Mindenféle esetben követni kell a kormány utasításait.

Ezeket a különleges szabályokat kell betartania mindenkinek, aki orvoshoz akar menni

Akár már fogtömésre is mehetünk a fogászatokra, a receptfelírás továbbra is telefonon keresztül történik. A vizsgálatok elvégzése, a védőoltások beadása előtt előzetes bejelentkezés szükséges. A koronavírus-fertőzöttséget kizáró, az orvosi beavatkozás feltételeként szabott vírusteszt elvégzéséről viszont az egészségügyi intézményeknek kell gondoskodniuk – derült ki a Népszavához eljuttatott, Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere által jegyzett eljárásrendből.

– Járóbeteg-szakellátást kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. Ez történhet a háziorvos részéről, illetve közvetlenül a beteg megkeresése révén. Nagyon fontos, hogy egyeztetett időpont nélkül ne menjünk el szakellátásra

– közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A Blikk megtudta: a szakmai kollégiumok meghatározták azokat a beavatkozásokat, amelyek különösen magas kockázatúak a fertőződés szempontjából, ezeket csak akkor lehet elvégezni, ha az érkezőnek van negatív laboreredménye. A sürgősségi ellátásra is hasonló szabályok vonatkoznak információink szerint. Úgy tudjuk, az egyik hazai kórház három, nagyon alapos kérdéssort tesz fel az odaérkezőknek.

– Amennyiben több kérdésre is olyan választ adott, ami koronavírus-gyanúra ad okot, úgy egy speciális elkülönítőbe kerül a beteg. Ezt követően következik a tesztelés. Az ellátást ettől függetlenül ugyanúgy megkapja, csak más körülmények között

– közölte a lap forrása.

A mintavételre a kórházaknak, szakrendelőknek külön helyiséget és a védőruházatot is biztosítaniuk kell. A fogászatoknál már nem minden fogászati kezeléshez, hanem csak a koronavírus-gyanúsnak látszó pácienseknél kötelező a PCR-teszt, tehát ha valaki teljesen egészséges és fogtömésre van szüksége, egy előzetes bejelentkezés után nyugodtan elmehet a beavatkozásra.

Dr. Fehér Ágnes, a Flórián Dental ügyvezetője szerint nehéz alkalmazkodni az eljárásrendhez.

– Fokozatosan indítjuk újra a rendelést. Foghúzást, gyökérkezelést már végzünk, ellátjuk az akut vérzéses sebeket, a kitört fogat is, de egy amalgámtömés cseréjének nem most van itt az ideje.

Már a bejelentkezéskor telefonon érdeklődnek az érintett állapota felől, s minden kezelés alkalmával egy részletes kérdőívet kell kitölteni. Az értékelés után döntik el, fogadják-e a beteget.

Ha valakinél felmerül a koronavírus-gyanú, az eljárásrend szerint őket haza kell küldeni azzal, hogy telefonon jelentkezzenek a háziorvosnál.

A háziorvosi rendelőkbe, szakorvoshoz szintén bejelentkezés után lehet elmenni. Korábban dr. Bense Tamás háziorvos a lapnakazt mondta: a receptfelírás telefonon keresztül történik. A krónikus betegeket mindenhol a többi pácienstől elkülönítve fogadják.

„A védőoltások pedig a tanácsadókban vagy az orvosi rendelőkben, a betegek ellátásától térben és időben elválasztva, előzetesen megfelelően fertőtlenített helyiségben történnek”

– írta a gyermekorvosok társasága.

Forrás: Blikk/Népszava

Kép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Mindenféle esetben követni kell a kormány utasításait."

Tudja egyáltalán a qrmány, hogy mit beszél?...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.