Ezentúl lehetetlen magyarországon a nemváltás jogi elismerése.

Tömegek tiltakoztak ellene, de megtörtént a transzneműek jogfosztása – komoly pofont kapott az LMBTQ-közösség a parlamenttől

A parlament keddi plenáris ülésén kétharmados többséggel, 133 igen, 57 nem, és 4 tartózkodás szavazattal elfogadta azt a salátatörvény-tervezetet, ami egyebek mellett a nemváltoztatás jogi elismerését is lehetetlenné teszi. Az ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak, de ezeket a zárószavazás előtt egytől egyig leszavazta a kormánypárti többség.

A javaslatot a kormány március végén a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet elején nyújtotta be, és az a lényege, hogy bekerülne az anyakönyvi nyilvántartásba a születési nem, amit „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján határoznának meg, ez pedig nemcsak elváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő nemet, hanem kőbe is lenne vésve, az ember élete folyamán nem lenne megváltoztatható.

Ez ellehetetleníti a nemváltó műtétek jogi elismerését, igaz, ezzel korábban is rendszeresen késlekedett a magyar államigazgatás, majd 2 éve fel is függesztették az ilyen kérelmek elbírálását, és ezért nemzetközi bírói fórumok el is marasztalták a magyar államot.

A kormány javaslata komoly vitákat szült a parlamentben is, de ezeket a KDNP-s Vejkey Imre már április közepén rövidre zárta, mikor az érintettek kifogásait közvetítő Szél Bernadettnek válaszolva azt mondta: „Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.”

Az előterjesztésben leírt indoklás szerint azért szükséges, hogy a születéskor meghatározott nemet tartsák nyilván, mert a nemet meghatározni kizárólag biológiai alapon lehetséges, elsődleges nemi jellegek, illetve kromoszómák alapján, amire csak orvosok jogosultak: „Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség” – olvasható a dokumentumban.

-A törvényjavaslatnak hazai és nemzetközi szinten is nagy visszhangja volt:

-Rögtön beadásának másnapján 22 hazai civil szervezet állt ki ellene.

-A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója is nyilvánosan kiállt a törvényjavaslat ellen.

-Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Kormány által működtetett Emberi Jogi Kerekasztal számára megküldött véleményében leírta, hogy nem ért egyet a törvényjavaslattal: jogszabályban lenne szükséges rendezni a transznemű emberek nemváltással kapcsolatos eljárását, a jogorvoslat biztosítását annak érdekében, hogy az érintett személyek megkülönböztetés-mentesen, nemi identitásukat szabadon felvállalva gyakorolhassák alapvető jogaikat.

-Az Európai Parlament Frakcióközi LMBTI Csoportja, az Európai Tanács emberi jogi biztosa és a Nemzetközi Civil Szervezetek Konferenciája, valamint az ILGA és a TGEU ernyőszervezet is nyilvánosan kiállt a törvényjavaslat ellen.

-63 Európai Parlamenti képviselő írt alá egy, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és az igazságügyi miniszternek címzett levelet, amely a salátatörvény visszavonását kéri.

-Az Európai Parlament elsöprő többséggel (395 igen, 171 nem, 128 tartózkodás) ítélte el a magyar kormány transznemű és interszex emberek jogfosztását.

-Az ENSZ szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést vizsgáló különbiztosa; az egészségügyi különbiztosa; a magánélethez való joggal foglalkozó különbiztosa és a nőkkel szembeni erőszakot vizsgáló különbiztosa is elítélte a javaslatot, illetve kérdéseket írt a kormánynak.

-Az ENSZ emberi jogi főbiztosa is elítélendő gyakorlatként hivatkozott a törvényjavaslatot a COVID-hoz kapcsolódó iránymutatásában.

-A holland, francia és német kormány emberi jogi megbízottjai a transznemű személyek önrendelkezési jogának és emberi méltóságának garantálását kérték.

