Miközben a világ egy lehetséges izraeli-iráni háború esélyeit latolgatja, érdemes fél szemünket a Távol-Keleten tartani, ahol Kína gazdasági-katonai expanziója növekvő feszültségeket gerjeszt. Délkelet-Ázsia országai eközben – történelmi félelmeiket és sérelmeiket félretéve – Japán mögött sorakoznak fel. Vita öt kopár sziget felett A két ország közötti viszályra a nyugati sajtó akkor kapta fel a fejét, amikor 2012. szeptember 11-én Japán államosította egy addig magánkézben lévő, vitatott hovatartozású szigetcsoport három tagját. Az öt lakatlan kősziklából álló Szenkaku (Tiajoü) szigetcsoportot az Egyesült Államok adta vissza japánnak 1972-ben, ám a területet Kína és – a hozzá legközelebb eső – Tajvan is magának követeli. Bár a kopár kősziklák önmagukban nem képviselnek túl nagy értéket, egy 1994-es japán jelentés szerint a környékről több mint hárommilliárd hordónyi olaj nyerhető ki. A kínai fél ezt a mennyiséget 385 millió hordóra becsüli, ráadásul a környező tenger...

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"A biztos nyertes: az amerikai autóipar

A japán lépés elsöprő erejű tiltakozást váltott ki Kínában. A két állam kibékülésének 40. évfordulójára tervezett ünneplést lefújták, a feszültséget az ázsiai-európai csúcstalálkozó (ASEM) novemberi, laoszi ülésén sem sikerült enyhíteni."
Pilóta
"Felturbózott parti őrség

A vita mindkét érintett félnek ürügyet ad hadseregük fejlesztésére. Japán e téren bizonyos nehézségekbe ütközik, mivel 1947-es alkotmánya (a második világháború győztes hatalmainak nyomására) kifejezetten tiltja nagyobb létszámú szárazföldi, tengeri vagy légi katonai erő felállítását. A tiltás ellenére Tokió irgalmatlan pénzeket fordít e célra (hadi kiadásai a költségvetés arányában a hatodik legmagasabb a világon!), és ebben még 200 százalékos államadóssága sem akadályozza meg. Ennek természetesen az is az oka, hogy Peking hasonló ütemben fegyverkezik."
Pilóta
"A hadművelet neve: Éles Kard

A harcászati eszközök mellett Japán pénzügyi támogatást nyújt szövetségeseinek. Legutóbb Kambodzsa és Kelet-Timor részesült kétmillió dollár értékű segélyben, amelyből japán hadimérnökök képeztek ki csapatokat – persze szigorúan „útépítés és katasztrófa-elhárítás” címszóval. A japán védelmi minisztérium jövőre meg kívánja duplázni a katonai segítségnyújtásra fordítható összeget, hogy Vietnam és Indonézia is támogatásban részesüljön."
Pilóta
"Amerika Japán és Kína közül Izraelt választja

Egy esetleges háborús konfliktus kirobbanását döntően befolyásolhatja az Egyesült Államok magatartása. Washington már a szigetvita kapcsán kijelentette, hogy nem foglal állást a kérdésben, ez a szakértők szerint „felbujtotta” Pekinget a határozottabb fellépésre."
Pilóta
"Kéne egy jó atombomba

A választási kampányban nagy port vert fel Tokió volt kormányzójának, Isihara Sintaró ellenzéki pártvezérnek a felvetése, aki szerint Japánnak meg kéne vizsgálnia annak a lehetőségét, hogy Kína elrettentése céljából atomfegyverekhez jusson. Mint mondta, a mai világban az atomfegyvereket nem birtokló országok diplomáciai ereje rendkívül gyenge, és Japán nem akar „második Tibetté” válni."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.