1966. február 3-án, egy második generációs szovjet holdautomata, a  Luna-9-es leszállt a Holdon. Ez, mondhatni, hatalmas lépés az emberiségnek, ám a sikerhez vezető út a történelem egyik legsötétebb korszaka volt. A január 31-én Bajkonurból indított műhold, a szovjetek Luna-programjának tizenkettedik holdraszállási kísérlete volt a világon az első, mely sikerrel végződött. A Luna-program a Föld, a Hold és világűr felfedezésére tett gyakorlati kísérlet volt, szovjet katonai-ipari bizottság 1955-ben terjeszette elő a Holdra való repülés tervét. A katonai rakétahordozó eszközök különböző típusai, teherhordozó képességüknek köszönhetően lehetővé tették, hogy közvetlen felemelkedéssel elérjék a szökési sebességet. A programot Szergej Pavlovics Koroljov ukrán származású szovjet rakétamérnök, a Szovjetúnió jolly jokere vezette. A szovjet rakéta és űrprogramok első vezetőjeként rendkívül sikeres mérnök – nem annyira repülési- vagy rakétaszakértőként, mint inkább szervezőzseniként...

Forrás: sf.blog.hu
Feltöltő: Rhewaa
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
onlinepecs
Elképesztő! Szegény tudósoknak a személyes életükben nem sok hasznuk volt a tehetségükből.
lbs
@Rhewaa: Az oroszok a rakétatechnika területén az újkorban mindig az élvonalban voltak és vannak.
Elég ha a rakétahajtóművek matematikai elméleti alapjait és az űrhajózás elméletének a kidolgozását megvalósító Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkijra a nagy orosz-szovjet tudósra gondolunk.
A tevékenységét még a cári Oroszországban kezdte meg, de amikor a szovjet uralom lett az állam alapja - érdekes módon - a párt a tudós tevékenységét messzemenően patronálta.
A szovjet hadifogságból Németországba visszatért német rakétaszakemberek írták meg emlékirataikban, hogy először a fogságba esésük után a szovjet belügyi nyomozók "vették őket kezelésbe".
Fizikailag nem bántották őket, de alaposan kikérdezték a tevékenységükről és az általuk elért - akkoriban világszerte páratlan - eredményekről.
Ők pedig csodálkoztak és megkérdezték: No de uraim? Önök nem olvassák a saját tudósaik munkáit?
Mi a Herr Ciolkovszkíj műveiben leírt egyenletek alapján dolgoztuk ki a rakétánk hajtóművét és magának a rakétának a felépítését.
Mi ehhez "csak" a német technológiát adtuk...

Szergej Koroljovot régebben Hazánkban istenítették, ma igyekeznek az érdemeit kisebbíteni.

Az igazság, hogy az ő általa létrehozott mérnökcsapat - idővel - gyakorlatilag egyenrangúvá vált idővel a híres német rakéta konstruktőr Wehrner von Braun szakértő gárdájával, akiket az USA-ba deportáltak annak idején és ez biztosította az amerikai űrkutatás gyakorlati megindulását.
Nélkülük az amerikaiak messze az oroszok után kullogtak volna, mivel ott előzményei a rakétakutatásoknak nem voltak és lényegében megrekedtek az európai kutatók 'huszas ~ harmincas évek szintjén a II. vh. kitörésének idején.

A német sikereket különben erősen serkentette a versailles-i békediktátum azon része, amely a németeknek megtiltotta a tüzérségi nehézfegyverek gyártását.
A nehézlövegek helyett kidolgozták a ballisztikus rakétát, valamint számos új területet is megnyitottak a rakéták alkalmazásának. (Páncélelhárító-, légvédelmi-,...
bloom
@onlinepecs: De itt vagyunk mi, a hálás utókor.
onlinepecs
@lbs: Mennyi tudás összpontosul itt... :)
lbs
Sok! És azóta pl. az oroszok illetve a kínaiak, irániak esetében még több!
Ami érdekes, hogy az amerikaiaknál a kezdeti nagy lendület megtörni látszik.
Ennek is van magyarázata: A kikényszerített német-japán tudósgeneráció kiöregedett kihalt, az új generációk képzése meg nem egészen a kívánalmaknak megfelelő.

Ezért kényszerülnek a "zöld kártya" és egyébb trükkökkel magukhoz hívogatni a náluk lehetséges hogy rosszabb életszínvonalon élő, de sokkal jobban képzett külföldi szakembereket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.