Az MSZP szerint egyértelműen megbukott a kormány munkahelyvédelmi programja, "az elkésett és elégtelen intézkedések" százezrek életét keserítették meg – mondta Harangozó Tamás (MSZP) frakcióvezető-helyettes csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

MSZP: a kormány munkahelyvédelmi programja megbukott
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ellenzéki politikus a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatójára reagálva közölte: a Gulyás Gergely által munkahelyvédelem címén bejelentett lépések – az ötezerrel több közfoglalkoztatott és a háromezer honvédségi munkahely – a jelenlegi 330 ezer munkanélküli egy százalékának jelentenek csak megoldást.

Úgy értékelt: a kormány az elmúlt hónapokban a munkahelyvédelem területén megbukott, a minden idők legnagyobbjának nevezett gazdaság- és munkahelyvédelmi programja hasznavehetetlen volt, nem segített megmenteni az állásukat elvesztő embereket. Ha a kormány megfogadja az MSZP javaslatát és 80 százalékos bértámogatást ad, akkor "ma nem állnánk ilyen cudarul" – jelentette ki.

Harangozó Tamás közölte: az MSZP támogatja a "felhatalmazási törvény" visszavonását, de amennyiben "ennek leple alatt" további vállalhatatlan intézkedéseket akarnak ugyanezen törvényjavaslat részeként a parlament "torkán lenyomni", akkor azt nem fogják megszavazni.

Az MSZP-s politikus fenntarthatatlannak nevezte az önkormányzatokat sújtó forráselvonást és azt követelte a kormánytól, hogy adja vissza a gépjárműadó-bevételt a településeknek, és az ingyenes parkolás miatt kieső bevételeket is pótolja. Megjegyezte: a kormány az önkormányzatoktól elveszi a pénzt, miközben a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásához kapcsolódóan Mészáros Lőrincnek 82 milliárd forintot ad.

A különleges gazdasági övezetről szóló kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban az MSZP frakcióvezető-helyettese azzal vádolta Gulyás Gergelyt, hogy valótlanságot állít, amikor azt mondja, a javaslat a fővárosra és a megyei önkormányzatokra nem vonatkozik.

A tranzitzónák felszámolásával kapcsolatos döntést Harangozó Tamás úgy értékelte: ezek szerint mégis van olyan megoldás – a külföldi konzulátusokon beadható menedékkérelem lehetősége – amivel a határ biztonságát garantálni lehet a "vállalhatatlan tranzitzónák" nélkül is. Vagyis kár volt az elmúlt években egy ilyen embertelen intézményt kitalálni, megépíteni, fenntartani – fogalmazott.

A képviselő a magyar honvédelem napja alkalmából köszönetet mondott a honvédek áldozatos munkájáért, és azt követelte a kormánytól, hogy helyezze hatályon kívül azt a rendeletet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva fizetéscsökkenést okozott a szolgálatot teljesítő katonáknál.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Hát, igen! Képtelenek elérni az "efftársi ideális" 12,5% munkanélküliséget!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.