A professzor szerint fellélegezhetünk hamarosan.

Egy magyar professzor szerint nem fog soha visszatérni a járvány – ezért gondolja ezt

Dr. Ternák Gábor professzor, egyetemi tanár, volt országos infektológus szakfőorvos, a trópusi betegségek szakértője válaszolt arra, milyennek látja a koronavírus-járvány magyarországi helyzetét.

A professzorral a Pesti Srácok készített interjút, amelyben a szakember többek közt elmondta: a hazai, korán meghozott intézkedések hatékonynak bizonyultak, nagyban segítettek alacsony szinten tartani a fertőzöttek számát. A lap arra vonatkozó kérdésére, hogy visszatérhet-e a járvány, dr. Ternák Gábor azt mondta:

„Bár egy vírus sok mindenre képes, és biztosat kijelenteni nem lehet, de az a jelenség, hogy a korábbi koronavírus-járványok (SARS, MERS) nem tértek vissza, bizakodásra adhat okot. Magam arra tippelek, hogy nem fog”.

A professzor kitért arra is, mi lehet az oka annak, hogy bár más országokban jelentősen emelkedett a halálozások száma, nálunk nem mértek hasonló kiugrást. Azt mondta: összevetve a hazai, illetve a korábbi szocialista országok adatait a nyugati országokéval, látszik a jelentős különbség, jelesül az, hogy nyugaton a megbetegedések száma nagyjából tízszer nagyobb, mint nálunk.

Mint mondta, a korábbi halálos koronavírusok, így a MERS és a SARS esetében is kiderült, a vírus jellegzetességét okozó tüskékben levő fehérje hasonlít a kanyaróvírushoz. Márpedig – így a professzor – ebből arra lehet következtetni, hogy ott, ahol a kanyaró elleni átoltottság jelentős, a mostani koronavírus-járvány is jóval alacsonyabb szinten zajlott, mint azokban az országokban, ahol az átoltottság mértéke alacsony.

Ez szolgálhat magyarázatul például arra is, hogy a gyerekek és fiatalok esetében jóval enyhébbek a vírus okozta tünetek, a szervezet ugyanis a frissen beadott kanyaró elleni vakcina miatt jelentős ellenanyagot termel, ami részben védelmet nyújthat a Covid-19 leküzdésében is. Dr. Ternák Gábor szerint elképzelhető, hogy az oltóanyagra várás helyett elegendő lenne az 50 feletti korosztály kanyaróvakcinával való újraoltása is.

Forrás: Pesti Srácok/Blikk

Kép: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@Málna: Má bocsánat, de tudományosan megalapozottan" tippelni "a sarki kocsmában lehet. Ott szokta ezt csinálni a Józsi.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zsopiale
Több másik szakember szerint is így van. Nem jön vissza többé, MERT MARAD ÖRÖKKÉ!!! Ahogy a Influenza is és még sok más ragály... Meg kell tanulni együttélni vele, legfőképp az immunrendszerünknek. Aztán reméljük lesz jó oltás (és nem felütve valami náci összeesküvő szirszarral, ennek kizárására legelőbb ki kell találni valami kielégítő vizsgáló módszert)
tudode
Amint a koronavírus lecseng a világban, a tudósok, és nem a politikusok dolga lesz kielemezni, hogy az olasz, svéd, és norvég stratégia vált-e be, vagy azoké, akik olyan "öszvér" rendkívüli állapottal "győzték" le a járványt, vagy sem
.
www.google.com/search?q=Sv%C3%A9d+koronav%C3%ADrus+p%C3%A9lda&oq=Sv&aqs=chrome.0.69i59j69i57j35i39j46l2j0l3.4768j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Annak tükrében, hogy a bacilusok, és a vírusok bennünk élnek, és ki tudja mikor élednek fel!
kokopelli
@tudode: A legnagyobb probléma ott van,hogy az újságok (mint pl. a Bild Zeitung is) neves orvosok a szájába
adják azt amiről pl. nem is foglaltak állást! A példányokat el kell adni,de azt amit nem mondottak,hogy bizonyít-
sák be az orvosok? (egy hamburgi medizinert Dr. Püschel-t idézték azzal amit nem is mondott) (:-()
tudode
@kokopelli: .
Ez is csak amiatt fordulhat elő, hogy lapzárta előtt nem lektoráltatják a cikk alanyával! Már a címek is olyanok, hogy hívogassák az érdeklődőket, online esetében minél több klikket érjenek el.
.
Valami nem kerek ebben a járványhírekben sem, mivel a félresikerült politika összekeveredik azzal a tudománnyal.
.
Sőt az orgánumok is kénytelenek cenzúrázni, nehogy új járjanak, mint pl. a 100 éves népszabadság!
.
Sok minden történt, úgy politikailag, amiről a jogászok nagy része hallgat, pedig bizonyára tudatában vannak azzal, aminek részesei vagyunk 10. éve!!!
kokopelli
@tudode: A Bild Zeitung-nak az az érdeke,hogy eladják!Erről az orvosról írtam ma,hogy olyan dolgokat adtak
a szájába amit nem is mondott! Miért lektorálnák,ha egyszer a példányszám a cél! Egy sok éves jellemző vicc
a "Bild Zeitung"-ról!
" A.K. nevű hentes "L" városból megölte feleségét ,és ledarálta az ipari húsdarálóján.A "Bild Zeitung beszélt a vag-
dalhússal!"
... Sokszáz büntetést fizet az újság évente az elvesztett perek után,de megéri,mert a példányszám a lényeg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.