Varga Judit a minap levélben kérte az EP elnökétől, hogy felszólalhasson a vitában, Sassoli azonban ezt elutasította. Orbánt ugyanakkor hiába hívta Brüsszelbe az EP elnöke.

Az igazságügyi miniszter továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitán.

Varga Judit szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozva kifejtette, továbbra is kérdéses, hogy hozzászólhat-e a magyar koronavírus-törvényt érintő vitához, pedig a jogállamiság, a tisztességes eljárás és a demokrácia összes alapelve ezt kívánná.

Ezek olyan alapértékek, amelyeket "álságosan és folyamatosan" számon kérnek Magyarországon

- tette hozzá.

A tárcavezető morálisan elítélendőnek nevezte, hogy az európai baloldali frakciók akkor foglalkoznak újra a magyar jogállamisággal, amikor embereik ezrei halnak meg és millió veszítik el az állásukat Európában a járvány miatt.

Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy emögött nem a magyar baloldali EP-képviselők kezdeményezése áll, és nem ők fogják a tollat

- mondta.

Varga Judit azt kérdezte,

ha már sor kerül erre a vitára, miért nem első reflex az EP részéről, hogy meghívja a magyar kormányt.

"Nagyon lejteni fog a pálya abban az irányban, hogy megint meghallgassuk a szokásos vádakat az országgal szemben" – fogalmazott.

Hangsúlyozta, kötelességének érzi, hogy akármilyen áron is, de elhangozhasson az ezzel ellentétes álláspont, hogy a vitát követők közelebb kerülhessenek a valósághoz.

Az igazságügyi miniszter kitért arra is, nincs írott szabály arra, hogy ki képviselje a kormányokat a plenáris ülés vitáin.

Több alkalom volt arra, hogy egy államtitkár képviselt egy országot a hetes cikkely ügyében – mondta, majd hozzátette, ráadásul rendkívüli idők vannak, az állam- és kormányfők "nem Brüsszelbe járnak, hanem a saját országukban irányítják a védekezést".

Aláhúzta,

Brüsszelnek egyetlen demokratikus válasza, hogy engedélyezik jelenlétét, egy ezzel ellentétes lépésnek pedig diplomáciai következményei lesznek.

Varga Judit emlékeztetett, az Európai Bizottság is megerősítette, hogy a magyar koronavírus-törvény összhangban van az európai normákkal.

Kiemelte, a magyar kormány olyan intézkedéseket hoz a veszélyhelyzetben, amelyek az emberek élet- és egészségvédelmét szolgálják, illetve a gazdasági károk minimalizálására törekszik.

Orbán Viktor válasza az Európai Parlament elnökének: a magyar kormányt az igazságügyi miniszter képviseli

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben válaszolt az EP elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányfőt a testület Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitájára.

A kormányfő ebben kifejtette, jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában.

A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen.

Mindezek alapján

Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.

Forrás: MTI, 24.hu

CímlapkéP: MTI/Szigetváry Zsolt

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Diplomáciai következmények? Varga Judit megfenyegette az EP-t???
Megkérik, hogy maradjon otthon, erre lóra pattan, és Brüsszelbe vágtat?
Nem engedik be az ajtón, bemászik az ablakon?
És erre, a magyar virtusnak nevezett neveletlenségre büszke Magyarország kormánya?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
legott
Semmit nem ér egy férfi, aki nem volt, nem van, nem vesz részt háborúban - a világ és önmaga ellen!
Háborúba akarok menni !!!
legott
Azt hazudják neked, hogy béke van, de nincs béke.
Háború van.

www.youtube.com/watch?v=HJu3PkS1wLw
csak úgy....
@verőce21: értelek! tehát téged küldenek brüsszelbe! csak okosan, ne úgy mint itt..
surdilloFUJT
@csak úgy...: Megint a magyar "szuper utcai harcos beszariságán"röhög Európa!!Annyira betojt,már ki sem mer menni,mert felmossák vele a padlót,a hitler utánzó,aljas baromságaiért!!!Megérdemli,SŐT a megvetést is!!!
ómió
Felszólalni? Brüsszelben? De hisz az már nem is "ajrópai érték"! Demokratáról meg ne is beszéljünk!
almalibre
@legott: Miért is ne találnál a pozitív adatok közt valami negatívat… Ugyan nem fogod megérteni, de elmagyarázom: ugyan igazad van abban, hogy fertőzöttek számához képest - nem kimagaslóan - de magas 11,7% a halottak száma, de ez nem írja felül, azt hogy összességében a halottak száma alacsony, mivel a fertőzöttek száma is alacsony. A 100.000 lakosra jutó fertőzöttek száma: Olaszországban 10-szer, Spanyolország-17-szer, Franciáknál 8-szor, Belgiumban 13-szor, Svédországban 8-szor, és a Németeknél is 6-szor magasabb a Magyarénak.
Tudom jó érzés neked azt hangsúlyozni, hogy nincs igazam, mert “kimagaslóan magas”… Akkor lássuk újra az országokat: Olaszországban 14%, Spanyolország-10%, Franciáknál 15%, Belgiumban 16%, Svédországban 12%, igaz a Németeknél csak 5%. Nem látom hol kimagasló a 12%, azt viszont tudom, a halálozási arány nem elsősorban az egészségügyi ellátáson múlik, hanem a fertőzött személy alap egészségi állapotán, ezért van az, hogy a halottak többnyire idősek.
A szüleim a 70-es éveiket tapossák, ha elkapnák a Korona vírust, minden bizonnyal hamar végezne velük, mivel egyébként is elég rossz álapotban vannak, már boltba menni is gondot okoz nekeik, a velük egyidős “nyugateurópai” bácsik nénik, ránézésre is fiatalabbnak tünnek, de ami fontosabb, hogy nem otthon várják a kegyes halált, hanem táncórákra járnak, utazgatnak, stb. Ezért fontos, hogy a magyar öregegnek sokkal kisebb a lehetőségük elkapni a vírust.
Nagy a kísértés nektek kihasználni a lehetőséget, hogy ráhúzzátok a vizes lepedőt Orbánra, de nehéz lesz, mert az adatok őt igazolják…

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.