: 444

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Több tiszteletet a neodiktatúráknak! Kérjenek bocsánatot. Nagy fidess sinkongatós buli lesz esténként a Csillagban!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gyütt Mönt
"Szép" társaságba kerültünk. És milyen cizelláltan fogalmazták meg a bizonyítványt.
SystemError
Több tiszteletet a neodiktatúráknak! Kérjenek bocsánatot. Nagy fidess sinkongatós buli lesz esténként a Csillagban!
lampa laz
@Gyütt Mönt: a rendszerváltáskor ebből a klubból menekültünk ki. Akkor még a cigány is másként látta azt amit ma újra teremt.
kereső
@lampa laz: egyre inkább igazolódni látszik, hogy az egész 700 milliárdos vasúti projekt- amelyből 595 milliárd a kinai hitel, 105 milliárd a magyar kormányzati saját erő(mészáros lölö alvállakozói dija, mert a fő vállakozók kinaiak), nettó hazaárulás.
ómió
Ha a Soroscsicska gárda "aszongya", akkor jó úton járunk!
Yeromos
Szerintem a hibrid jelző nem helyén való, egyszrűen ORBÁN REZSIM
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Golyóálló mellényeket fel!!! Megint betámadtak!!
SystemError
@ómió: Barátkozzatok össze a látvánnyal: 24.p3k.hu/app/uploads/2013/08/bortonor.jpg
Ki tudja, hogy a hálózat meddig fog leborulni..Tudod építkezni mindig lépcsőzetesen és "elővigyázatosan" szoktak.
A borulásnál már bizony a természet rendeződési elvei szoktak érvényesülni. :) Az odafelé érvényes hierarchikus működési modell már visszafelé nem fog működni.

Ha ez így sok lett volna, akkor röviden annyi, hogy a menekülő patkánnyal soha nem tud számolni a többi patkány. Érted már Ondi, hogy a beképzeltség milyen veszélyes rendszerfaktor...?:)
legott
Kár, hogy erre csak most jöttek rá.
Magyarország azóta nem demokrácia, amióta kétharmaddal kizárva az őszkonszenzust, átírták a törvényeket a maguk képére (aminek a léglényege a hatalom bitorlása és a közpénzek büntetlen elrablása), és az Alkotmány helyett bevezették az Alaptörvény nevű alkotmányellenes fércművet, és amióta nem köztársaság, Magyarország.
lampa laz
@kereső: @Horizont: Nem véletlen az a 10 év, mert már megint qva sok milliárdot ellopnak ebből is. Ez a bekezdés a cikkben döbbenet, ez a sok idióta birka mégsem érti, pedig ők is meg az utódaik is fizetni fogják ezt az adósságot is.

"Nemzetközi fejlesztési szakértőkkel folytatott háttérbeszélgetéseinkből egy nyugtalanító kép bontakozik ki a BRI-vel kapcsolatban. Eszerint a kínai expanzió tipikus módszere, hogy megegyeznek a helyi korrupt politikai elittel egy masszívan túlárazott megaprojektről (vasút-, kikötő-, vagy útépítés). A kilóra megvásárolt helyi elit segedelmével a kínai cégek kaszálnak az agyoninflált és sokszor teljesen haszontalan beruházásokon. Az áldozatul esett országok adófizetőinek viszont ez sokáig óriási teher, mert innentől kezdv ők fogják fizetni a kínaiak által benyújtott számlát."
Csizmás Kond
A demokráciában az a jó hogy mindenki úgy értelmezi ahogy akarja.
Rockxy
a szabaccságház, az tuggya.
megis üzente a zorbánnak nyilt levelbe.
demá elmúlt, mer ilyen az idő, hogy elmúlik.
CsipkeRózsa
A '20-as év vizsgálata után még egy fokkal lejjebb kerülünk.
CsipkeRózsa
Ekkora kamattal, hogyan fogja az ország ezt visszafizetni?

Még jó, hogy Orbán nem vesz fel hiteleket, mondják a fidesz választói.
CsipkeRózsa
Előbbi hozzászólásom @lampa laz: 12:20-ra vonatkozott.
Zsopiale
Ez úgy 2012-ig volt igaz... azóta már rég diktatúra van, a történelem legsunyibb, legaljasabb, leggyávább, leghazugabb, nem hibrid, hanem sompolygó, sunnyogó náci diktatúrája...
cikicakk55
@Horizont: Én például semmire nem vágytam 30 éve. 34 éves voltam és nem tudtam megérteni,mi nem volt jó az országban,miért kellett ez az egész? Nem is vettem észre,hogy rendszerváltás volt,hisz nekem az ilyenekről a harcok, a lövöldözések ugrottak be,itt meg nem volt. Akkor azt mondták,hogy Kádár eladta az országot,hogy rabok voltunk,mert a Szovjetúnió döntött mindenben. Milyen jó lesz most már,mert mi is hozzá juthatunk a nyugati jóléthez és a nyugati civilizácóhoz. Érdekes,de nekem az jött le,hogy 30 éve folyamatosan csúszunk lefelé. Jöhetett bár milyen párt,ígéretekből volt dögivel,csak azt a 3-4 évet kell kibírni ameddig helyre áll az ország a Kádári eladósítás miatt. Eltelt 30 év és az állam adóssága 100x több legalább,mint amit Kádár csinált. 30 éve akik szegények voltak,többnyire maguknak kösznhették,mert nem becsülték meg a fizetésüket, a munkahelyüket( ital,játékszenvedély,drog,bűnözés ,stb) Az biztos,hogy én sokkal nehezebben élek meg a nyugdíjamból,mint az én szüleim és nagyszüleim megéltek. Az én gyerekeimnek,unokáimnak teljesen bizonytalan a jövőjük,mert nem tudni meddig lesz a szüleiknek munkájuk. Minden romokban. Nem hinném,hogy ezt akartuk 1989-ben
peterkelemen
Nem a gyenge koronavírus fog itt milliókat elpusztítani hanem az a felelőtlen pánikkeltés aminek következtében az eszetlen és felelőtlen kormányok okozmak. Annak a következménye pedig a soha nem látott gazdasági összeomlás! Kik szenvedik ezt meg? Természetesen a legszegényebbek és a leggyengébbek. Álszent módon aggódnak az emberek egészségéért miközben az intézkedéseikkel pont milliókat végeznek ki világszerte.

