Az újraegyesítés esetén Észak-Koreával fontos pufferállamát elveszítő Pekinget igyekeznek megnyugtatni a szöuli politikusok, hogy nem jelentene rá veszélyt a megerősödő, egységes Korea. Jun külügyminiszter a német példát hozta fel, mondván, ahogy az NDK és az NSZK egyesülése pozitív hatással volt az európai integrációra, Észak- és Dél-Korea összeolvadása is segítené az északkelet-ázsiai térség összefogását, nem sértené a regionális szereplők érdekeit, ellenkezőleg, új növekedési lehetőségeket nyitna. Kim, a Korea Alapítvány elnöke szerint az egyesült Korea középhatalom lenne, amely mindig kisebb szerepet játszana a térség nagyhatalmainál. Ebbe a státusba pedig beleférnek – tette hozzá – az USA-hoz fűződő biztonsági partneri kapcsolatok éppúgy, mint a Kínához kötődő szoros gazdasági szálak.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: SLAakku
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SLAakku
Észak- és Dél-Korea összeolvadása is segítené az északkelet-ázsiai térség összefogását, nem sértené a regionális szereplők érdekeit, ellenkezőleg, új növekedési lehetőségeket nyitna. Kim, a Korea Alapítvány elnöke szerint az egyesült Korea középhatalom lenne, amely mindig kisebb szerepet játszana a térség nagyhatalmainál. Ebbe a státusba pedig beleférnek – tette hozzá – az USA-hoz fűződő biztonsági partneri kapcsolatok éppúgy, mint a Kínához kötődő szoros gazdasági szálak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.