A távolságtartásra és a maszk, sál vagy kendő viselésére a tömegközlekedési eszközökön.

Megkönnyíti a magyar állampolgárok hazatérését Bulgáriából egy most hatályba lépett kormányrendelet

– mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor rendőr ezredes beszámolt arról, hogy a jogszabály szerint korlátozás nélkül léphetnek Magyarország területére azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében közreműködés, üzleti út, humanitárius tevékenység vagy hozzátartozó látogatása érdekében érkeznek a Bolgár Köztársaságból, akkor is, ha Románia felől lépik át a magyar határt.

Az ügyeleti központ vezetője azt kérte a lakosságtól, hogy a könnyítések ellenére is tartsák be a szociális távolságtartás és a maszkviselés szabályait, mert ezzel elejét lehet venni a tömeges megbetegedéseknek ősszel, a járvány esetleges második hullámában.

Könnyebbé vált a magyar állampolgárok hazatérése Bulgáriából

Arra a kérdésre, hogy mikor várható korlátozás nélküli átlépés Ukrajnából és Romániából, az ezredes azt hangsúlyozta:

könnyelműség lenne olyan országokkal a határok szabadon átjárásáról egyeztetni, amelyek esetében a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé.

Hozzátette:

a járvány nem múlt el, még mindig vannak fertőzött betegek kórházban, és közöttük olyanok is, akik lélegeztetőgépen vannak.

Példaként említette, hogy hiába jó a járványügyi helyzet Magyarországon például Romániához képest, ha egy magyar állampolgár átutazik Romániába, ott is megfertőződhet, és így veszélyt jelenthet a családjára, a munkatársaira.

Az ezredes leszögezte:

eddig és ezután is elemző munka előzi meg a könnyítések bevezetését.

Hozzátette: ezek az intézkedések nem csupán Magyarországon múlnak, jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot könnyítések bevezetésére. Megjegyezte: Magyarország a tranzitutasokat beengedi ezekből az országokból, ugyanakkor a Romániából és Ukrajnából hazatérő magyar állampolgároknak főszabályként továbbra is 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulniuk.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követő, július közepén esedékes, hagyományos egyetemi ponthúzópartikról azt mondta, szintén kérdésre válaszolva:

nem lehet tudni előre, hogy milyen lesz a júliusi járványügyi helyzet, jelenleg azonban nincs lehetőség ilyen események megtartására, csak kulturális- és sportrendezvények lehetnek szabadtéren.

A nyári belföldi utazásokkal, a balatoni hajózással kapcsolatban az ezredes az általános védelmi szabályok betartására figyelmeztetett, így a távolságtartásra és a maszk, sál vagy kendő viselésére a tömegközlekedési eszközökön. Ha a Balatonon egy hajó tömegközlekedésben vesz részt, akkor ezeket a szabályokat azon is be kell tartani. A tömegközlekedést eddig is úgy alakították ki, hogy ne teljes kapacitással üzemeljen. A járvány súlyos időszakában például harmincszázalékos feltöltöttséggel közlekedhettek a vonatok, és bár fokozatosan enyhíthető a korlátozás, a teljes kapacitásra még nem lehet visszatérni – jelezte.

Cikk- és címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsopiale
Amíg ez a náci hazaáruló rablógyilkos álkeresztény hazaáruló maffia patkányfalka bitorolja a hatalmat és fosztogat, addig nem fog senki hazajönni, aki elment, sőt, legalább fél millió ember fogja az országot még elhagyni kb egy éven belül... Már jogosultak vagyunk menedékjogra fejlett országokban; már elfogadják több helyen, hogy diktatúra van, és az ország élhetetlen önkényes, hatalmi terror pokollá vált. (persze ez min. 8 éve így van, amúgy nyilván)... csaló tolvaj hazaáruló náci szarbángecinek nem csak takarodnia kell, hanem csakis a börtönbe, életfogytig kell takarodnia, teljes vagyonelkobzás mellett, teljes holdudvartól, a maffiájától, minden szatelit szervezetétől, minden rokontól, családtagtól, cégtól stb
Maria26
getmeets.com - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.