Nem adják vissza a koronavírusos betegek ellátására kirendelt szakdolgozókat a szolgáltatások újraindításához – derül ki abból a Müller Cecília által jegyzett levélből, amit az országos tisztifőorvos a fővárosi és megyei kollégáinak küldött, és amelyet a Népszava megszerzett.

Az érintettek mintegy fél tucat kérdésre vártak egyértelmű választ, köztük arra, hogy most visszamehetnek-e vagy sem a 65 év felettiek, valamint a krónikus betegségben szenvedő egészségügyi dolgozók a közvetlen betegellátásba. Erre Müller Cecília a lap szerint csak azt írta, hogy hatályban van Kásler Miklós szakminiszter április közepén kiadott utasítása, miszerint ha a működéshez elengedhetetlenül szükség van rájuk, akkor a saját felelősségükre visszatérhetnek dolgozni. Ám semmilyen joghátrány nem érheti azokat, akik erre nem vállalkoznak – írja a Népszava.

Továbbá arra is választ vártak, hogy a szakrendelőkből a koronavírusos betegek ellátására a Korányi Tüdőgyógyintézetbe kirendelt egészségügyi dolgozók az ellátórendszer újraindításával visszatérhetnek-e a munkahelyeikre. Több szakrendelő például úgy nyilatkozott a lapnak, hogy egyes szolgáltatásaikat nem tudja újraindítani az elvezényelt dolgozóik nélkül.

A Népszava úgy tudja, hogy

körülbelül 70 szakembert – köztük asszisztenseket, diplomás ápolókat, diabetológiai és fül-orr-gégészeti szakápolókat – utasítottak arra, hogy a Korányiban koronavírusos betegeket ápoljanak.

Az egészségügyi ellátások hételeji újraindításával azonban az eredeti munkahelyükön is szükség lenne rájuk. Különösen azért is, mert Kásler Miklós utasítása szerint a szakrendelőknek, és kórházaknak maguknak kell levenniük az egyes beavatkozások előtt a betegek PCR-tesztjéhez a mintát.

Müller Cecília a szakrendelők vezetőinek azt javasolta

oldják meg az újraindítás problémáját helyettesítéssel vagy szüneteltessék tovább a rendelést.

A Népszava szerint a dolgozók elvezénylése a II, III, V, VI, IX, XIV, XVIII. kerületek szakrendelőit érinti.

