Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Ezt üzeni az operatív törzs Budapest újranyitása előtt – minden fővárosinak érdemes tudni! – videó

Vasárnap éjféltől életbe lépnek az első lazítások Budapesten és Pest megyében. Vasárnapra virradóra 36-tal lett több beteg, és rég nem látott alacsony szám jött ki az új koronavírussal összefüggésben elhunytakról is. Az operatív törzs ezek után vasárnap megtartotta napi tájékoztatóját.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese:

Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek, a statisztikák mögött magyar családok élete áll. az elmúlt 10 év bizonyította, hogy a magyar emberek akarnak dolgozni, és az is látszik, hogy Magyarország jobban vette az akadályokat, mint sok más európai ország.

A kormány segít, hogy új ismereteket sajátíthassanak el az emberek:

Az informatikai alapozó online tanfolyamra 1 hét alatt 37 ezer ember regisztrált, és még május 27-ig lehet jelentkezni. Az órák az egyéni igényeknek megfelelően oszthatók be. A képzés ez az augusztusban induló struktúraváltó felnőttképzési program előfeltétele. Akik azon résztvesznek, 1,2 milliós szabadfelhasználású diákhitelt biztosítanak. A vali.ifka.hu-n 1100 képzésről lehet választani addig is.

A bértámogatás részeként egyéni fejlesztésre is van lehetőség: a dolgozók a munkájukhoz közvetlenül nem kapcsolódó, de a cég életéhez szükséges oktatásban vehetnek részt.

A magyar fiatalok, akik még nem léptek ki a munkapiacra, ezért nem állították le a szakképzést és a felsőoktatást sem a járványhelyzetben sem.

Közép- és hosszútávon átalakítják a szakképzést és a felsőoktatást.

Csütörtökön sikeresen lezajlottak a szakmai érettségi vizsgák, ötven tárgyból, járványügyi szempontból biztonságos körülmények között.

A felsőoktatási hallgatók számára elérhetővé tették a Diákhitel pluszt, 500ezer forintos, kamatmentes kölcsönről van szó, több mint 8000-en igényelték eddig.

Akinek még nincs nyelvvizsgája, most ez híján is megkaphatja, aki lediplomázott. Eddig 24 ezer diplomát állítottak ki.

Mivel továbbra is fontos a nyelvtudás, ezért az erre alkalmas 4 vizsgaközpont szervezhet online vizsgákat, most tesztelik a rendszert, három központ már májusban elindítja ezeket és már több mint kétezer ember jelentkezett rájuk.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője:

Az elektronikus hatósági házi karantént felügyelő rendszerben 546 aktív felhasználó van, mert 218 embernek már lejárt a karanténja a több mint 700 eddig regisztráltról.

Az applikációval egészségügyi kérdőív is beküldhető, eddig 92 ember töltötte ki a kérdőívet.

4543 távellenőrzést hajtott végre a rendszer eddig és csak 81 intézkedésre volt szükség, mert valaki nem ott volt, ahol kellett, vagy nem az a személy használta az alkalmazást, akinek kellett volna.

Budapestről:

-Hétfőn nulla órától hatályát veszti a fővárosban a kijárási korlátozás, de:

-mindenki köteles a szociális érintkezés szabályait betartani,

-a közös háztartáson kívül élőkkel másfél métert kell tartani,

-a közterületek parkok ismét látogathatók

-az idősek vásárlási idősávjai megmaradnak

-a maszk viselése kötelező üzletekben és tömegközlekedésben (az arcot sállal kendővel is el lehet takarni.)

A kerületi önkormányzatok a piacok látogatása kapcsán hozhatnak más szabályt az idősávokra, de a 65 év felettieket el kell különíteni az időben is a többiektől

A kerthelyiségekben, éttermek, kávézók, cukrászdák teraszain lehet tartózkodni, fogyasztani. Bent csak a személyzet tartózkodhat, kivéve az elvitelre történő ételek elszállítása kapcsán ott lévők.

-Szabadtéri múzeum, állatkert kinyithat, látogatható

-Minden szolgáltatás igénybe vehető

-A védőtávolság betartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodni

-Szeptember 1-ig nem kell a közterületen működő vendéglátó teraszok után közterület használati díjat fizetni

-Vallási szertartások, polgári házasságkötés és temetés megtartható, a védőtávolságról gondoskodni kell. Kivéve a házasulandó felek, ők közelebb állhatnak egymáshoz. Június 15-étől tartható 200 fő alatti lakodalom is

-Az egyetemek kinyitnak, a rektorok döntenek a szabályokról, de a kollégiumok látogatása tilos. Egyetemeken a rektornak kell betartatnia a védőtávolságot.