„A törvényjavaslat megszavazása egy újabb példája a hazai LMBTQI jogok megsértésének” – írta közös közleményében a Háttér Társaság, a Magyar LMBT Szövetség, a Budapest Pride és a Prizma Közösség, és hozzátették: Áder Jánoshoz fordulnak, hátha el tudják érni, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a törvényt.

Forrás: 444

Kép: Pixabay

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Magyarország kis m-mel. Nincsenek véletlenek, nem is érdemel nagyot. És, ha ez zavarja a hetero, fehér, keresztény nagymagyarokat, számukra csak azt mondhatom: Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Má megin!
.
Vírusnak nézik a transzneműeket!
.
Vagy mi a turulmadár van azokkal, akik turulban születtek:
.
---- Orbán: Minden magyar turulba születik
.
nol.hu/belfold/orban__minden_magyar_turulba_szuletik-1336025
------------------------------------------------
.
Aztán aszonta a közelmúltban, hogy
.
----- Orbán Viktor eldöntötte: a türköktől származunk
.
nepszava.hu/3007166_orban-viktor-eldontotte-a-turkoktol-szarmazunk
.
És mit szól ehhez a szülőanyja!
Nyírfa
Magyarország kis m-mel. Nincsenek véletlenek, nem is érdemel nagyot. És, ha ez zavarja a hetero, fehér, keresztény nagymagyarokat, számukra csak azt mondhatom: Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.
CsipkeRózsa
Hányan kérik ezt a műtétet? Tízévente, talán egy.
Ebből kellett törvényt csinálniuk?
Giovanni Alba
@CsipkeRózsa: Az elv a lényeg, a statuálás. Már miből gondolja a mezei polgár, hogy ő majd eldönti, hogyan s miként akar élni? Ez veszélyes! Hát hová vezetne ez? Még azt hihetnék, minden ember egyenlő, korra, nemre, végzettségre, vagyoni helyzetre tekintet nélkül!
Zsopiale
@Pegero: Az 1 centis pöttöm meggymagodat minek levágni..? Elég visszatömködni és kész te nyomorult patkány.
Zsopiale
Nem nagyon van pénz ilyesmire ebben az országban, mármint átalakító műtétre. Ha valakinek pénze is van rá és elszánta rá magát, az kimegy külföldre egy civilizált országba nyilvánvalóan és ott csináltatja meg, és ez mindigis így volt; és vagy keres szintén külföldön egy alapítványt hozzá, aki támogatja ebben. Tehát hogy ezt tiltja egy újabb náci kamu törvény nincs különösebb gyakorlati jelentősége, inkább morális van, de az viszont extrém nagy; ezzel is kinyilvánítja a náci hazaáruló rablógyilkos anyabaszó hazug csaló képmutató szarbángeci maffia hogy náci patkányok...
A nemváltó transzok más jogát nem vették el, mert igen kevesen akarnak ebben a beteges barbár középkori szintre züllesztet birkaországban házasodni meg gyereket vállalni... azok a párok akik nagyon akarják ezt, szintúgy elmenekülnek innen külföldre egy civilizált fejlett országba. Szóval sok jelentősége nincs, meg amúgy sem... ezt a kis időt már mindenki kibírja féllábon is, míg le lesz vadászva a szarbángeci maffia, AZ UTOLSÓ EMBERIG!!!
teuton
@Pegero: Mindek neked pöcs, mikor teged seggbedugnak???
teuton
Civilizalt orszagokban a mütetet a betegbiztosito fizeti...
Zsopiale
@teuton: Ezeket az undorító náci hazaáruló hazug hörgö bértrollokat miért olvasod? Csak magad szivatod vele... az agyfos, amit idehánynak meg máshová, tökéletesen irreleváns, súlytalan és röhejes... hiába vergődik ez a szarpincsi patkány, akárhogy acsarkodik, akkor is ez a nyilvánvaló igazság...
teuton
@Pegero: A sajatoddal jatszadozz, miközben seggbedugnak!
ómió
Na végre! Akkor marad a férfi, a nő meg a beteg! Mindjárt tisztább a kép!
KisGenyo2
Külön WC-t, öltözőt követelek az aranyérrel műtöteknek is!
;-)
KisGenyo2
Adószámot sem lehet váltani. Az ellen nem láttam ágálni a nemzetközi szerveket!!!
Jozefina
Ez a lényeg orbánék látásmódjának:
„Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.”
Majd az EU szintén hoz valamiféle megszorítást, aminek hatására mégis elfogadják!!!
teuton
@ómió: Persze, a BETEG meg te vagy...
teuton
@KisGenyo2: Elöbb mutatsd be az aranyered!
ómió
@teuton: Csak, mert idáig süt a beteg buziságod?
Namely
@Zsopiale: Tehát ez a civilizáltság mércéje? És ezt ki döntötte el? Hol marad a demokrácia? Elvitte a cica? Tudod, annak az elve, hogy az történik, amit a többség akar. Lehet hazudni ilyeneket, hogy "Tömegek tiltakoztak ellene, de megtörtént a transzneműek jogfosztásaű" de ettől még nem lesz igaz. Sem tömegek nem voltak mellette soha, itt nem, de még külföldön, nyugaton sem, se nem lett jogfosztott a transzi. Egyszerűen csak az történt, hogy a többség ebből nem kér. Sem én, mint jobbos szavazó, sem pl apám, aki balos. Ha a transzi nyiszáltatni akar, akkor hajrá.