Forrás: Népszava, 24.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Jozefina: Egy ilyen nyilatkozat után kétségbe vonja az ember, hogy mire is kapott diplomát a doktornő.
Elméletileg meg kellett volna tanulnia, hogy a nem kezelt krónikus beteg, a későn diagnosztizált akut beteg magasabb ellátási szintű és drágább ellátást fog igényelni, esetleg maradandó károsodás léphet fel. Igaz, ha elég későn kerül orvoshoz, már nem is lesz szükség ellátásra! Óbudai lévén, nem éppen hála imát rebegtem a szakmai és emberi hozzáállásáért!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
"Müller Cecília a szakrendelők vezetőinek azt javasolta
oldják meg az újraindítás problémáját helyettesítéssel vagy szüneteltessék tovább a rendelést.
A Népszava szerint a dolgozók elvezénylése a II, III, V, VI, IX, XIV, XVIII. kerületek szakrendelőit érinti."
Szóval a rendelések szüneteltetése cecilia asszony szerint a megoldás!!! Ez valóban szakmai és humánus döntés???
Nessy
@Jozefina: Egy ilyen nyilatkozat után kétségbe vonja az ember, hogy mire is kapott diplomát a doktornő.
Elméletileg meg kellett volna tanulnia, hogy a nem kezelt krónikus beteg, a későn diagnosztizált akut beteg magasabb ellátási szintű és drágább ellátást fog igényelni, esetleg maradandó károsodás léphet fel. Igaz, ha elég későn kerül orvoshoz, már nem is lesz szükség ellátásra! Óbudai lévén, nem éppen hála imát rebegtem a szakmai és emberi hozzáállásáért!
Pálinkás Pál
Tisztán látszik hogy ez a szakmailag nulla világi lelkipásztor miért is lett tiszti főorvos!!!
volvós
Dadogós vénasszony !!! Mire kaptál felhatalmazást a O1G-től ??
Magyarok kiirtására, vagy csak tömeggyilkosságra???
Ideje lenne a szüzességi fogadalmad feloldani, és elkezdeni
normális nemi életet élni...Fura lesz, de meg fogod szok(p)ni...
tudode
Jawohl!
.
Valami honvédelmi RENDKÍVÜLI JOGRENDET vezetett be őfélesége, amikor bárkit vezényelni lehet!
.
Jelen esetben a kiherélt 150 éves ÁNTSZ is szakember hiánnyal küzd, mert aki tehette elhagyta a pályát:
.
medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/komoly_gondok_forrasa_az_antsz_szervezeti_atalakitasa
.
""" Létszámgondok, a laboratóriumi munka fennakadásai, az országos tiszti főorvos szerepének csökkenése, a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyása – csupán néhány probléma azok közül, amelyekkel az ÁNTSZ dolgozói szembesülnek nap mint nap azt követően, hogy a közigazgatás átszervezése nyomán a szolgálat egy részét a kormányhivatalokhoz rendelték. A MedicalOnline információi szerint újabb kormányzati beavatkozás, azaz az eddigi lépések korrekciója nélkül az átszervezés következményei beláthatatlanok lehetnek, ugyanis nagy mértékben veszélyeztetik Magyarország járványügyi biztonságát is."""
.
Függetlenűl a járványtól, már korábban is az elhivatottság tartotta egyben fociviktán országát, ahol kiemelt állami beruházásnak minősültek az üresen kongó betonszarkofágok!
ómió
Hát, ez az! "Vissza a szakdolgozókat"! A Vírusfertőzötteket meg kezeljék "pesti úti módra"! És lőn efftársi "megoldás"!
vacsi
@Nessy: Ez tökéletesen igaz! Csakhogy, ha egy krónikus beteg, akinek a baja nem életveszélyes, és most megrohanja a rendelőket, könnyen járhat úgy, hogy ott kapja el a fertőzést. Én mindenesetre meggondolnám a dolgot.
kereső
@vacsi: Viszont, az hogy krónikus beteg, azt is jelenti, hogy folyamatos orvosi felügyeletre szorul- mert állapot romlása ennek hiányában bármikor bekövetkezhet. És a szakdolgozói hiány azt is jelenti- hogy a járvány ideje alatt egyáltalán nem működő orvosi, szakorvosi ellátás továbbra is "hiánycikk" lesz Magyarországon. Ebbe hányan fognak belerokkani, belehalni??
