Ezekre kell figyelni a következő napokban.

Tájékoztatott az operatív törzs: ezek a legfontosabb információk Budapest újranyitása után

Vasárnap éjféltől életbe léptek az első lazítások Budapesten és Pest megyében. Hétfőre virradóra elhunyt 11 koronavírusos beteg hazánkban, az aktív fertőzöttek száma 1673 főre emelkedett, harmaduk (568 fő) kórházi ellátásra szorul, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. Előtte egy héten át folyamatosan csökkent az aktív esetek száma, szombatról vasárnapra, illetve vasárnapról hétfőre viszont emelkedett. Az operatív törzs ezek után hétfőn megtartotta napi tájékoztatóját.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár kezdte a tájékoztatót, elmondta a nyugdíjasok 97 százalékban felhasználták a rezsiutalványokat.

Kiemelte, hogy a rezsiutalványokkal kapcsolatban:

-2020 május 31-ig lehet beváltani a még be nem váltott utalványokat

- Csak a postán lehet beváltani

- Ne hagyják az utolsó pillanatra, mert hosszú hétvége lesz május utolsó hétvégéje, az időseknek, ha lehetséges, inkább fiatalabb rokonai intézzék

- Kizárólag földgáz és villamosenergia számla kiegyenlítésre lehet felhasználni, átruházható, ha több a számla, csak készpénzzel lehet a többletet kifizetni

- Elmondta, hogy a 2020-ban visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Müller Cecília ismertette a napi számokat. 11 új halálos áldozat van. Az aktív fertőzöttek közül csak 568 főt ápolnak kórházban, a negyedére csökkent az arányuk. Pozitívan változott az arány, nemrég még az aktív fertőzöttek fele volt a kórházban.

A mai naptól új szabályok, új értékelés lép életbe – mondta. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka a fővárosban van.

A mai napon az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehetők igénybe:

- a tervezhető műtétek

- krónikus, kúraszerű ellátások visszatérnek

- a járvány miatt elkülönített kórházi ágyak egyharmada visszakerült kórházi használatba

- az ellátás visszavezetésről egy ajánlást küldtek az egészségügyi intézményeknek

- továbbra is csak telefonon lehet a házi orvossal egyeztetni

A nyári táborokról elmondta, hogy egyenlőre a napközis jellegű táborok engedélyezettek, az ottalvós táborókról még döntés fog születni később. Egyelőre ilyeneket tilos szervezni. Fontos, hogy csakis egészséges gyermek, és egészséges személyzet lehet a táborban. Kötelező nyilatkozni, arról hogy egészséges. Kell rendelkeznie a tábornak egy elkülönítőnek, ha ott betegszik meg valaki. A 300 fölötti táborok szervezésénél kötelező helyben orvosnak lennie. Minden tábor szervezése előtt rovarirtást kell végezni. A gyermekek étkeztetésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közétkeztetésre. Higiéniás szabályokat be kell tartani, a gyerekeknek kezdésnek oktatást kell tartani.

Kiss Róbert alezredes elmondta, mától az egész országban megszűnt a kijárási korlátozás. Felsorolta, mit szabad Budapesten és mit lehet az enyhítések miatt vidéken.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

- Az újranyíló üzleteknek köteles a szájat, orrot eltakaró védőfelszerelés használata, megfelelő távolság megtartása, marad a vásárlási idősáv továbbra is az élelmiszerüzletekben és a drogériákban. Az üzemeltetők felelőssége ezeket betartani

-A kórházi ágyak visszavezetése fokozatosan történik

-Ha most derül ki valakiről, hogy fertőzött, annak 14 napos házi karanténba kell vonulnia továbbra is. Ebben marad minden a régiben

-A nagyobb fesztiválok megrendezésére még nincs válaszuk, minden a járványügyi helyzet alakulásától függ

-A a járvány második hullámról elmondta Müller, hogy mindenképpen résen kell lenni. Ezért tartják fel a kórházi ágyakat is továbbra is.

-Mi az a mutató, ami miatt újra be kell vezetni a korlátozásokat? – Nem lehet egy számot mondani, a számok segítenek a döntéshozóknak, de sokkal több tényezőn múlik.

-A távolságok be nem tartása szabálysértés, a rendőrök felhatalmazást kaptak ennek ellenőrzése.

-264 aktív fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg az országban, pontosan 500 fő volt eddig az össze fertőzött

Forrás: Blikk

Kép: kormany.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zsopiale
Most már jó volna a veszélyhelyzetet is lefújni és ha eltűnne ez a szánalmas elmeroggyant röfögő kocsonya a képernyőkről...
Pálinkás Pál
Mennyivel korrektebb lett volna azt mondani,a kormány nem akarja hogy kibeszéld a lopásaikat másokkal!!!
simmering73
"Egészséges lelkű embereknek követelniük kellene, hogy tüntessék el ezeket – az amúgy beszédhibás és kommunikációképtelen – rendőröket, katonákat a tájékoztatókról, és az egészségügyi problémák megoldását bízzák orvosokra, egészségügyi szakemberekre, s távolítsák el a karhatalmi és fegyveres erőket a civil társadalom, a civil egészségügyi intézmények éléről. Vagy jelentsék be, hogy az Orbán-rendszer egy katonai junta, rendőrállam, fasiszta diktatúra, amit egy beteg elme irányít, aki a saját fasiszta ideológiájával és skizofrén paranoiájával több kárt okoz, mint a koronavírus."
nepszava.us/talan-most-mar-eltuntethetnek-vegre-a-rendoroket-es-a-katonakat-a-tajekoztatokrol/
DonnaOM91
Csаk еzеn az oldalоn a legszebb busty сsibék!
Кövеsse а linkеt, és nem fog megbánni!
-
k­­i­s­s­­t­o­k­.­­c­o­­m

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.