Soron kívüli tájékoztatást kér Karácsony Gergely főpolgármestertől a Széchenyi lánchíd felújításáról Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, és személyesen is áll a főpolgármester rendelkezésére a helyzet tisztázása és megoldása érdekében.

Fürjes Balázs a főpolgármesternek címzett levelében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez, kifejtette,

váratlan meglepetésként értesültek arról, hogy a Városháza már nem tartja sürgősnek a Lánchíd felújítását.

Hozzátette, meglepődtek, hogy

Karácsony Gergely csütörtökön a Facebookon bejelentette: a Lánchíd felújítását bizonytalan időre elhalasztják.

Karácsony Gergely tavaly december elején az mfor.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a Lánchíd "rekonstrukciója nem halogatható tovább", majd idén január elején saját közösségi oldalán jelentette be, hogy "a felújítás már nem húzható sokáig" és annak érdekében, "hogy megakadályozzák a további állagromlást, másnaptól kitiltásra kerülnek az 5 tonnánál nehezebb járművek a hídról".

Fürjes Balázs levelében felidézte, a felújítás halasztása szöges ellentétben áll azzal, amit főpolgármester néhány hónapja még nagyon határozottan képviselt ebben a kérdésben, és amit a főváros által készíttetett mérnöki szakvélemény is egyértelműen javasolt a Fővárosi Önkormányzatnak.

A levél szerint a főpolgármester 2019 végén rendelte el mérnöki szakvélemény készítését a Lánchíd állapotáról. A Rendkívüli hídvizsgálati állapotjelentést a Széchenyi lánchíd kritikus állapotú elemeiről című mérnöki szakvélemény (Hídfelújítási szakvélemény) december 10-én elkészült. Megállapította, hogy "a Lánchíd felújítása 6 hónapon (azaz június 10-én) túl nem halasztható".

A főpolgármester is annak indoklásául adta át a kormánynak a Hídfelújítási szakvéleményt, hogy a munka elvégzése nem tűr halasztást

- írta az államtitkár, majd felidézte a főváros által megrendelt Hídfelújítási szakvélemény összefoglaló megállapításait: "A Lánchíd mind egészében mind részeiben nagyon rossz állapotban van. Ennek az oka gyakorlatilag mindenhol a korrózióvédelmi festékek és szigetelések régen megszűnt védelmi képessége miatt létrejött súlyos korrózió. Az acélszerkezeteken a szelvényméretek csökkenése a teherbírás kimerülésére vezetett vagy vezet záros határidőn belül. A vasfelületen kialakult duzzadó rozsda a járdák alatt már most balesetveszélyt okoz, a merevítőtartóknál és a láncokon pedig a károsodási folyamatot gyorsítja, a beavatkozás halasztásával a várható költségeket drasztikusan növeli, végeredményben pedig a javíthatóság esélyét is elveheti."

Fürjes Balázs levelében azt írja, a főpolgármester segítsen a helyzet tisztázásában, s kéri, hogy Karácsony Gergely a korábbi nyilatkozatai és a Hídfelújítási szakvélemény tükrében tájékoztasson arról, hogy melyik állítás igaz: a Lánchíd már tavaly év végén nagyon kritikus állapotban volt és felújítása halaszthatatlan, vagy a Lánchíd állapota mégsem kritikus, és a felújítás bizonytalan időre való elhalasztása kockázatmentes, helyes és indokolt.

Levelében kéri azt is, hogy Karácsony Gergely tájékoztasson "bennünket arról is, hogy érvényesnek kell-e tekintenünk a főpolgármester úr által készíttetett és a kormánynak Ön által a rendkívüli sürgősség indoklásául átadott Hídfelújítási szakvélemény megállapításait, vagy azokat felülírta egy új, nem ismertetett szakvélemény. Mindezeket azért is kérdezzük, mert a Főváros kérésére a kormány jelentős összeggel, 6 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd felújítását."

Forrás: MTI

Címlapkép: Pixabay CCo

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Fürjes Balázs levelében felidézte, a felújítás halasztása szöges ellentétben áll azzal, amit főpolgármester néhány hónapja még nagyon határozottan képviselt ebben a kérdésben, és amit a főváros által készíttetett mérnöki szakvélemény is egyértelműen javasolt a Fővárosi Önkormányzatnak."

