Ezentúl lehetetlen magyarországon a nemváltás jogi elismerése.

Tömegek tiltakoztak ellene, de megtörtént a transzneműek jogfosztása – komoly pofont kapott az LMBTQ-közösség a parlamenttől

A parlament keddi plenáris ülésén kétharmados többséggel, 133 igen, 57 nem, és 4 tartózkodás szavazattal elfogadta azt a salátatörvény-tervezetet, ami egyebek mellett a nemváltoztatás jogi elismerését is lehetetlenné teszi. Az ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak, de ezeket a zárószavazás előtt egytől egyig leszavazta a kormánypárti többség.

A javaslatot a kormány március végén a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet elején nyújtotta be, és az a lényege, hogy bekerülne az anyakönyvi nyilvántartásba a születési nem, amit „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján határoznának meg, ez pedig nemcsak elváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő nemet, hanem kőbe is lenne vésve, az ember élete folyamán nem lenne megváltoztatható.

Ez ellehetetleníti a nemváltó műtétek jogi elismerését, igaz, ezzel korábban is rendszeresen késlekedett a magyar államigazgatás, majd 2 éve fel is függesztették az ilyen kérelmek elbírálását, és ezért nemzetközi bírói fórumok el is marasztalták a magyar államot.

A kormány javaslata komoly vitákat szült a parlamentben is, de ezeket a KDNP-s Vejkey Imre már április közepén rövidre zárta, mikor az érintettek kifogásait közvetítő Szél Bernadettnek válaszolva azt mondta: „Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.”

Az előterjesztésben leírt indoklás szerint azért szükséges, hogy a születéskor meghatározott nemet tartsák nyilván, mert a nemet meghatározni kizárólag biológiai alapon lehetséges, elsődleges nemi jellegek, illetve kromoszómák alapján, amire csak orvosok jogosultak: „Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség” – olvasható a dokumentumban.

-A törvényjavaslatnak hazai és nemzetközi szinten is nagy visszhangja volt:

-Rögtön beadásának másnapján 22 hazai civil szervezet állt ki ellene.

-A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója is nyilvánosan kiállt a törvényjavaslat ellen.

-Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Kormány által működtetett Emberi Jogi Kerekasztal számára megküldött véleményében leírta, hogy nem ért egyet a törvényjavaslattal: jogszabályban lenne szükséges rendezni a transznemű emberek nemváltással kapcsolatos eljárását, a jogorvoslat biztosítását annak érdekében, hogy az érintett személyek megkülönböztetés-mentesen, nemi identitásukat szabadon felvállalva gyakorolhassák alapvető jogaikat.

-Az Európai Parlament Frakcióközi LMBTI Csoportja, az Európai Tanács emberi jogi biztosa és a Nemzetközi Civil Szervezetek Konferenciája, valamint az ILGA és a TGEU ernyőszervezet is nyilvánosan kiállt a törvényjavaslat ellen.

-63 Európai Parlamenti képviselő írt alá egy, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és az igazságügyi miniszternek címzett levelet, amely a salátatörvény visszavonását kéri.

-Az Európai Parlament elsöprő többséggel (395 igen, 171 nem, 128 tartózkodás) ítélte el a magyar kormány transznemű és interszex emberek jogfosztását.

-Az ENSZ szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést vizsgáló különbiztosa; az egészségügyi különbiztosa; a magánélethez való joggal foglalkozó különbiztosa és a nőkkel szembeni erőszakot vizsgáló különbiztosa is elítélte a javaslatot, illetve kérdéseket írt a kormánynak.

-Az ENSZ emberi jogi főbiztosa is elítélendő gyakorlatként hivatkozott a törvényjavaslatot a COVID-hoz kapcsolódó iránymutatásában.

-A holland, francia és német kormány emberi jogi megbízottjai a transznemű személyek önrendelkezési jogának és emberi méltóságának garantálását kérték.

„A törvényjavaslat megszavazása egy újabb példája a hazai LMBTQI jogok megsértésének” – írta közös közleményében a Háttér Társaság, a Magyar LMBT Szövetség, a Budapest Pride és a Prizma Közösség, és hozzátették: Áder Jánoshoz fordulnak, hátha el tudják érni, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a törvényt.

Forrás: 444

Kép: Pixabay

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Magyarország kis m-mel. Nincsenek véletlenek, nem is érdemel nagyot. És, ha ez zavarja a hetero, fehér, keresztény nagymagyarokat, számukra csak azt mondhatom: Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Nemet nem lehet váltani, csak ferde nyomorékból még nyomorékabbat.
Clavigo
@Csizmás Kond: @durbincs: Xar ügy.. Jogfosztottak lettetek ? Azért még békemenetelhettek,,ha a felsőcsutkai Putricelli uratok felkér rá...
Csizmás Kond
@Clavigo: ...elég elé vagytok nemmel s menettel...
kokopelli
@Clavigo: Nem érdemes velük "betűt váltani" sem) Olyanoknak üzennek,akik már évek óta eltüntek a fórumból!
...Szerencsétlen "análfabéták",meg azok is akik ezeket még fizetik is! A Fidesz az adófizetők zsebéből!! Mocsok banda!
kokopelli
@durbincs: igen itt lóg anyád denevérguanónak álcázva! ...még kérdés te qurbincs-utánzat! Te még az elsőnél
is hülyébb vagy,pedig az egy nagy dolog! Ende der Durchsage baromarc!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.