"Tehát hogy ezt tiltja egy újabb náci kamu törvény nincs különösebb gyakorlati jelentősége, inkább morális van, de az viszont extrém nagy; ezzel is kinyilvánítja a náci hazaáruló rablógyilkos anyabaszó hazug csaló képmutató szarbángeci maffia hogy náci patkányok."
Jaj, micsoda szép szavak tőled, egy fejlett, és igen civilizált embertől. Hiszen te az vagy, mert aki a transzik seggét nyalja, az civilizált, ugye? Hát igen, biztos az én hibám, hogy soraidról nem a "civilizált" szó jut az eszembe, hanem inkább az ostoba kocsmatöltelék.
Namely
"Tömegek tiltakoztak ellene"
Hadd találgassak: az érintettek (momentumos vezetők). buziszervezetek, néhány magát liberálisnak hazudó EP-s, karigeri. Természetesen gyurcsány is csatlakozik néhány nap múlva, ha kijött a detoxból (mivel most még valszeg duplán lát, ezért ő még 2 tömeget láthat).

De ez annyira tömeg, mint a Fidesz 2 milliója a Kossuth téren.
Zsopiale
@Namely: Tehát a transzneműség betiltása a téma, te pedig az én civilizáltságomról értekezel. Gratuláltok te nyomorult arrogáns szarbángeci seggnyaló troll idióta. Képzeld el, bár nem is tudom miért vesztegetek ilyen kreténre egy betűt is. A civilizáltság EGYIK fontos fokmérője a TOLERANCIA, az emberi sokszínűség, sokféleség elfogadása, a humanizmus, emberiség... A demokráciát, amiről láthatóan fingod sincs, most inkább ne keverd ide, mert ez is túl nagy falat neked. Tudom, számodra ezek felfoghatatlan dolgok, te helyette inkább habzó szájjal személyeskedsz szánalmasan, nem véve észre hogy csak magadat járatod le te szerencsétlen... Eleve egy ősrégi témában most buzdultál fel, ez is sokat elmond a magadfajta bértrollok gusztustalanságáról... a stíluson próbálsz fogást találni, mint ha azzal képes lennél a témát illetve az érvelést cáfolni. Ilyen ostobán saját magad érdeke, hogy kussolj el idióta...
Nessy
Ne tessenek reklamálni! Ezt volt az első olyan rendelet, mellyel megállították a járványterjedését, hiszen erre kapott felhatalmazást O.V.
Gondolom, ezt a törvényt a kromoszómákkal is ismertetik, a büntető tétellel együtt!
ómió
@Pegero: Már a buzibolsi egódat is másra vetítenéd, tetüfi? A normál hazudozásod nem elég?
ómió
@Pegero: Mi a gondod, aberráltja? Túl lédús volt a buzifarok?
Málna
@Nessy: Ez egy normál törvénytervezet, Nessy, semmi köze sem a járványhoz, sem a felhatalmazáshoz.
Nessy
@Málna: Tudom, de annak az égisze alatt fogadták el és még jó párat gyorsított eljárásban. Uraim! Azért ha két esetleg leszbi, vagy biszex hölgy kényezteti egyik másikukat, nem igazán háborodnak fel! Sőt, filmen is szívesen nézegetik,/nézegették, ha unalmas volt a plenáris ülés! Ezért nincs ma már parlamenti közvetítés, mert védeni kell a honatyák, honanyák lelki nyugalmát!
Nessy
