Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levelet küldött a dán, a finn, az izlandi, a norvég és a svéd külügyminiszternek az Európai Tanács főtitkárának címzett közös levelük miatt.

Szijjártó Péter csalódott a dán, a finn, az izlandi, a norvég és a svéd külügyminiszterben is
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter hétfő este a Facebook-oldalán is közzétette az öt ország miniszterének írt levelét, amelynek magyar fordításában az áll: "az európai család egyes országairól szóló álhírek terjesztése csak megoszláshoz vezet és aláássa ezen multilaterális intézmények működését".

Kiemelte: kötelességének tartja, hogy

komoly aggodalmát és csalódottságát fejezze ki, hiszen a miniszterek levelükben konkrétan hivatkoznak Magyarországra és azokra az intézkedésekre, amelyeket a kormány a koronavírus-járvány leküzdése érdekében hozott.

Továbbá sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar koronavírus-törvény szükségességével és arányosságával kapcsolatos biztosítékok, amelyeket különböző fórumokon adtak, nem oszlatták el aggodalmaikat, és a Magyarország ellen intézett "megalapozatlan, politikailag motivált támadásaik" nem szűntek meg.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ez a törvény valójában bővíti az Országgyűlés magyar kormánnyal szembeni előjogait. Nem tartalmaz semmilyen az Országgyűlés tevékenységére vonatkozó korlátozást: továbbra is felügyeletet és kontrollt gyakorol. Továbbá a törvény lehetőséget ad az Országgyűlésnek arra, hogy a felhatalmazást bármikor visszavonja – tette hozzá.

"A kormány csak abban az esetben foganatosíthat különleges intézkedéseket, ha azok a járvány alakulásának fényében szükségesek és arányosak az állampolgárok életének, egészségének, biztonságának megvédése és a gazdasági stabilitás érdekében"

- szögezte le.

Az Országgyűlés továbbra is ülésezik, és minden intézmény és hatóság folytatja a munkáját. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény értelmében hozott intézkedések csak a veszélyhelyzeti állapot megszűnéséig maradnak érvényben – tette hozzá.

"Az Európai Tanács lényege a nyílt párbeszéd és az együttműködés" – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: továbbra is készen áll bármilyen felmerülő aggály személyes megvitatására. Addig azt hangsúlyozta, a magyar emberek kellően érettek ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzanak saját országuk jövőjéről, s azt kérte, ne vonják kétségbe ezen képességüket.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Mi 11 éve vagyunk csalódottak nap-mint nap a hazug,aljas,néplesz@ró,ország-lerabló,arrogáns,pökhendi fidesz-banda miatt.Ehhez képest a magyar zseléipar fellendítőjének csalódása habostorta
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Ne aggódj, szíjrágó, ők nem csalódtak benned: tudták, hogy hülye vagy...
tudode
Szerenád őfélesége jobb kezének:
.
www.youtube.com/watch?v=IaaNdeU2ebA
.
Ejnye, bejnye!
.
Nem kellene védeni a védhetetlent!
ómió
Pedig anarcholiburnyákék "csak adták, mi lényegük"!
Nessy
@ómió: Ahogy írod! Külügyérünk valóban nem adhat mást, csak mi lényege!
vitriol
Erős a gyanúm, hogy az öt külügyminiszter /dán, finn, izlandi, norvég, svéd / csalódottsága sem kisebb, mint szíj-ártóé, de petike akár egy elkényeztetett gyerek azt hiszi, mindig övé kell legyen az utolsó szó, - megint visszaszólt nekik. Visszafoghatta volna magát, nem kéne szaporítani az ellenségeket, mert M.o. új vezetése majd nem győzi kibékíteni a fél világot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.