A magyarok összetartozását hangsúlyozta a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján, csütörtökön a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja csütörtöki közleményében.

A fideszes EP-képviselők szerint a magyarok összetartoznak
Grafika: MTI

A magyar nemzet tagjai, bármely pontján éljenek is a világnak, összetartoznak – írták a dokumentumban.

A nemzeti összetartozás napján a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői emlékeztettek arra, hogy

"a magyarellenes és igazságtalan trianoni döntés áldozata lett minden magyar, azok a milliók, akik a határon kívül rekedtek, és azok is, akik az anyaországban maradtak".

A Trianon óta eltelt száz év bizonyossá tette, hogy a határok változhattak és az államok átalakulhattak, de a nemzeti identitás és az anyanyelv maradandó – emelték ki. Mint írták, a békediktátum Európa legnagyobb létszámú őshonos nemzeti kisebbségét hozta létre, a Kárpát-medencei határon túli magyar nemzeti közösségeket.

Szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezték, hogy

"Trianon után száz évvel sem telik el hosszabb időszak úgy, hogy a határon túli magyar közösségeket a többségi társadalom részéről ne érné durva fizikai vagy politikai támadás" saját országukban. Az évszázados nemzeti üldöztetés azonban nem eltünteti, hanem erősíti a magyar nemzeti közösség összetartozását a határ minden oldalán

- hangsúlyozták.

Az elmúlt tíz évben a magyar kormány tettekkel bizonyította nemzeti elkötelezettségét, a külhoni magyar nemzeti közösségek hagyományainak, anyanyelvének, kultúrájának védelme iránti elköteleződését. Egyértelművé tette, hogy a határokon átívelő nemzeti újraegyesítést úgy akarja megvalósítani, hogy ezzel párhuzamosan a jószomszédi kapcsolatok is erősödjenek – mutattak rá.

Emlékeztettek arra, hogy EP-képviselőként szorosan együtt dolgoznak a határon túli magyarság politikai pártjaival, aminek köszönhetően a magyar néppárti delegáció 15 fővel a képviselőcsoport harmadik legerősebb küldöttsége.

Felidézték, hogy a Fidesz és a KDNP európai parlamenti választási listájának az összeállítása is a nemzetegyesítést szimbolizálja, és az Európai Unión kívüli országok magyarságának, a szerbiai, a vajdasági és az ukrajnai, kárpátaljai magyar nemzeti közösségeknek is van EP-képviselője – emelték ki.

"Mi, a Fidesz és a KDNP nemzeti listájának európai parlamenti képviselői egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét, a külhoni magyar nemzeti közösségek érdekeinek képviseletét. A magyarság összetartó erejének a gyarapításáért dolgozunk, hiszen a 21. században is ez az egyik legfontosabb alkotóeleme a közös, reményteljes jövőnknek. Száz éve Trianonban igazságtalanul bántak el velünk, magyarokkal, eljött az ideje, hogy Európa belássa, az összmagyarság boldogulása közös európai érdek"

- írták.

A versailles-i Nagy Trianon-kastélyban 1920. június 4-én írták alá az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került. Június 4-ét az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Amíg dől a lé, addig biztosan. Hogy utána? Majd meglátjuk.
Elvégre, azok határontúli potyások és nem hülyék. Az ingyenmannáért csak a kezüket kell kinyújtani, de még azt se mindig. Van, hogy belepottyan magától. úgy 4 évente, választás előtt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Mivel az ellenzékkel szimpatizálok így Orbánék szerint nem vagyok magyar. Hogy ők magyarok miként tartanak össze semmi közöm hozzá.
csak úgy....
@Shikari: gondolom téged és a hozzád hasonló agyilag elesetteket az is boldoggá tesz,hogy a fehéroroszok is kaptak viktortól egy kitatarozott templomot ! - a pénz nem számit,ha kiderül valakiröl,hogy közel áll orbánhoz! :)
Gyütt Mönt
@Shikari: kizárt, hogy rálelnél valamely tőlem származó románozásra. Én először is ember vagyok, és csak azt követően magyar. Semmilyen más nációt nem tartok alacsonyabb rendűnek.
kokopelli
@Gyütt Mönt: a nagy magyar "csikari" nem az első hibája,hogy szlovák ékezetes mássalhangzókat használ!
Az Ipoly-on túlról osztogatja az "elvi" magyar állampolgárságokat.Lehet,hogy annál a szennylapnál dolgozik ami
ott kerül forgalomba?" ! (;-)) ...(a románozást sértőbbnek tartja,mint a szlovákozást?..ideges a szlovák?(;-))
Nessy
Három magyar hatfelé húz! Nesze neked "összetartozás"!
Ha valaki más véleményem van mint "én", akkor az ellenség, betolakodó élősködő! Van egy két kettős állampolgár, akinek már a szülei sem voltak mindketten magyarok, és egy vak hangot nem is tud magyarul, de a neve alapján "elintézték" neki! Szépen bemagolta, amit kellett! Legalább halkabban mesélte volna valakinek a sztorit a buszon németül.(Nem német állampolgárról van szó).
Béla333
A Fideszes EP képviselők örülnek a maffia család összetartásának, összetartozásának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.