Magyarországon ez hatványozottan igaz. Orbán még készpénzt sem adott a nagyar embereknek holott például Európában mindenhol adtak és nem keveset. Mit is mondott Orbán? Első az emberek védelme, az egészség. Nos pont az ellenkezőjét teszi a magyar emberekkel még szegényebekké és még betegebekké teszi őket szánt-szándékkal. Jobb helyeken már régen elzavarták volna a bűnbandájával együttt, de ami késik az nem múlik.
peterkelemen
Magyarország egészségügyi rendszere a LEGUTOLSÓ! Európában! Szégyen és gyalázat, hogy hova rohasztotta le Orbán és bűnbandája a magyar egészségügyi rendszert. Orbán parancsára ezidáig több, mint 800 milliárdot herdáltak el sportlétesítményekre és ebben még nincs benne mennyi milliárdot dobtak ki az ablakon falábú focistákra. Európa: Egészségügyi Index országonként 2020 - Íme a lista >>> www.numbeo.com/health-care/rankings_by_country.jsp?title=2020®ion=150
peterkelemen
Mit támogatnak valójában az eszetlen "MARADJ OTTHON" kampányhoz csatlakozók? Az otthoni erőszakot, az ögyilkosságokat, a további megbetegedéseket: stressz, depresszió, leépülés, elbutulás, a teljes anyagi ellehetetlenülést, a munkanélküliséget. Talán át kellene gondolniuk, a "MARADJ OTTHON" kampányokat hirdető kormányoknak és a hozzájuk csapodott idióta celebeknek is és mindenkinek, akik ebben részt vesznek, hogy ez a megoldás valójában nem megoldás hanem olaj a tűzre. Egytúl-egyid BŰNÖSÖK, akik maradj otthont harsognak. A vádlottak padján van a helyük!
kereső
@lampa laz: A kínai vezetők értékelik, hogy Magyarország fair, kiegyensúlyozott külpolitikát folytat, és nem avatkozik bele a belügyekbe" Mondta Menczer Tamás külügyi akárki-azt elhiszem, hogy értékelik a 595 milliárdos hitelnyújtás fejében kapnak egy vasutat, visszakapják kamatostul a pénzüket, és lesz referenciájuk Európában vasútépitésre. Ki mennyit kapott ezért? Hány millió guruló dollár került/kerül megfelelő zsebekbe?(7 millió guruló dollár volt a baltás gyilkos kiadása után is- ami megérkezett az MKB bank-ba, azután onnan nyom nélkül eltünt)
lampa laz
@kereső: Ez egy velejéig romlott mocskos korrupt, tolvaj banda, de remélem egyszer lesz majd valaki aki elszámoltatja őket.
olivetti
Járvány idején elrendelt veszélyhelyzetben, kórházakból kidobálni súlyos beteg embereket, gyakorlat címén, a lehető legnagyobb mocskos aljasság, a szutyok rezsim és a tetű Orbán lelkén szárad minden egyes ember halála!
Két hónapig semmit nem tettek, védőeszközöket sem szereztek be, csak a szomszédokat lesték, ezért fertőződtek meg kórházi dolgozók is, aki kiestek a munkából!
Orbán tetű egyszer ezekről is számot kell adnod!
Fasisztotd jellegű hibrid rezsim!
Zsopiale
@olivetti: 10 év alatt egymillió magyar pusztult bele a szarbángeci diktatúrába... ugyan kérem... mi ahhoz már ez a pár tucat...
peterkelemen
Orbán népirtása: „Nem tudom, mi lesz velünk” – Óriási a felelősség: egy nyaktól lefelé lebénult fiút is kénytelen hazavinni a családja a kórházkiürítés miatt www.blikk.hu/aktualis/politika/korhaz-kiuritesi-dontes-csalad-lebenult-fiu-haza-kell-vinni/fb6wblt?fbclid=IwAR1b1Qb98-7EjWcpwBvh5eJJikqxpD7_s6JklNmpnAVKeD7i_AHktQqSg00
Borsodi
Aki nem vak az látja,hogy nálunk minden tönkre van téve.Az emberek hullnak mint a legyek,ezáltal javul a statisztika.Ki a felelős vajon?
ómió
@SystemError: Vannak még ilyen "szép, efftársi" mellékleteid, szarkupac, vagy csak bolsi halandzsatúltengésben szenvedsz?
ómió
@Aki Én:Visszatértél az önmagaddal chateléshez, bolsiék fajkreténje!? Az a hozzád méltó "szint"!
simmering73
Hibrid rezsim. És akkor még az országra nézve hízelgő ez a besorolás.
SystemError
@ómió: Te elég hülye vagy nem Ondó? :)
Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: ma is kizártak a lakásból? Piád van még?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.