Továbbra is érvényes az a szabály, hogy valamennyi egészségügyi ellátás csak előzetes, telefonon történő bejelentkezés után vehető igénybe – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járványügyi szabályok betartása csak így lehetséges. A hétfői "egészségügyi nyitás", az egészségügyi szolgáltatások elindulásával ismét néhány intézményben tumultus alakult ki – közölte.

Az országos tisztifőorvos a családorvosok világnapja alkalmából megköszönte az ezen a területen dolgozó orvosoknak a rendkívüli körülmények között végzett munkát, helytállást.

A szakember beszélt a szúnyogok és a kullancsok által terjesztett betegségekről is.

Általánosságban elmondta, hogy ezek az élősködők nem játszanak szerepet a koronavírus terjesztésében. Azonban bizonyos szúnyogfajok terjeszthetnek betegséget az emberek körében is, ám Magyarországon ezeknek a fajoknak a többsége elenyésző számban van jelen.

A Magyarországon is honos dalos szúnyog terjesztheti ugyan a többi között a nyugat-nílusi lázat, a bőrférgességet, illetve az usutuvírust, ám ezekkel "gyakorlatilag emberi megbetegedésként nem találkoztunk Magyarországon"

- mondta.

Védekezni a szúnyogok ellen különféle szúnyogriasztó szerekkel lehet, illetve kerülni kell a ház körüli pangóvizek kialakulását, ahol a lárvák nagy számban kifejlődhetnek.

A kullancsok által terjesztett betegségekről Müller Cecília elmondta, a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés lehet a Lyme-kór, illetve a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás.

Ha kullancsot észlelünk magunkon, azt a lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani a bőrből, és érdemes szellős, de zárt ruházatban a szabadba menni.

Müller Cecília kérdés kapcsán elmondta, az irodai munka újraindulása során továbbra is figyelni kell a személyes higiéniára, a gyakori kézmosásra és kézfertőtlenítésre, a közös helyiségek többszöri fertőtlenítésére és az egymástól megfelelő távolság betartására.

A gyerekek maszkviselésével kapcsolatban elmondta, erre a rendelet külön nem terjed ki, azonban meglátása szerint hat éven aluli gyerekre nem érdemes "rákényszeríteni" a maszkot. Ugyanígy nem kell a szülőnek viselnie arcot védő eszközt játszótéren.

Az aktuális járványügyi helyzetről az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt egy napban 21-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, öt ember halt meg a vírussal összefüggésben.

Az aktív fertőzöttek száma 1677, 1412-en gyógyultak fel a betegségből. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka (756) budapesti, 55 százaléka (921-en) vidékiek. A 467 elhunyt közül 288-an budapestiek, 179-en pedig vidékiek voltak – ismertette.

Müller Cecília azt mondta, az utóbbi 10-14 napban a "trend" mindenképpen lefelé mutat, a kijárási korlátozások feloldásával egyelőre nem nőtt a megbetegedések száma, így a járvány továbbra is leszálló ágban van

- hangoztatta.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsopiale
Elkussolhatna már végre ez a vén hazug bolond kurva...
simmering73
Leszállóágban a vírus.Ha Müller Nyunyóka mondja, akkor úgy is van.
vacsi
Mivel csak tegnap enyhítették a korlátozásokat, szerintem két hétig nem árt várni a vélemény nyilvánítással.
SystemError
26.-ig, amíg vissza nem adják a "kényelmetlen" felhatalmazást, gyanítom, hogy lefelé fog menni, hiába a fertőzöttek száma közben napok óta nő...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.