@Pegero: Az ég szerelmére! A gender elmélet, és a biológiai nem két külön kategória! A gender azt tárgyalja, hogy egy adott kor, adott társadalma milyen szerepet vár el a férfitől és a nőtől. Ezeket a szerepeket tanulják, és sajátítják el már gyerekként , hogy megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak! Ha állva pisilsz, minden valószínűség szerint férfi vagy, mert számodra ez a természetes, ezt tanultad már kiskorodban. :-)))) Egyébként a patriarchátus jellemzője, hogy az asszony nem ember, a lány nem gyerek. Hányszor hallod talán még ma is vidéken, ha megkérdezel egy idősebb férfit, hány gyereke van, a válasz: két gyerek és egy lány.
Nessy
@Pegero: Akkor még egy kis adalék. Megszületik a baba, az orvos megállapítja a külső jelek alapján a nemét. Aztán ahogy növekszik probléma lesz vele. Vizsgálatok után kiderül, hogy "belül" vagy nem egészen az van, aminek lennie kellene, vagy hiányosak a belső nemi szervei. Amit lehet műtéti úton korrigálnak, amit nem, azzal együtt kell élnie. A másik a hormonok! Hányszor mondjuk egy nőre, hogy olyan "férfias". Szegény szenved az arc szőrzet növekedéstől, és egyéb problémáktól, mert a férfi hormon dominál. És fordítva, a feminin megjelenésű férfiak esetében. Erről ő tehet a legkevésbé!
Rockxy
nagyon tiltakoztak ám a tömegek.
főleg a kulákok, a munkásőrök, a sejemgombojítók, és a vasbetonszerelők.
kárhogya fidesz leszarja a buzikat mega zijeneket, de kinem szarja le őket?
Nessy
@Pegero: Akkor talán ajánld figyelmébe ezt a könyvet kormányunknak!
mert manapság sérültnek, fogyatékosnak, egyedül maradt öregnek, betegnek lenni kis hazánkban, az felesleges költség, nincs semmi gazdasági haszna, el vele! Emberbaráti szeretetből remek érzékkel fordítják egymás ellen a generációkat, a munkaképeseket a csökkent, vagy teljesen munkaképtelenekkel, a más elveket vallókat. Verbálisan természetesen lehet cáfolni. Igaz, vannak még családok, ahol élnek a régi erkölcsök, az odafigyelés, a segítőkészség, de egyre fogynak. :-((
Nessy
@durbincs: Drága halfarok! Teljes tisztelettel üzenem, hogy "rúzsos férfi" a kedves hölgy rokonod, aki táncosnő Sanghajban, piros cipőben!
Én igyekszem a veled való kommunikációt is kerülni, úgy hogy nagyon hálás lennék, ha más médiumot keresnél a sértő és ostoba megjegyzésedhez! Esetleg megtanulhatnál normálisan, a témához hozzászólva kommunikálni!
Nessy
@Pegero: kedves nem stimmelő jellemzésedre nem válaszolok!
Viszont pont pár éve a kormány szűkítette, és kötötte szigorú előírásokhoz a házi ápolás, otthon gondozás tevékenységet! Én nem erre céloztam, hanem az egyre erősebb "Divide et impera" elvre. Egyébként pl. a szomszéd asszonyomnak, egy barátnőmnek is az önkormányzatok oldják meg az életét per ma. Hogy miből vezetted le a "megkeseredettségemet", teljesen más téma kapcsán, az maradjon a te titkod! Hoztak egy törvényt, ami esetenként fura helyzeteket fog okozni fejlődési rendellenesség esetén. Ennyi!
