A koronavírus elleni védekezés második szakaszában is indokolt a járványügyi készültség fenntartása – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Operatív törzs: indokolt a járványügyi készenléti helyzet fenntartása

Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: Magyarország sikeresen és eredményesen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában. Az Országgyűlés június 16-án szavazhat a veszélyhelyzet megszüntetéséről, az annak megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról, és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslatról.

Hozzátette: a koronavírus elleni védekezés

második szakaszában is indokolt a járványügyi készültség fenntartása, ezért az operatív törzs továbbra is ellátja a feladatait, és a kórházak irányítási rendszere is változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

Ismertette: várhatóan június 20-án ér véget a különleges jogrend, a veszélyhelyzet megszüntetésével nyithatnak a mozik, a színházak, a múzeumok és a fürdők. A kormány döntése értelmében ugyanakkor továbbra is hatályban marad az idősek vásárlási idősávját kijelölő korlátozás.

Beszámolt arról is, hogy csütörtökön és pénteken

56 kórházba szállítanak ki egyéni védőeszközöket, arcvédőket, orvosi szájmaszkokat és védőköpenyeket, amelyek készletezését a kórházparancsnokok hajtják végre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztriában megszüntették a szomszédos országokba történő határellenőrzést, ugyanakkor Magyarországon továbbra is érvényben van az a kormányrendelet, amely szerint akkor nem kerül az Ausztriából Magyarországra személyforgalomban belépő magyar állampolgár hatósági házi karanténba, ha négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet tud felmutatni.

A hatósági házi karanténban levők közül már 2115-en vállalták, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze azt, hogy betartják-e a korlátozás szabályait. Jelenleg 860 aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Szerdán 625 emberrel szemben rendeltek el hatósági házi karantént, így 10 985 az érvényben levő korlátozó intézkedések száma.

A járvánnyal összefüggő bűncselekmények száma 419-re emelkedett, ebből

120 rémhírterjesztés, 29 közveszéllyel fenyegetés, 128 csalás, 22 pedig járványügyi szabályszegés miatt indult. Eddig összesen 80 gyanúsítottat hallgattak ki.

A határforgalom szólva elmondta: teherforgalomban a belépőoldalon Tompánál, Röszkénél, Ártándnál és Csengersimánál 2-2 órás, Csanádpalotánál 1 órás, kilépőoldalon pedig Röszkénél 2 órás, Csanádpalotánál 1 órás várakozással kell számolni.

Személyforgalomban a belépőoldalon Csengersimánál és Röszkénél 2 órát, Nagylaknál 1 órát, a kilépőoldalon Röszkénél és Nagylaknál kell 1-1 órát várakozni.

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol azoknak, akik a nyaralásukat külföldön szeretnék eltölteni, azt mondta: folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel a jelenleg érvényben levő korlátozó intézkedések felfüggesztéséről, illetve megszüntetéséről. Emlékeztetett: ezeknek az egyeztetéseknek köszönhetően a Szerb Köztársaságból és a Szlovén Köztársaságból Magyarországra belépő magyarok esetében nem rendelnek el automatikusan hatósági házi karantént. Folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat és a bevezetett intézkedések hatásait és ennek fényében fognak javaslatot tenni – mondta.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
Ez hogy tud tükörbe nézni,miután elgagyogta ezt a marhaságot...? A legnagyobb rémhír az volt amit az operetttörzs,meg a szóvivők elböfögtek a három hónap alatt!!!
namihami
Ha a csorda kiszabadul a strandokra, Balatonra, koncertekre, kötelezően előírt misékre és hasonló össznépi bulikra, akkor nemcsak a készenlét, de a teljes rendszer élesbehelyezése is indokolt lesz. Mert ugyebár, a magyar olyan intelligens és az előírásokat betartó nép, hogy ha azt mondják neki, hogy 1,5 méter (pl. a strandokon), akkor azt be is fogja tartani. Miként ezt eddig akár a bevásárlóhelyeken is állandóan tapasztalhattuk. Senki nem szegte meg (?!?!?!).
A végén még tényleg bejön az az ágykiürítési roham.
Eladott Ország
Akinek nem tetszik a szabadrablás, és adódik rá lehetősége, az új hazát választ magának, más állam állampolgárai lesznek a csemetéi. Az itt maradottak nagyobbrészt asszimilálódnak a hitvány, erkölcsileg minősíthetetlen fideszes világba, netán a Stockholm-szindróma áldozatai lesznek, akiknek meg még mindig nem tetszik az Orbán-éra, azok szívnak tovább, mint a torkosborz...
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/06/parraghorban.jpg

Vagy egyszer csak megindul a tömeg, és kő kövön nem marad...
Pálinkás Pál
@namihami: Nos ,áruld el ,miért kéne bármit is betartani,amikor a SOTE felmérésénél 8200 esetből találtak 2...azaz 2 darab pozitívat,...nem ápolásra szorulót,csak pozitívat!!! az itthoni áldozatok száma nem éri el egy átlagos influenza járvány heti adatait!!! Röhejes lenne az egész,ha nem érintené az embereket...A megoldás egyszerű..aki fél ,az ne menjen strandra...Vagy te a hátralévő életedet így akarod leélni??? Vírusok mindig lesznek a levegőben,és mindig voltak is...a covid is ,évtizedek óta..csak eddig nem fújták így fel..Az ágykiürítésekről meg annyit...egy pillanatot mondj amikor egyszerre akár csak 100 ember lélegeztető gépre szorult!! és ebben benne vannak az öregek,betegek is...
Semmi bajom azzal ha valaki fél a vírustól...azzal már annál inkább hogy azt is szivatják az agyatlan rendeletekkel aki tojik rá!!!és mielőtt a maszkviselést kiemelnéd mások védelmében...ajánlanám figyelmedbe a vírus méretét...és az emberek többsége által hordott maszkok szűrőképességét!!! ezek mind nyilvános adatok...meg lehet nézni...csak össze kell rakni a dolgokat!!!
justhpeter
Ez az operett-törzs már tényleg röhejes a tiszt urakkal és a szentasszonnyal.
namihami
@Pálinkás Pál: 16.19:: Az, hogy mennyit találtak és mennyit vall be a Fidesszel testvéri egyetértésben a ""törzs"", az kishazánkban, hasonlóan a KSH nevű Fidesz-alakulathoz, a Vezér engedélyétől függ.
És ahogy a KSH adatait minden, a Fidesz révén nem kontrollált nemzetközi statisztikai cég meghazudtolja, úgy ennek a bejelentésnek a hitelessége is kétséges. Csak az eddigi tények igazolása alapján.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.