A V4-ek is bekapcsolódnak a tárgyalásba.

Orbán Viktor hamarosan Angela Merkellel tárgyal – így fog kinézni a közös védekezés a járvány ellen

Angela Merkel német kancellárral tárgyal kedden délelőtt a négy visegrádi ország kormányfője videokonferencia keretében – jelentette hétfőn Prágából a CTK hírügynökség a cseh kormányfői hivatalra hivatkozva.

A videókonferencia Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök, illetve Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozóját helyettesíti, amelyet eredetileg áprilisban, a cseh visegrádi elnökség keretében terveztek Prágában.

A csúcstalálkozó központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz. A kormányfők véleményt cserélnek az időszerű európai politikai problémákról, és megvitatják az aktuális gazdasági kérdéseket, valamint a regionális együttműködés témáját is.

Angela Merkel az utóbbi években rendszeres vendége a visegrádi kormányfői csúcstalálkozóknak. A legutóbb találkozóra tavaly februárban Pozsonyban került sor. A kormányfők és a kancellár akkor egyebek között megegyeztek egy közös projektben, amely segítene Marokkónak enyhíteni a migrációs problémákat, és tárgyaltak az Északi Áramlat gázvezetékről is, amely a kelet-közép-európai országok megkerülésével a Balti-tengeren keresztül szállítja majd az orosz földgázt Németországba.

A V4-ek és Németország között miniszteri szinten is rendszeres a párbeszéd. Az öt ország külügyminisztereinek Prágába tervezett márciusi találkozója a koronavírus-járvány miatt szintén elmaradt. A tanácskozás később videókonferencia formájában valósult meg. Miután az idei év második felében Németország lesz az Európai Unió soros elnöke, a miniszterek megvitatták a német elnökség prioritásait is.

Csehország június végéig tölti be a V4-ek elnöki tisztségét. A koronavírus-járvány miatt a hagyományos visegrádi találkozók március óta gyakorlatilag szünetelnek, illetve videókonferenciák formájában valósulnak meg.

Forrás: Blikk

Kép: MTI/EPA/CLEMENS BILAN

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
Orbán Viktor leereszkedik Angela Merkelhez, így korrekt a cím.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Szóba kerül a járvány is..., de a németek alig várják, hogy átvegyék a soros elnökséget, és dübörögjön újra a bevándoroltatás a Frontex segítségével. De főleg a "szétosztás"!

Azt azért mondja el valaki, hogy kerítés van, kamerák dögivel, éjjellátók is, drónok és katonák ... és mégis bejutnak a migránsok ... érdekelne, hogy hol és hogyan...?
kereső
E találkozó margójára:
"Péntek este a már múltkor is emlegetett, német balliberális, magát közszolgálatinak valló ZDF-csatorna Heute Show című adásábán Orbán Viktor miniszterelnököt Hannibal Lecterként ábrázolták.

Ezek a megnyilvánulások rendkívül szánalmasak és mutatják, hogy milyen is a haladó-független-objektív-minőségi sajtó egyes nyugati országokban.

Egy dolgot javasolnék a ZDF szerkesztőségének: ha legközelebb szörnyeket kívánnak bemutatni, nézzenek szét saját országukban, akad(t) jó pár"
Kovács Zoltán a magyar kormány államtitkára, és nemzetközi szóvivője.
Nessy
@verőce21: A 30 centis földbe vájt alagúton!
Nessy
@kereső: De a mieink abban is jobban teljesítenek!
ómió
De azért migráncsimport, ugye, nem indul? Még "vírusgazdálkodási" céllal se!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.