Nessy
@durbincs: maga mindent kétszer mond, kétszer mond???
Gyütt Mönt
durbincs nagyon fel van háborodva, ezek szerint érintett a dologban :))
Gyütt Mönt
@durbincs: azt olvastam, hogy te lennél a bedegeci, másutt meg hogy nem vagy bede. Akkor simán geci vagy?
simmering73
Mi lesz szegény Máté barátotokkal, illiberális trógerek?
Gyütt Mönt
@durbincs: azt olvastam, hogy bedegeci vagy, később meg hogy nem a bede vagy. Akkor marad, hogy geci vagy?
Gyütt Mönt
@durbincs: azt olvastam, hogy bedegeci vagy, később meg hogy nem vagy bede. Akkor maradt a geci?
simmering73
@durbincs: Seggbe kúrt shikri barátod, hogy így bepörögtél, buznyalat.
nezelodo
Te szegény durbi, csak nem Pulitzer-díjra hajtasz, esetleg Lőrincze Lajos nyomdokaira igyekszel rátalálni? Ne strapáld magad, az az első Orbi kormány célkitűzése volt, hogy ápolják a nyelvünket! Még az üzletek idegen nyelvű elnevezését is tiltották, és persze akkor még liberálisok voltak. Ma meg szegény Lölönek beletörne a nyelve, ha ki próbálná mondani a cégei nevét fejből előadva. Még súgógépről sem tudja elmondani mit takar a hogyishívják! És persze te is azért szennyezheted a betűk világát itt.
Olyan sikeres volt ez a nyelvvédő program, hogy még a nemzet nagyjainak a nevét sem tudják a fijjuk helyesen leírni, lsd. a hivatalos helység és utcanév jegyzéket (meg a kirakott utcanév táblákat)! Most meg mehetsz a telefonszolgáltatódhoz lakcímet egyeztetni a migra áradat ellen, mert némelyik külföldi multi cég szégyenszemre tudja a helyes változatot, ami bizony az nem illiberális.
nezelodo
@durbincs: buzi gyerek, akkor válaszolj, ha esetleg hozzászóltam, vagy hozzád szóltam! Amúgy már keresnek azok a bányászok, akiknek azt a titulust adtad, hogy "csilletologató tróger". Nem szeretnék a helyedben lenni, amikor megtalálnak azok a munkásemberek. Ebből az is következik, hogy sosem dolgoztál, (persze azért vagy abban a szektában, ahol ez a jellemző). Következésképpen neked nagyon büdös a munka!
Amúgy nem szedted be a dilibogyóidat, és vszleg front jön, vagy nagyon berúgtál, (csak nem dolgoztatni akart vki), mert akkor a szokásosnál is nagyobb barom vagy.
kokopelli
@nezelodo: ..a régi durbincs szövegeit ill. felsorolását használja,aminek nagyobb százalékát már én sem
ismerek!Ahhoz hülye,hogy "kitörölje " a már rég kilépett fórumozókat! ...és még ő IQ-zik! Az eredeti durbincs
bedobta a törölközőt,mert a szellemi munka (;-)) felőrölte az idegeit!? Most hoztak egy újabb degeneráltat,aki
még őnála is primitívebb! Másra nem alkalmas,tehát csak "úgy elvan"!
legott
Nyirbálják az emberek jogait, a szabadságot - módszeresen, alattomosan, előre megfontolt szándékkal, aljas indokból.
Pedig ezt az alaptörvény is biztosítja. Elvileg. De hát a fideszesek Orbánnal az élen a saját (alap)törvényeiket sem tartják be, akkor mi mást várhatna az ember?

