Alig egy hét kellett ahhoz, hogy meggondolják magukat.

Gyorsan meggondolták magukat: a kormány visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltását

Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát.

Vagyis a terv az volt, hogy jövő év elejétől betiltják a nejlonzacskót és a műanyag tasakot a zöldségeknek vagy a péksüteményeknek a boltokban.

De amikor már csak az volt hátra, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadják, kedden délután az Országgyűlésben bejelentették:

a kormány visszavonta a törvényjavaslatot.

A jogszabálytervezet parlamenti adatlapjáról csak annyi derül ki, hogy annak státusza visszavont, az önálló indítvány visszavonása pedig ma, május 19-én történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak az áll, hogy:

az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.

Pedig a törvény elfogadásával a kormány felhatalmazást kapott volna arra, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint a termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó részletes szabályokat. Ez azokra a termékekre irányulna, amelyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, a szabályozás egy uniós kényszer. Úgy fogalmazott, ezt nem feltétlenül a jó szándékuk miatt teszik, hanem azért, mert van egy uniós elvárás, “ami azt mondja, hogy 2025-ig 90 százalékkal kell csökkenteni ezeknek a műanyagoknak a felhasználását. Ezért mi is arra kényszerültünk, hogy ezt meghozzuk. Emögött egyébként állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, ezért a döntést a kormány támogatni tudta." Most úgy néz ki, ezt elodázzák.

Az iromány tárgyalására a fenntartható fejlődés bizottsága volt kijelölve. A testület LMP-s elnöke, Schmuck Erzsébet a hvg.hu-nak azt mondta, amikor megkérdezte erről a parlamenti folyosón a kormányoldal képviselőjét, az ITM egyik államtitkára azt válaszolta neki, dolgoznak még a törvényszövegen, de azt nem tudta megmondani, meddig, vagy mikor terjesztik be újra, az államtitkár egyéb részlettel nem szolgált.

Forrás: HVG

Kép: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Nessy: Mészi tegnap alapított egy műanyag csomagolóeszköz-gyárat. A többi már adja magát.
Mert biztos, hogy ez se személyre szabott eset.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
Azon töprengek, hogy ha ezeket a műanyag zacskókat pl. betiltják, miben lehet a fagyasztóba betárolni az élelmiszereket?
- papírzacskóba nem, mert ráragad
- alufóliába nem - egészségtelen
- porcelán, vagy üvegedénybe - törékenyek

Sajnos, bár a műanyagot én sem szeretem, de nem tudom, mivel lehetne pótolni.
Jozefina
Szerintem egyértelmű, hogy a fidesz, ill. orbán holdudvarának fájna a törvény elfogadása!!!?? Más normális dolog nem jut eszembe, hiszen e törvény elfogadásával a környezetet védenék!!!
Horizont
@vacsi: Ha csak annyira csökkenne le amit a mélyhűtőbe pakolunk már az is nagy haladás lenne.
Én a Spárba mindig papírzacskóba teszem a pékárut és otthon nejlonzacskóba átteszem és egy darabig kitart ugyanaz a zacskó. Kis lépések de a sok kicsire sokra menne.
Nyírfa
@vacsi: Egyrészt újrahasznosított műanyagból lesznek csomagolóanyagok, másrészt fejlődik a technológia, és olyan anyagokat fognak előállítani, amikkel pótolni tudják a hagyományos csomagolást.
A kenyeres nylonzacskókkal - ahol beszerezzük a pékárut, ott nincsen papírzacskó - kiváltunk annyi gumikesztyűt, amennyit csak tudunk, mosható bevásárló táskákat használunk. Van, ami nekem is gondot okoz, a zöldségesünk olyan szinten minimalizálta a zacskók számát, hogy egyelőre itthonról viszek, amíg van, ha nála akarok vásárolni. De erre is kitalálunk majd valamit, csak nem fog ki rajtunk. Gondolkodunk, tehát vagyunk! :)
vacsi
@Nyírfa: A műanyag zacskókat, dobozokat, stb. én is "újrahasznosítom", ezekbe csomagolom a fagyasztóba tett élelmet. De ezek attól még műanyagok. A hagyományos csomagolás kiváltására nekem nincs ötletem, de érdekelne, hogy milyen anyagok felelnének meg rá. Gyerekkoromban, mikor nagymamám elküldött a boltba, vittem a tejeskannát, vittem az üveget ecetnek, olajnak, de ez a kimérős módszer a multiknál nem menne. Egyébként bevásárló táskát még soha nem vettem, én magam megvarrom, és minden alkalommal kimosom őket. De nem a megvásárolt sima zöldséget teszem bele, hanem a becsomagoltat. Szóval, bár én sem szeretem a műanyagot, de nem látom a kiutat...
Mirabilis
@Málna: Átvitt értelemben igen, de ezt te úgysem érted kicsiny fideszes agyaddal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. May 30., 07:27
Vádat emelhetnek Árpa Attila ellen
Itthon - 2020. May 30., 07:50
Figyelem: változik a MÁV menetrendje