Baszkikám! Azóta kiforgattátok a főváros zsebeit, itt az eredmény! Szükséges volna, de nincs miből. Talán a kézilabda-stadion költségvetését kellene "kissé" megvágni és a pénzt odaadni a híd felújítására!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zsopiale
A faszomat is elkérheti egészen nyugodtan medvehagymás padlizsánkrémbe mártogatva a kretén patkány hazaáruló náci szarbángeci cseléd féreg...
csipetke
"Váratlan meglepetésként értesültek arról,hogy a Városháza már nem tartja sürgősnek a Lánchíd felújítását"
Az meg a Városházának volt meglepetés,hogy milliárdokat vontak el elmebeteg,és aljas módon az önkormányzatoktól.Gondolom,Bp most nem fürdik a pénzben,mint Dagobert bácsi.Lehet,hogy nem a Balatoni jach-kikötőt,azaz a nemzeti töklámpás vejkót,és pénztáros lölőt,kellett volna milliárdokkal megtolni,hanem a Lánchíd felújítását.De ez orbán fontossági sorrendje.-sajátlábú pereputty, haverok, a seggnyaloncok,és ezek után jöhet minden más
Eladott Ország
Éppen arra gondoltam, hogy például a Lánchidat csak azért nem lopták még el alólunk, mert maguk nem tudnak úszni. Igaz, azt állítják, hogy ön a csúti cigánnyal a vízen is tud járni. Én még nem láttam, hogy valaki kettő lábbal lépeget a vízen, de ha mondják az ön hívei, biztosan igaz. Isteni lehet.
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/82120537_1392460990958631_3458286264917164032_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ohc=DSQ8LrUcCfcAX9JvIrA&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=f55fc27e222c6be06049cb9205bec987&oe=5ED67624
Állítólag Mátyás király álruhában járta az országot – egyes történészek szerint ez nem igaz, csak legenda -, beszélgetni az ő népével az ország dolgairól meg az ő terveiről, ‘oszt közben igazságokat osztani. Én az egyes történészeknek hiszek, mert egy király, pláne önjelölt király azzal foglalkozik, hogy megteremtse az ő hatalmát, birodalmát, körbevegye magát hű és pénzért alkalmi urakkal. Tesz az ő népére – se valójában, se álruhában nem érdekli. Sőt még azt is teljesen biztosan tudom, hogy nem a kódexein keresztül tartott királyi konzultációkat a jobbágyaival. Cseszheti Mátyás, hogy nem ismerhette a Facebookot, az Internetet mint az űrkorszak áldásos kommunikációs lehetőségét. Így aztán könnyű dolga van Fürjes főpolgármesteri kukkolónak. Még undorító is, hátméghogy be is vallja középkori agyával – amiből sok van, az keveset ér. Ő mondta. Karácsony Gerely nem Mátyás király. A főpolgármester ellenzéki összefogással taszajtotta le a trónról Tarlóst. Az a legnagyobb bűne, hogy nem az Orbán uralkodó lábát mossa – ez a legeslegnagyobb erénye is. Elképzelem Fürjest, amikor körmét rágva olvassa a posztokat, hát még a hozzászólásokat! Nem szokott ő sem ahhoz hozzá, hogy Budapest fölött modernebb, európai, demokratikus szelek fújnak. Ez még akkor is igaz, ha a NER-pajtások ebben vihart, orkánt látnak, ahogyan szokták – a hazaáruló ellenség miatt.
legott
@graycivil1: A földig hajolásról jutott az eszembe: pbs.twimg.com/media/DtZYQYZWoAAl7eq?format=jpg&name=small

Ilyet karácsonytól sosem fogsz látni !!!
Eladott Ország
Úgy tűnik, a kormány megkezdte a főváros kivéreztetését. Ugyan azt állította Orbán Viktor korábban, hogy minden megállapodás érvényben marad, amit Tarlós Istvánnal kötött a kormány, csodával határos módon mégis úgy fest, ez annyira nem volt igaz. Na jó. A hazugság egyáltalán nem meglepő, hiszen számítani lehetett valami hasonlóra. Annak ellenére is, hogy sokan hitték, Orbán nem mer egy nyílt harcot felvállalni a budapestiek többsége által megválasztott főpolgármesterrel és hivatalával szemben. Mondjuk nem nyílt harcról van itt szó, hanem sunyi áskálódásról, amellyel vélhetően azt kívánják elérni, hogy rossz színben tüntessék fel Karácsonyt. Ígérget, a fejlődés mégis elmarad, mondhatják majd a Fidesz szavazói. Igen ám, csak ennek oka nem Karácsony alkalmatlansága, hanem a kormány döntése, miszerint lassan, de biztosan elzárják a pénzcsapot. Ez a terv azonban visszafelé is elsülhet, ami tovább mélyítené a gödröt a Fidesz alatt. Budapest lakói elég egyértelműen kijelentették, nem kérnek a maffiakormányzásból, a kérdés már csak az, hogy ez az üzenet eljut-e valaha Orbán Viktor agyáig.
moareka
Én pedig soron kívűl tájékoztatást kérek Balázskától, hogy miért büntetik Budapestet, s az összes ellenzéki polgármesterrel bíró várost, miért nem adnak a Lánchíd felújítására pénzt, és miért a sajtón keresztül üzenget? Ennél jobban nem tud megfelelni a górénak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.