Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik. A szakszervezet, és az szakdolgozói kamara becslése szerint legalább 20-30 százalékkal visznek haza kevesebbet az érintettek.

30 százalékkal csökkent sok ápoló jövedelme a koronaválság idején

Az egészségügyi szakdolgozók felének-kétharmadának, az orvosok közül szinte mindenkinek van másod-, harmadállása. Míg az orvosok magánellátóknál vagy saját vállalkozásukban dolgoznak a főállásuk mellett, addig az ápolók, amint befejezik a műszakot, újabba kezdenek egy vagy két kórházzal arrébb, esetleg egy szociális otthonban, vagy a háziápolásban folytatják.

A nővérek gyakran vidékről utaznak a fővárosba a szabadnapjaikon, az egyik 12 órás műszakot a másikban „pihenik ki.”

A normális heti 40 óra helyett 60-at, sőt, ügyeletekkel együtt még többet is dolgoznak az orvosok, nővérek, szakdolgozók, hogy megéljenek.

Így vannak olyanok, akiknek a havi jövedelmük akár harmadát-felét is adhatja a túlmunka.

Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke szerint a fővárosi szakdolgozók egynegyedét, a vidékiek jelentős részét kényszerszabadságolták, különösen ott, ahol csak 16-20 koronavírusos beteg került be a adott kórházba.

Az ilyen helyeken a dolgozók havonta legalább két hétig úgynevezett állásidőn voltak. A havi bérük már azzal is 25-30 százalékkal csökkent, hogy nem tudtak ügyeletet, éjszakai műszakot vállalni. Sokuk ezekben a hónapokban alig visz haza nettó 120-140 ezer forintot.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Az ilyen leterhelt orvosok, nővérek, milyen színvonalon tudnak dolgozni?!
surdilloFUJT
@vacsi: Intézkedj,hogy olyan jó fizetésük legyen mint neked,hogy ne kelljen 2-3 plusszt vállalni!!!MI AZ A 120-140.000 EZÉRT A KEMÉNY MUNKÁÉRT???
legott
Az oligarchák, Orbánt szerető közeliek, persze most is fürdenek a milliárdokban.
Aki ettől nem undorodik, az rossz ember, az BIZTOS, hogy a pokolra jut !!!

Ahogy Mészáros örökké gázt szerel a pokolban...
De amit összeszerel napközben kínlódva, azt este valaki lerombolja, így kezdheti elölről másnap reggel egész estig - es ezt öröké minden nap vasárnapig.
Természetesen közben izzadni fog, mint állat, de óránként csak egy csepp vizet kap.
Vasárnap, reggeltől reggelig, tízmilliárd tűzijáték - a tűz alá aláállva.

Üdv a pokolban !!!
vacsi
@surdilloFUJT: A munka akkor is kemény, ha sokat fizetnek érte. A pénz meg akkor is kevés, ha könnyű a munka! Döntsd már el, mi legyen...
Lepényleső
Lehet hogy kellett a pénz a kijelölt kórházi parancsnokoknak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.