A testület ugyanakkor elítélte Azerbajdzsánt, amiért hazatérése után szabadon engedte a gyilkosság miatt Magyarországon elítélt férfit - írja a Népszava.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi döntésének értelmében Magyarország nem sértett nemzetközi jogot, amikor kiadta Azerbajdzsánnak a „baltás gyilkosként” emlegetett Ramil Safarovot – írja a Népszava.

A lap beszámolója szerint a testület ugyanakkor elítélte Azerbajdzsánt, amiért hazatérése után szabadon engedte a gyilkosság miatt Magyarországon elítélt férfit. A bíróság véleménye szerint az azeri hatóságok indokolatlanul döntöttek úgy, hogy büntetlenséget biztosítanak Safarovnak egy súlyos gyűlölet-bűncselekmény miatt. Ezzel a közép-ázsiai ország több ponton is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az EJEB szerint a magyar hatóságok az Európa Tanács elítélt személyek átszállításáról szóló egyezményében meghatározott eljárás szerint cselekedtek, amikor Safarovot átadták az azeri hatóságoknak. A strasbourgi székhelyű bírósághoz nem nyújtottak be kézzelfogható bizonyítékot annak igazolására, hogy a magyar hatóságok tudatában voltak annak, hogy a hazatért férfit Azerbajdzsánban szabadon engedik

– áll az ítéletről kiadott sajtóközleményben.

A bírák megítélése szerint a magyar hatóságok a lehetőségeikhez képest mindent megtettek: tiszteletben tartották az egyezményben foglalt eljárási szabályokat, és bíztak abban, hogy az Európa Tanács egy másik tagállama jóhiszeműen fog eljárni.

A többségi ítélethez különvéleményt fűzött Pinto de Albuquerque bíró, aki Magyarországgal kapcsolatban megállapította: a hatóságok pontosan tisztában voltak azzal, hogy az elítélt gyilkos a hazájában büntetlenséget fog élvezni. Ezzel szerinte Magyarország megsértette az emberi jogi konvenció 2. cikkelyébe foglalt eljárást.

Az EJEB-hez 2013-ban fordultak az elhunyt örmény katona hozzátartozói, hogy állapítsák meg: Azerbajdzsán és Magyarország egyaránt törvényt sértett a Safarov-ügyben.

Forrás: Népszava, 24.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Katia Christodoulou

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
na itt van kérem az eb elhantolva; az EU szervei még mindig nem tanulták meg, hogy orbánék ilyen gátlástalan, hazug ócska trógerek!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Ettől a hírtől fickós lesz/lett a fickó!
Qqberci
Tisztességtelen, de nem törvénytelen...
Zsopiale
Korrupt aljas hazug bolsi-náci jellegű "döntés". Gyilkosságról beszélünk. Itt követte el, az ottani háborús helyzettől teljesen független semleges helyen, és éjszaka nem hiszem hogy szolgálatban voltak a katonák. Kiemelten súlyos nemzetközi emberiesség ellenes bűncselekmény volt ez a BESTIÁLIS, embertelen brutális gyilkosság, ahol az áldozatnak semmi esélye nem volt felvenni a harcot, legalább védekezni... Ez még civil jogban is 20 év alsó hangon. Szarbángeci és maffia diktatúrája ezzel szemben külföldi vezényszóra, pincsikutyakényt, csorgó nyállal kiengedte az országból A SAJÁT HAZÁJÁBA, ahol értelemszerűen a háborús helyzet miatt, hősként fogadták, és SEMMI büntetést nem kapott, hanem helyette kitüntetést. Ennyi erővel akkor észak-koreai háborús bűnözőt is, ha elkövet egy gyilkosságot, ami a háborújukból következik, következmények nélkül nyugodtan engedjünk Észak-Koreába, hiszen ott hős lesz (bár ez sem biztos, ha nem parancsra tette, akkor vár rá legalábbis a gulág). Szarbángeci szerencséje, hogy a felelősség megoszlik, hiszen nem egyedül csinálta és nem titokban. Tudott róla Putyin (sőt nyilván ő utasította rá), tudott az USA és az EU is... mindenki ölbetett kézzel félmosollyal szemlélte az eseményeke, azaz asszisztált hozzá. ELEVE HOGY LEHETSÉGES, HOGY AZ EU-BÓL KIJUTHATOTT??? Már itt meg is jelenik az EU hatóságok felelőssége, illetve bűnössége, hiszen látva hogy egy tagállamuk nem képes ép elmével és értelemmel hozni döntéseket, BE KELLETT VOLNA AVATKOZZON. Mivel erre aztán baszki nem lehet azt mondani, hogy belügy... Szarbán szarfröcsögő fanatikus pávatáncolgatása során kilobbizta hogy telitüdőből Putyin seggéből is kiszívta a szart és Merkeléből is, igyekszik befelé Trump végbelébe is nyilván persze... (és nem is halad rosszul, hiszen egyívású náci elmebeteg mindkettő)... Így hát élvezi e nagyhatalmak támogatását, szinte bármit megtehet nemzetközi színtéren (is)... Ez az undorító aljadék patkány fals "ítélet", ezt tűpontosan megmutatja...
Eladott Ország
@CsipkeRózsa: Akkor érkeztek azeri dollármilliók egy budapesti számlára, amikor az ország kiadta a baltás gyilkost.
atlatszo.hu/2017/09/05/azeri-gurulo-dollarok-budapesten-a-baltas-gyilkos-kiadasa-idejen/
kokopelli
@CsipkeRózsa: Valószínüleg előkapták az "Az Európán kívüli állam polgárának Európán belül elkövetett tettének
lehetséges eljárásait? Lehet,hogy otthhon bírálják el,ha van rá lehetőség!A Szarbánék ezt gyorsan kikeresték,és
leadták a labdát!? Az EU-s törvények nem nyúlhatnak át a kontinenshatáron?...mit kaszírozhattak csutiék?
terlasz
Magyarország (Orbán) nem sértette meg a nemzetközi jogot, hanem kijátszotta azt( jópénzért).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.