Egyetlen más országból nem érkeztek hirek arról, hogy a járvány idejére gyakoorlatilag megszűnt az orvosi, egészségügyi ellátás. Talán ez csak a fogorvosi ellátásra volt igaz máshol. Érdekes, hogy gyakorlatilag kivülről nem vihették be virusfertőzést a kórházakba, rendelőkbe mégis számtalan eu dolgozó fertőződött meg ,és ez arányaiban messze mmagasabb létszám , mint az ország egész lakosságán belüli arány. vagy valaki itten hazudik-és nem bontja ki az igazság minden részletét.Nem kéne ennyire szervilisnek lenned.
Nyírfa
Mi az, hogy a saját felelősségükre visszamehetnek az eredeti munkahelyükre? Ha ezt teszik, akkor mi lesz? Kiátkozás, örök bünti?
Ahol orbánok a főnénik és káslerek, cecíliák a segítőik, az orvosi eskünek kell érvényesülnie, nem a zavartságnak.
Tényleg az Élet küldte ezt a járványt, vagy teremtettük mi meg - ugyanaz -, hogy , aki akar és tud, az megvilágosodjon, aki meg nem, annak ne lehessen mások életére kiható döntési lehetősége.
Nessy
@Nyírfa: Az a sztereotípia él, hogy a "kónikus" beteg az tulajdonképpen egy adott problémával diagnosztizált, nem gyógyítható paciens! Az, hogy nagyon sok esetben valóban teljesen nem gyógyítható, nem visszafordítható sok betegség, de rendszeres ellenőrzéssel, kezelésekkel megállítható, de legalább is lassítható a folyamat. Sok ilyen eset most valóban rosszabb életminőséget, esetenként nagyobb problémát is fog jelenteni! Most út vissza az egészségügyben évek óta csökkenő létszám, az, hogy vannak szakrendelések osztályok csak a nyugdíjasok foglalkoztatásával működött eddig is. Sok kórházi orvos másodállásban rendelt a szakrendelőkben, ami most nem engedélyezett. Ezért nem kevés rendelés szünetel tovább, vagy lát el sokkal kevesebb beteget. Az estétől reggelig megváltoztatott eljárásrendek meg már csak hab a tortán!
Nyírfa
@Nessy: Szerinted ezek a döntéshozók hol hordják a lelkiismeretüket? Tudásról, hivatásról már nem is beszélek. Szolgálni? Számukra értelmezhetetlen, nem jutnának tovább a cselédlány definíciójánál.
Ezekkel mire, meddig és hová megyünk? Ha az a cél, hogy Magyarország mint nemzetállam eltűnjön a süllyesztőben, akkor jó úton járnak, mert már most a gyarmatosodás kellős közepén dagonyázunk.
vacsi
@Nyírfa: Esetleg nincs védőruha?...
Bagaméri Jácint
@ómió: Úgy van. Hiszen a Pesti úton is a Fideszes elvtársak kezelték el az időseket, oly módon, hogy az onnan kezelésre elszállított időseket mikor vissza akarták vinni, a fővárosi önkormányzat kérte, hogy teszteljék őket vírusra mielőtt visszaviszik, mire a Fideszes elvtársak azt mondták nem kell tesztelni, és visszavitték őket. Így szépen megfertőzték a többi, az otthonban levő időset is. Azon kívül orvos is volt mindvégig a gránitszilárdságú 6-szor módosított alapkatyvasz szerint is, mert amikor kiderült, hogy az eredeti doktor is megfertőződött, akkor már a következő munkanapon munkába állt a helyettese. Na ezt akarják a Fideszes elvtársak Karácsonyra fogni, és a Fideszre szavazók kajálják is, mint kacsa a nokedlit.
Nessy
Na, a mai napon már megint átvette a propellert durbincs a vadakkal!
Keresünk értelmes olvasnivalót!
CsipkeRózsa
Először a kórházi betegeket segítették rosszabb körülmények közé, most a járóbetegek lesznek még betegebbek, ők fognak szenvedni még tovább, mint "kellene".
ómió
@Bagaméri Jácint: És mondd csak Bagaméri efftárs! Az tisztára kiment a fejedből, hogy, ha valaki vizsgálaton kap fertőzést, majd utána rögtön visszaviszik az otthonba, az ő fertőzöttségét ott akkor még semmilyen teszt nem mutatja ki? És hazudozni is ilyen "mély összefüggésekben" vagy képes? Viszont, ha lett volna intézményorvos - ha valóban lett volna és azt nem csak egy Gál J. kiállította "dokumentum igazolja" - akkor az a vizsgálatról visszatérőket elkülönített karanténba helyezi, hogy a többit ne fertőzhessék! Csakhogy nem volt! Ahogy azt egy, az édesanyját ott elvesztő látogató személyesen is, hetekig tapasztalta és a TV-ben el is mondta! Lécci, innét hazudozzál tovább!
