Magyarország célja, hogy – hasonlóan a legtöbb területhez – önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) képviselője pénteken Budapesten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta,

a mostani járvány is ráirányította a figyelmet a védőoltások fontosságára, és az önellátás kérdése a járványban felerősödött, hiszen Kína egy időre kiesett a gyógyszeralapanyagok, gyógyászati eszközök szállításából, nehéz helyzetbe hozva ezzel a világ országait.

Kiemelte,

a védőoltásokkal kapcsolatos kutatások, az ipari háttér kiépítése, és a tudásközpont létrehozása nemzeti érdek.

Mint mondta, a Debreceni Egyetem évek óta dolgozik a hazai oltóanyaggyártás megvalósításán, előkészületek vannak az infrastruktúra kiépítésére.

A mostani megállapodást gyümölcsözőnek nevezve a miniszter hozzátette: az NNK a kutatási hátteret biztosítja, az egyetem pedig a tudásbázist, a kutatások vezetését és az ipari szereplők bevonásával az oltóanyagok gyártását.

A miniszter kitért arra, hogy

a magyarországi védőoltási rendszer világszínvonalú, jelenleg tizenkétféle védőoltás kötelező, az átoltottság pedig több mint 98 százalék, és évente nagyságrendben 10 milliárd forintot fordít ezekre a kormány.

Müller Cecília szerint járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a védőoltásoknak kiemelt szerepe van az elsődleges megelőzésben. Kívánatosnak nevezte, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a világpiactól, és a hazai vakcinaelőállítással folyamatos legyen az ellátás.

Úgy fogalmazott, büszkének kell lenni arra, hogy

járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa, naprakész adatokkal európai szintű járványügyi figyelőrendszert működtet.

Felidézte, hogy a magyar oltóanyaggyártás és -fejlesztés több évtizedes múltra tekint vissza, és óriási eredménynek nevezte a magyar kötelező védőoltási rendszert, ami a jelenlegi járványhelyzetben is fontos tényező.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte, mind a gyógyszergyártás, mind az oltóanyaggyártás nagy hagyományokra tekint vissza Magyarországon.

Mint mondta, az egyetem – ipari partnereivel – azért vállalkozott egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozására, mert az elmúlt években egy sajátos rutint szerzett az iparági szereplőkkel való együttműködésben.

"A misszió nem kisebb, mint a Magyarországon alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások előállítása" – emelte ki a rektor, hozzátéve: egy ország számára stratégiai jelentőségű, ha az ország egyik legnagyobb egyeteme és a magyar tulajdonú oltóanyaggyár együtt tud működni.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
"Müller Cecília szerint járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa".
Élén a nyanyával, aki ennk érdekében rövid időn belül megtanul magyarul beszélni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
"Müller Cecília szerint járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa".
Élén a nyanyával, aki ennk érdekében rövid időn belül megtanul magyarul beszélni!
Oposit
Mi a fenében vagyunk mi önellátóak? Szargyártásban.
Nessy
Ez a jó lélek is komp akart lenni kiskorában, de nem komplett! Nagyon sok gyógyszerhez ma is import alapanyagokra van szükség! Ez az "mi önellátóak vagyunk/leszünk" orbitális szamárság!!
kokopelli
Honnan a francból tudják? Hogyan hasonlították össze? A gagyi kínai cumó az etalon? (:-((
(...egykor a télre is mindíg felkészültünk anno, és pechünkre jött is!)
bencemacska
@Horizont: ma 17:59
Én is a körme alapján ítélem meg a miniszterurat, az asszonyságot meg annak alapján, ahogy "mesél" magyartalan stílusban!
A mondanivalóig nem jutok el!
bencemacska
Tudtommal M.o-n van oltóanyaggyár.
A debreceni egyetem "rektor ura" , honnan tudja, hogy nem tojás alapon fog készülni a Covid-19 elleni szérum? Ha tojás alapon készül, akkor meg minek új gyár?
Csak nem a lölö fogja gyártani?
Borpasztillából készül?
Qqberci
Ez is olyan, mint arRogán Tóni nagy-nagy szabadalma...
ómió
Pedig Moszkva után komoly efftársi allűr a "Brüsszel-függés"!
vacsi
@bencemacska: Ez a tipikus példája annak, mikor valaki "az élő fába is beleköt". Mi bajod a beszédével? Nagyon is szépen, érthetően beszél, és igaza van. Te hogy beszélsz?
kereső
Na az akkor olyan is lesz, mert ezek amihez hozzányúltak eddig az mind xarrá vált, viszon le lehet nyúlni a rengeteg eu-s pénzt, mert a következő eu-s költségvetésben kitüntetett támogatott a tudományos kutatás.Fel kell készülni a jövő ellopható pénzeire.
bencemacska
@vacsi: Mindenesetre, ha ilyen stílusban és értelmesen tudtam volna beszélni húsz évvel korábban, nem állnék ki az ország elé motyogni!
Bár értelmes dolgokat még motyogva is megértenék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.