Ennyit számít, ha egy országnak nincs alkotmánya.
Magyarországnak nincs Alkotmánya.
Magyarországon alkotmányos válság van.

Orbán tehetséges. A rosszban. Ez tény. De mégis van a készülékében hiba. Azt nem látja, hogy amire kiépítené a teljes rendszert, amiben teljhatalmúnak érezhetné magát, addigra ő már nem lesz.
Aztán meg itt marad Magyarország a bajban, mert...

...az "egy a tábor" szétesik (a kedves vezető nélkül egyből észreveszik egymást a véres szájú kommunisták meg a véres szájú fasiszták, az össze-vissza hívők meg az ateisták (térdre csuhások); különféle mennyiségű pénzeket kapó oligarchák, akikben egyből felmerül a kérdés: Én miért csak ennyit kaptam?; és beindulnak - az egyáltalán nem karizmatikus - fideszes politikusok a hatalom megszerzéséért, amik törésvonalakat hoznak létre. És lesznek vádaskodások, meg tengelytörések, és onnantól kezdve nincs megállás a széthullás felé vezető úton!

...ilyen sok év alatt egy generáció nőtt fel politikai erkölcsi fertőben, a valóságtól elrugaszkodott hazug, önző, az embereket és a problémáikat semmibevevő, kifosztó, az országot lealjasító mocsokban.
Egy teljes generáció nem gondolkodik jól, mert Orbán egy aljas politikus minden rossz oldalát vágyát bemutatta... Mutatta be mintaként.
Milyen politikusok lesznek ezekből?

Orbán a múltat meghamisítja, a jelent kifosztja, a jövőt pedig csapdába ejti, megfojtja.

Eddig egy politikus sem kapott komolyabb büntetést a bűntetteiért (a következmény nélküli ország), de Orbán bűnei nem maradhatnak büntetlenül. Orbán túl ment minden határon - sokszor, sokféleképpen az ország kárára, a magyar emberek romlására!
solidedge
Azzal hogy nemet vált senkinek sem árt. A törvény megfosztja attól, hogy az életét úgy élje ahogy jól érzi magát. A kormány mindenhatónak érzi magát, azt hiszi mindenki életébe bele lehet rondítani. Képükre akarják formálni a világot, nem fog sikerülni nekik. Ha Orbán eltűnik a balfenéken halomra lesznek megváltoztatva az összetákolt törvények.
vacsi
Volt egy ismerősöm, aki születésekor fiú is, meg lány is volt. A szülők választhattak, hogy melyik legyen - a lányt választották, így annak operálták át (gondolom, levágták a kukiját...- ez valamikor az 50-es, 60-as években történt). Férjhez ment, de gyereke nem született.
silber13
@durbincs: Kuss lottyadt agyú pakulár!
@durbincs: Kuss lottyadt agyú pakulár!
@durbincs: Kuss lottyadt agyú pakulár!
Gazella
Pont egy tele homokosokkal, pedofilusokkal hemzsegő faszok adtak törvényt az LMBQ-a. Ezek a homokosok pont a narancs kormány és seggesei között vannak.
Saját magukra is értik a törvényt.. lehet menni ájtatoskodva gyónni a templomokba barmok!
simmering73
@durbincs: Most hogy csináltatsz magadnak pin@t, te látens buzi?
Csizmás Kond
Nemet nem lehet váltani, csak ferde nyomorékból még nyomorékabbat.
Clavigo
@Csizmás Kond: @durbincs: Xar ügy.. Jogfosztottak lettetek ? Azért még békemenetelhettek,,ha a felsőcsutkai Putricelli uratok felkér rá...
Csizmás Kond
@Clavigo: ...elég elé vagytok nemmel s menettel...
kokopelli
@Clavigo: Nem érdemes velük "betűt váltani" sem) Olyanoknak üzennek,akik már évek óta eltüntek a fórumból!
...Szerencsétlen "análfabéták",meg azok is akik ezeket még fizetik is! A Fidesz az adófizetők zsebéből!! Mocsok banda!
kokopelli
@durbincs: igen itt lóg anyád denevérguanónak álcázva! ...még kérdés te qurbincs-utánzat! Te még az elsőnél
is hülyébb vagy,pedig az egy nagy dolog! Ende der Durchsage baromarc!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.