Nessy
@ómió: nem vizsgálatról visszatért betegekről, hanem kórházi bennfekvés után hazatért betegekről volt szó!
A jogszabály szerinti intézkedések, a védekezés, a védőfelszereléssel való ellátás a járványügyi hatóság feladata lenne és lett volna! Hány hétig nem kaptak semmit a dolgozók? Karácsony a felelős az emiatt megfertőződött egészségügyi dolgozók magas számáért is? A többi idős otthonban kialakult fertőzésekért is? Tudod, ha több százfős intézetből betegszik meg 40%, nagyobb reklám értékkel bír, mintha egy 60 fős intézményben ugyancsak 40%. Ja, csak úgy mellékesen ki írta alá a levelet a szűrés szükségtelenségéről???
Bagaméri Jácint
@ómió: Elvtársad neked a hóhér. Bármit hadoválsz össze erről, ez olyan tiszta ügy mint a frissen esett hó. Egyébként is felesleges volna neked ezt a szemét tolvaj bandát mentegetni mert a te fejedre is tojnak. így viszont csak egy ostoba koldus cinkosuk vagy.
ómió
@Bagaméri Jácint: Nekem tuti nem vagy! Csak a sajátjaidé! Bizony, tiszta ügy, csak éppen fordítva, mint tolod! A szemét tolvaj banda meg az, amelyik fizut, nyugdíjat nyult le, iskolákat, kórházakat, postákat zárt be, honvédséget, vasúti szárnyvonalakat számolt fel, mert ellopta a rájuk valót! Még 2010. előtt! Dereng? Őket tolva bizonyulsz éppen te az "ostoba koldus cinkosuknak"!
ómió
@Nessy:A kórházi kezelésből hazatérteket meg pláne elkülönítve kellett volna "karantenizálni" - ha lett volna orvos, nyilván meg is tette volna(!) - nem pedig hagyni, hogy a többit is megfertőzzék, ha esetleg a kórházban megfertőződtek! A védekezés meg mindenkinek a feladata, aki nem tesz a járványra, ahogy akkor a Karigeri csapat! És mondd csak, ki tartja fenn azt az intézményt? A járványügyi hatóság, vagy a főváros? Ti "feltaláltátok" a "semmiért nem felelős fenntartó" kategóriáját, csak, hogy Karigeriéket mosdathassátok, miközben a szabályokat betartó és vírusossal így nem is rendelkező intézmények meg szégyelljék magukat? A "szűrésetekkel" meg messze mehettek, ha csak pillanatnyi állapotot képes rögzíteni és azt is nagy hibahatárral. Mutogatópontnak biztos nagyon jó!
Bagaméri Jácint
@ómió: Bizony, bizony, az elvtársság rád vonatkozik meg többi hasonló képességűre mint te. Nézd csak meg a Fideszben és a kormányban hány kedves volt MSZMP párttag van, és a hozzátartozó KISZ-nek, aminek még azokban az időkben sem volt kötelező tagja lenni, hogy mennyi Fideszes volt a tagja Deutsch-tól kezdve Orbánig bezárólag. Igen sok jó elvtárs került át a Fideszbe teljesen véletlenül. Ki hivatkozott itt Gyurcsányra meg 2010 előttre, hogy az jó volt? Mert én nem. Dereng? Rajtad és a többi két bitesen kívül mindenki tudja, hogy 89 óta mindegyik kurmány elkurta a mostanival együtt, mert a mostaninál több ideig még egyik sem lophatott. Visszamutogatni, hogy azok is loptak és az szemétség volt, amikor meg most a Fideszed lopja ki a másik szemedet is az meg rendben van? Dereng? Kétlem.
ómió
@Bagaméri Jácint: Látom, te is még 30-40 évvel ezelőttnél tartasz, amikor még valaki, ha a kolhozban kapáláson, vagy az utcaseprésen túl érezte magát elhivatottnak, kénytelen volt a bolsi tetübandába betagozódni. Ennyire "naprakész" azért "haladó" létedre nem kéne legyél! Vagy efftársilag a "haladó" ezt jelenti? Mert akkor az mégse én vagyok, hanem te, aki produkálod! A Böszmével meg kár kábítanod, ha egyszer ugyanazt tolod, mint ő! A Fidesz meg annyira "elkúrta" - bár ezt Böszmefi önmagáról vallotta be (úgy látszik, neked hiába) - hogy "csak" harmadszorra kapott 2/3-ot! És nyilván lopni is attól lop, hogy te meg a magadfajta bolsifertőzöttek ráhazudják! Mert úgy könnyű! Dereng?
Bagaméri Jácint
Ez milyen hanta már megint? Az előzőben írtam, kétlem, hogy felfogj bármit is. És tényleg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.