Villanyoszlopot hagytak az útépítők egy tízmillió eurós költségvetésből frissen leaszfaltozott út közepén a dél-romániai Krajova (Craiova) határában – a különleges megoldásnak tág teret szentelt csütörtökön a román média.

Több román televízió-csatorna is helyszíni riportban járta körül – a szó szoros értelmében – a közösségi portálokon roppant népszerűvé vált oszlop történetét. Mint kiderült az útépítő vállalat nem fizette ki a villamos műveknek az oszlop elköltöztetéséért igényelt félmillió eurót, inkább körbeaszfaltozta.

A helyszíni videó-felvételeken látszik, hogy az útépítésen dolgozó munkagépek kerülgetik az úttest közepe táján álló villanyoszlopot. A Romániai Autópályák és Országutak Társasága (CNADNR) azonban csütörtökön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az utat még nem nyitották meg és rosszindulatú rágalomnak minősítette azokat a sajtóhírek, amelyek szerint az oszlop veszélyeztetné az arra haladó autósokat.

A társaság megnyugtatásul közölte, hogy az oszlopot el fogják távolítani, mihelyt a villamosenergia-szállító cég leszereli róla a vezetékeket.

A román sajtó felidézte, hogy a szokatlan építési megoldások nem ritkák a környéken. Az alig 40 kilométernyire lévő Caracal például arról nevezetes, hogy egy több tonnás darut bent felejtettek a körülötte épülő panelházak gyűrűjében és a munka végeztével évekig nem tudták eltávolítani az épületek közül.

A körbeépítés módszerét egyébként nem csak a dél-romániai Olténiában alkalmazzák: az erdélyi Nyárádtőn (Ungheni) például a Kolozsvár-Marosvásárhely országúton közlekedő autósok évekig figyelhették, hogyan építenek egy ortodox templomot egy lebontatlanul hagyott görög katolikus templom köré.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.