Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere arról beszélt az Indexnek, hogy városvezetőként nem kapta meg a koronavírus-járvány fehérvári adatait. Azt a reményét is kifejezte a lapnak, hogy a kormány megsegíti a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatokat.

Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvári fideszes polgármesterét kérdezte az Index a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről, a védekezés helyi vonatkozásairól. 

A fideszes fehérvári polgármester szerint is jó lett volna, ha megismerhetik a járvány helyi adatait

Fotó, címlapi kép: Facebook/dr. Cser-Palkovics András

A polgármester elmondta, hogy a járvány elején a városok vezetői – ő is – csak az operatív törzs sajtótájékoztatóiból értesült az adatokról, ráadásul polgármesterként ő sem kapta meg azokat az adatokat, hogy pontosan hány fertőzött él a településen – ezt az operatív törzs csak Budapest esetében hozta nyilvánosságra.

Néha jó lett volna, ha mi is ismerjük ezt az adatot, ennek fényében vissza lehetett volna igazolni döntéseket, és az emberek is könnyebben megértették volna, miért van szükség az adott intézkedésekre

- mondta el a lapnak a polgármester, aki szerint a húsvétkor meghozott szigorú intézkedéseknél is jól jöttek volna az adatok. (Húsvétkor rendelhettek el először saját hatáskörben szigorúbb közterületi zárásokat a polgármesterek – addig nem volt joguk rá –, ezzel sokan is éltek akkor, a lakosság megóvása érdekében – a szerk.)

Cser-Palkovits arra is kitért, hogy miután sok polgármester kérte a települési adatokat, végül elkezdték megkapni a megyei bontásban a betegségszámok alakulását, és 

helyismerettel innen tudtunk következtetni, hogy a megyén belül hogy alakulhat a betegszám a városban.

Hozzátette, lehet, hogy a járványügyi szakemberek azt gondolták, hogy a települési adatokkal csak nagyobb zavart keltenek, azonban neki az a meglátása, hogy igényelték volna ezeket az adatokat az emberek, érdemes lett volna ezt átadni a településeknek.

A polgármester kitért a 2021-es állami költségvetésre is, mint elmondta, egyelőre vizsgálják, hogy ennek milyen kihatásai lesznek Fehérvárra nézve. 

Azt már most elmondta, hogy a gépjárműadó-elvonás, a szolidaritási alap (a gazdagabb városok szolidaritási adót fizetnek, amit elvileg a szegényebb települések megsegítésére fordít az állam - a szerk.) miatt növekedtek a terheik, de vannak olyan területek (beszámítás, állami normatívák, színháztámogatás), ahol nő az állami támogatás, illetve vannak olyan területek (könyvtár, múzeum), ahol még nem ismertek a számok.

A gépjárműadó-elvételt Cser-Palkovics érzékeny veszteségnek írta le (idénre 420 millió forintra terveztek), és bár tudomásul vette, hogy ez egy állami adó, de a közlekedés jelentős része a településeken zajlik. 

A politikus szerint a járványügyi védekezésre eddig 350 milliót költött a város, és nagyon örülne, ha ezt később elszámolnák nekik. A legnagyobb kiesést azonban az iparűzési adó okozza, mivel az jelentősen el fog maradni az idénre tervezett összegtől, úgy számolnak. A polgármester hozzátette, az idei évre 25,2 milliárdos bevétellel számolt a város, de az iparűzési adó kiesése, a gépjárműadó elvétele, a turizmus leállása miatt 6-9 milliárd forint nem fog bejönni.

Jó lenne, ha ebben kapnánk állami segítséget, ahogy az például az adósságkonszolidációval történt. Ha a gazdaság újraindításáról beszélünk, akkor abban elengedhetetlen szerepük van az önkormányzatoknak. Még Székesfehérváron is az egyik legnagyobb megrendelő és foglalkoztató az önkormányzat

- mondta az Indexnek Cser-Palkovics András.

A politikus szerint mivel ez egy nehezebb időszak most, ezért az önkormányzatoknak és az államnak

"talán kicsit még jobban össze kellene dugniuk a fejüket".

Azt is elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben szereplő megnövekedett szolidaritási alapnál korrekt lenne, ha az idei tényleges iparűzési adóbevételük után kellene fizetniük.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
még párton belül is titkosítanak! aranyos...
KarenHW75
Szегetne foгró szeгеtettеl bеszélgеtni?
A jó úton vagу!
-----
ki​​s​sia​​.cl​ub
ómió
Sőt! Még annyiminden jó lett volna, hogy ihaj!
csipetke
Elégedetten látom,hogy a fideszes városok is szívnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.