Alig egy hét kellett ahhoz, hogy meggondolják magukat.

Gyorsan meggondolták magukat: a kormány visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltását

Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát.

Vagyis a terv az volt, hogy jövő év elejétől betiltják a nejlonzacskót és a műanyag tasakot a zöldségeknek vagy a péksüteményeknek a boltokban.

De amikor már csak az volt hátra, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadják, kedden délután az Országgyűlésben bejelentették:

a kormány visszavonta a törvényjavaslatot.

A jogszabálytervezet parlamenti adatlapjáról csak annyi derül ki, hogy annak státusza visszavont, az önálló indítvány visszavonása pedig ma, május 19-én történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak az áll, hogy:

az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.

Pedig a törvény elfogadásával a kormány felhatalmazást kapott volna arra, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint a termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó részletes szabályokat. Ez azokra a termékekre irányulna, amelyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, a szabályozás egy uniós kényszer. Úgy fogalmazott, ezt nem feltétlenül a jó szándékuk miatt teszik, hanem azért, mert van egy uniós elvárás, “ami azt mondja, hogy 2025-ig 90 százalékkal kell csökkenteni ezeknek a műanyagoknak a felhasználását. Ezért mi is arra kényszerültünk, hogy ezt meghozzuk. Emögött egyébként állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, ezért a döntést a kormány támogatni tudta." Most úgy néz ki, ezt elodázzák.

Az iromány tárgyalására a fenntartható fejlődés bizottsága volt kijelölve. A testület LMP-s elnöke, Schmuck Erzsébet a hvg.hu-nak azt mondta, amikor megkérdezte erről a parlamenti folyosón a kormányoldal képviselőjét, az ITM egyik államtitkára azt válaszolta neki, dolgoznak még a törvényszövegen, de azt nem tudta megmondani, meddig, vagy mikor terjesztik be újra, az államtitkár egyéb részlettel nem szolgált.

Forrás: HVG

Kép: Pixabay

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Nessy: Mészi tegnap alapított egy műanyag csomagolóeszköz-gyárat. A többi már adja magát.
Mert biztos, hogy ez se személyre szabott eset.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Rájöttek ezzel is lehet fejni az uniót.
Nessy
Lehet, hogy haver is érintett a műanyag csomagolóanyag gyártásban?
Nyírfa
Attól tartanak, népszerűtlen intézkedés, romlani fog az ázsiójuk a híveik körében.
Környezetvédelem? Innováció? Ne gyerekeskedjünk! Eddig is jó volt, úgy, ahogy volt, ezután is jó lesz.
namihami
@Nessy: Mészi tegnap alapított egy műanyag csomagolóeszköz-gyárat. A többi már adja magát.
Mert biztos, hogy ez se személyre szabott eset.
legott
Védjük a környezetet. Vagy mégsem.
Még a látszatja sincs meg bennük. Ezekben semmi jó nincs - mostanra már végképp semmi.

Áder "szaralak" János, szanaszét aggódja magát a vizek miatt. Nos, a vizeket nagyon szennyezi az egyszer használatos műanyag.

