Ítéletet hozott a Kúria a gyöngyöspatai szegregációs per felülvizsgálati eljárásában. A Kúria elutasította a kérelmet, és fenntartotta a debreceni ítélőtábla döntését. Ez azt jelenti, hogy ki kell fizetni a korábban megítélt 99 millió forintos kártérítést annak a 60 gyöngyöspatai roma diáknak, akiket a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában jogellenesen elkülönítették társaiktól és alacsonyabb szintű oktatást biztosítottak számukra – írta meg az Index és a 444.

Kedd délelőtt döntött a Kúria a gyöngyöspatai iskolai szegregációs per felülvizsgálati kérelméről, amit az iskola fenntartói, a gyöngyöspatai önkormányzat, és a Hatvani Tankerület azért nyújtott be, hogy pénz helyett természetben kártalaníthassák a diákokat.

Helybenhagyta a Kúria a gyöngyöspatai szegregációs ügyben született másodfokú döntést

- derül ki a bíróság keddi ítéletéből. Ezek szerint tehát

összesen közel százmillió forint kártérítés jár annak a 60 roma embernek, akiket jogellenesen különítettek el az iskolában, és ezzel alacsonyabb színvonalú oktatást biztosítottak számukra.

Az alperesek (vagyis a iskola fenntartói, korábban az önkormányzat, később a tankerület) kérték, hogy pénz helyett teljesíthessék a kártérítést természetben, vagyis képzés, oktatás formájában, ha pedig erre nem lenne lehetőség a helyi önkormányzat a nem vagyoni kártérítés összegének mérséklését is kérte.

A Kúria mindkét kérést elutasította.

Egyrészt arra jutott, hogy „a nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség. Pénzbeli kártérítés, pótlólagos képzéssel való kiváltására csak a felek peren kívüli megállapodása esetén kerülhet sor”.

Másrészt Gyöngyöspata önkormányzata a kártérítés összegének mérséklését is kérte a bíróságtól, de a Kúria erre se látott alapot, mert azt a másodfokú bíróság "helyes mérlegeléssel (...) kellően megindokoltan állapította meg".

Szóhoz se tudok jutni, annyira örülünk

- mondta az Indexnek Mohácsi Erzsébet, a diákokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője. 

Reméljük, hogy fizetnek az alperesek és nem kell végrehajtást indítani ellenük, tette hozzá Mohácsi a lapnak, és azt is hangsúlyozta, hogy

nem a gyöngyöspatai önkormányzat bedöntése a céljuk, hanem a Kliktől kérik a kártérítést, amely mögött pedig ott az Emmi.

A kártérítés összege egyébként még tovább nőhet, mert a gyöngyöspataiakat képviselő jogászok kérték a kamatok felszámítását is, ami 2003 óta halmozódik. Ennek pontos összegét még nem tudta megmondani az alapítvány vezetője.

Az első fokú ítéletet 2018 októberében hozta meg az Egri Törvényszék, majd a Debreceni Ítélőtábla – ezt jóváhagyva – 2019. szeptemberében mondta ki a jogerős bírósági döntést.

Megállapították, hogy 2003 és 2017 között szegregált oktatás folyt a gyöngyöspatai iskolában, az elkülönített oktatás gyakorlata pedig sértette a roma diákok jogait, ezért a fenntartó önkormányzatnak és tankerületnek kártérítést kell fizetnie nekik.

Az ítélet értelmében 60 gyöngyöspatai roma fiatal (illetve kiskorúaknál a családjuk) összesen 99 millió forint kártérítésre lett jogosult.

Forrás: 444, Index

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
Farkas Flórián dislikes this. Nem számolt el 1,6 milliárddal, melyet a "Híd a munka világába" projektre kapott. Ez a pénz a romák integrációjára hivatott, tehát tőle kell elkérni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyütt Mönt
Egyiküknek sem csőd. A roma integrációra szánt pénz jelentős része 1,6 milliárd ott lapul Farkas Flórián zsebében a Híd a munka világába c. projekt keretében. Egyébként a tanker az állam tulajdonosában van. Hallottál-e valaha olyat, hogy állami cég csődbe ment? Én nem.
Rockxy
" Küld el a gyereked iskolába, no nem tanulni, hanem tanárt verni!
Biztasd fel, hogy tanárverés előtt, vagy után a nyomaték kedvéért szarjon az iskola folyosó közepére, opcióként terrorizálja a tanulni vágyó társait.

Miután az antiszociális, tanárverő gyereked kirúgták a suliból, vagy mentális képességeinek megfelelő osztályba sorolták, keress fel egy "jó" "magyar" ügyvédet, aki segít feljelenteni az iskolát a gyereked ért inzultus, azaz szegregáció miatt."

ressszkesss zorbán!
olivetti
@Eriksson: Értem, szóval abszolút fogalmad sincs róla, miről vitázol!
surdilloFUJT
@ómió: A q...va nénikéd hülyegyerek!!!
surdilloFUJT
@Rockxy: Ennyire hülye és agyament vagy,vagy csak fested magad,netán a kannás megártott???A fidess bíróságai!!!,jól figyelj a fidess birói,ügyészei ÁLLAPÍTOTTÁK MEG a fidessesek jogsértéseit!!!TEHÁT FIDESSNYALONCOK POFA BE,RÁGJÁTOK A KEFÉT,ÉS SZOPJATOK ORBINAK!!!
ómió
@surdilloFUJT: Na, mi van? Csak nem "kedvezményezett" vagy, surdilloFUJT efftárs? Hányszor tojtál ezért a sulifolyosóra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.