A március végén elfogadott kormányrendelet értelmében a közjegyzők tárgyalás nélkül hozták meg a hagyatékátadó végzések tervezetét, aminek megkezdték a postázását országszerte. Az örökösöknek 15 napon belül kell közölniük, hogy egyetértenek-e a tervezettel.

A magyar jog szerint kötelező hagyatéki tárgyalást, amennyiben a hagyatékban ingatlan is szerepel vagy ha az örökhagyó hajdan végrendeletet írt. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke elmondta, a tárgyaláson részt vevő személyek pontosíthatják, kiegészíthetik, ellenőrizhetik a hagyatéki leltár adatait, emellett törvényes lehetőségük, hogy

az örökségről a tárgyaláson egyezséget kössenek.

A koronavírus-járvány következtében kerülni kell a személyes találkozást, aminek következtében a

hagyatéki tárgyalások is elmaradnak

– ezt a kormány március végén közzétett rendelkezése hagyta jóvá.

A közjegyző így a hozzá eljuttatott adatok alapján határozattervezetet készít, az elkészült iratot elküldi az örökösöknek, akik 15 belül írásban reagálhatnak. A közjegyzők több helyen már kiküldték a végzések tervezeteit a körülbelül fél éve megindult hagyatéki eljárásokban.

A Kamara elnöke elmondta, amennyiben örökösök nem válaszolnak vagy nem 15 napon belül küldik meg a választ, a közjegyző nem adhatja át a hagyatékot, hanem csak később, a veszélyhelyzet megszűnését követően hozhat határozatot.

A hozzátartozók azonban már a tervezet nyomán levélben közösen tudathatják, milyen döntést szeretnének, amit a közjegyző a jogszabályos keretek között figyelembe is vesz.

Évente mintegy 120 ezer hagyatéki eljárás 35 százalékát végrendelet alapján zárják le, a többi ügyben a törvényes öröklés szabályai szerint, gyakran egyezség útján kerül a hozzátartozók nevére.

(magyarnemzet.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

atekko
nehezen értelmezhető a cikk címe. (értsd: fos). Hagyatéki eljárást KELL lefolytatni, haláleset esetén. Hagyatéki TÁRGYALÁST (személyes megjelenéssel) esetleg elhagyható.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.