Nem tisztelnek semmit - Istent, embert, természetet; csalnak, lopnak, hazudnak; a jót rosszá változtatják, a rosszat jóvá - egyik sem keresztény tulajdonság !!!
Kérdem én, akkor mitől keresztények ezek ???
Klubtag
"2025-ig 90 százalékkal kell csökkenteni..." ebben az EU-s szabályban nincs benne, hogy előbb, vagy nagyobb léptékben ne lehetne intézkedni mondjuk elsősorban a magyar lakosság és természet védelmében. Mi van?
Nincs 133 bátor ember a fidesz-kdnp táborában, akiknek ez az ügy elég fontos lenne - szemben mondjuk az újonnan létesített mészáros-féle időzített-bomba-gyárának üzleti érdekeivel szemben?
görbetükör
Igen, kényszer kellene hogy legyen a természet védelme.
Fákat nem kivágni, természeti élőhelyet nem pusztítani és nem szennyezni a környezetet.
Márpedig pártunk és kormányunk semmiféle kényszernek nem enged. :(
balos
@legott: mert a csuhások befogadták a soraikba nem először a kitartóikat!Pedig mennyire elitélik a "kurvákat",de azért szeretik a "vazelint" is!
Málna
@Mirabilis: Most mi van? Áder etette meg műanyaggal a gólyafiókákat?
csipetke
@namihami: 23:40 Nekem is az jutott eszembe az első blikkre,hogy tuti,valamelyik fideszesnek fröccsöntő-üzeme van,vagy ilyesmi.Akkor nem tévedtem
görbetükör
@Málna: Ádernek lehetősége lenne arra, hogy ezt megakadályozza. De semmit az ég világon nem tesz. Sem műanyag, sem fák, sem természet védelmében.
Málna
@görbetükör: Áder sem tudja eltüntetni a műanyagokat az életünkből, csak az egyszer használatosakat fogják betiltani előbb-utóbb.
görbetükör
@Málna: Az is valami lenne, sőt, nem is kevés, de még ezt sem fogja tenni. Pedig ez lenne a dolga többek között.
Málna
@görbetükör: Van még rá ideje, öv éven belül kell meghozni a döntést.
Nyírfa
@namihami: Adnál linket? Nem találok erre vonatkozó hírt a neten.
KisGenyo2
Mosógépben mosható óvszert a farkára az összes politiqsnak!
XD
ómió
A "nur nicht kapkodíren" tipikus esete!
vacsi
Azon töprengek, hogy ha ezeket a műanyag zacskókat pl. betiltják, miben lehet a fagyasztóba betárolni az élelmiszereket?
- papírzacskóba nem, mert ráragad
- alufóliába nem - egészségtelen
- porcelán, vagy üvegedénybe - törékenyek

Sajnos, bár a műanyagot én sem szeretem, de nem tudom, mivel lehetne pótolni.
Jozefina
Szerintem egyértelmű, hogy a fidesz, ill. orbán holdudvarának fájna a törvény elfogadása!!!?? Más normális dolog nem jut eszembe, hiszen e törvény elfogadásával a környezetet védenék!!!
Nyírfa
@vacsi: Egyrészt újrahasznosított műanyagból lesznek csomagolóanyagok, másrészt fejlődik a technológia, és olyan anyagokat fognak előállítani, amikkel pótolni tudják a hagyományos csomagolást.
A kenyeres nylonzacskókkal - ahol beszerezzük a pékárut, ott nincsen papírzacskó - kiváltunk annyi gumikesztyűt, amennyit csak tudunk, mosható bevásárló táskákat használunk. Van, ami nekem is gondot okoz, a zöldségesünk olyan szinten minimalizálta a zacskók számát, hogy egyelőre itthonról viszek, amíg van, ha nála akarok vásárolni. De erre is kitalálunk majd valamit, csak nem fog ki rajtunk. Gondolkodunk, tehát vagyunk! :)
vacsi
@Nyírfa: A műanyag zacskókat, dobozokat, stb. én is "újrahasznosítom", ezekbe csomagolom a fagyasztóba tett élelmet. De ezek attól még műanyagok. A hagyományos csomagolás kiváltására nekem nincs ötletem, de érdekelne, hogy milyen anyagok felelnének meg rá. Gyerekkoromban, mikor nagymamám elküldött a boltba, vittem a tejeskannát, vittem az üveget ecetnek, olajnak, de ez a kimérős módszer a multiknál nem menne. Egyébként bevásárló táskát még soha nem vettem, én magam megvarrom, és minden alkalommal kimosom őket. De nem a megvásárolt sima zöldséget teszem bele, hanem a becsomagoltat. Szóval, bár én sem szeretem a műanyagot, de nem látom a kiutat...
vitriol
amíg a haverok érdekeltek a gyártásban, addig lesz@rjuk a klímaváltozást!
Rockxy
és? és? és?
ésakkó?
és akkor?
ésakkor?
CsipkeRózsa
Egy baráti cég miatt képesek megint az EU ellen menni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.