-Hétfőtől tehát az egész országra érvényesek a lazítások, de saját és honfitáraink érdekében mindenkinek be kell tartani a védelmi intézkedéseket!

Szlávik János infektológus főorvos:

-A legnagyobb kockázat a kor, de van olyan 102 éves beteg, aki felgyógyult.

-A gyerekek nincsenek komoly veszélyben, az, hogy gyermek hal bele a betegségbe, extrém ritka.

-A magas vérnyomás önmagában nem rizikófaktor: a jól beállított vérnyomású középkorú beteg nincs nagyobb veszélyben, mint mások. Időseknél a magas vérnyomás és szív- érrendszeri betegségek viszont kockázatot jelentenek.

-Nem igaz, hogy egy népszerű vérnyomáscsökkentő súlyosbítaná a betegség lefolyását, ez téveszme, aki ezt szedi, nem változtasson a gyógyszer szedésén.

-A tüdőbetegek, COPD betegek nagyobb beszélyben vannak.

-Veszélyben vannak a vesebetegek, krónikusan dializáltak is, mert a vírus véralvadási zavarokat okozva a vesében, szívben, agyban, májban, az egész testben betegséget okozhat.

-Az inzulin injekciót használó cukorbetegek nagyobb veszélyben vannak, mint akik tablettás inzulint szednek.

-Veszélyben vannak a daganatos betegek és az immunelnyomó terápiát kapók.

-Az extrém elhívásban szenvedők a lélegeztetés nehézsége miatt vannak veszélyben.

-Az elmúlt hetekben külföldön egy ritka betegség szaporodását észlelték: Kawasaki betegségnek hívják, 2-9 év közötti gyerekeknél. Ezt száz gyereken észlelték New Yorkban, hárman meghaltak. Magyarországon ez a betegség extrém ritka és kezelhető.

-1981-ben felütötte a világon a fejét az AIDS és jelenleg is velünk van, ma már jobban kezelhető. 1983-ban döntöttek arról, hogy májusban az ebben elhunytak emlékére gyertyát gyújtanak. Az AIDS betegség ma már nem többletkockázat.

Szlávik János azt kérte: mindenki használjon maszkot, fertőtlenítsen és ne engedje a szüleit minden nap vásárolni.

Kérdésekre adott válaszok

Változik az operatív törzs munkája a védekezés második szakaszában? Válasz: annyiban változik, hogy mostantól másféle adatokat, elemzéseket kell figyelni, és felkészülnek arra, hogy bármilyen csekély negatív változás esetén újra életbe léptessék a szigorúbb intézkedéseket.

Június közepén megnyílik az osztrák-magyar határ, a többi mikor? Válasz: tegnap a szomszédos országokkal fontos tárgyalások zajlottak, a jelenlegi információk szerint Ausztria még nem tette lehetővé teljes körűen, hogy a magyarok korlátozás nélkül beutazzanak, várhatóan negatív koronavírus teszt kell majd hozzá. Mindenki azon dolgozik, hogy a többi országgal a viszonosság elve alapján vezessék be folyamatosan az enyhítéseket.

Forrás: Blikk

Kép: kormany.hu/Facebook

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Minden tisztelet az operatív törzs parancsot teljesítő szép orgánumú rendvédelmiseké, de jobban jár az, aki Falus dr.,volt tiszti főorvos tájékoztatását hallgatja meg, mert ahogy növekszik az operatív törzs tájékoztatója, úgy mond egyre kevesebbet az érdeklődőknek, azon túl, hogy már őfélesége kommunikációs izéje keretében termelési értekezlet is része:
.
Aki tájékozódni szeretne, nem kisiskolás szinten
.
https://www.google.com/search?q=P%C3%A1rbesz%...
.
!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Tehát a szorítás marad,- egy kézben?
Pegero
Kuncze Gábor egy mocskos vallásgyalázó karikatúrát posztolt, amiben Jézusként ábrázolják Müller Cecíliát.
https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/202...
Nos! Ez már nem tréfa!
Ezek vagytok ti, mocskos geci liberálisok!
Clavigo
@Pegero: Te meg egy faszkalap vagy,,,egy sima prosztó,,,,
Pegero
@Clavigo: Ott kezdődnek az igazi problémák, hogy minden nap tudsz bunkó lenni, de legalább nem okozol senkinek csalódást.
SarahVD98
Ideje tаlálni еgy állandó bагátnőt. Sok egуedülálló hölgу vár itt - http://kisstok.com...
ElizabethDF76
Рróbáltál máг vаlahа а cуberseх-еt?
Adjuk egymásnак örömet mа еste!
-
http://kissia.club...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.