Több százezren tüntetnek Ukrajnában a kormány ellen és az EU mellett. A tüntetők ledöntötték a Lenin-szobrot, és ultimátumot intéztek az elnökhöz: Viktor Janukovics 48 órát kapott arra, hogy menessze a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormányt, különben blokád alá veszik az államfő Kijev megyei, mezsihirjai rezidenciáját.

Helyszíni jelentések szerint a "Majdanon", azaz a kijevi Függetlenség terén mintegy százezer tüntető rendeződött oszlopba, hogy az elnök vidéki rezidenciája felé elinduljon.

Kijev központjában kora estére ledöntötték a kommunista vezér, Lenin többméteres gránitszobrát, egyes hírek szerint a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. A rohamrendőrök nem avatkoztak be.

Közben Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő vasárnapi üzenetében azt javasolta az európai integrációért és hatalomváltásért folyó demonstráció szervezőinek, hogy az ukrán hadsereget és fegyveres erőket tárgyalások útján állítsák a tüntetők oldalára. Szerinte így kerülhető el, hogy erőszakba forduljanak az események.

Vasárnap a rendőrség szerint 50 ezren, a szervezők szerint mintegy félmillióan gyűltek össze a város központi terén és környékén, hogy hatalomváltást követeljenek és Ukrajna európai integrációs irányvonalának megtartása mellett szálljanak síkra. Egyes források az előző vasárnapit is meghaladó méretű nagygyűlésről írnak, amely az ország függetlenné válásának eddigi legnagyobb demonstrációjává válhat.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy az ukrán kormány felfüggesztette az Európai Unióval való társulási szerződés aláírásának előkészítési folyamatát, vagyis gyakorlatilag lemondtak az EU-csatlakozásról.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Szerintem itt nem Európáról van nagyba szó, hanem az orosz gázról...
Ukrajna tranzitország, ahol az Európába érkező gáz nagy százaléka keresztüljön. Az unió nem Ukrajnáért harcol hanem az orosz gázért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feraj49
Ha a Kijeviek egy része EU-ba akar belépni,legalább először tájékozódnának . Erős a gyanúm ezeket a lázongásokat egy csoport csinálja,és hecceli a tömeget megrendelésre,akárcsak nálunk . Csak kapkodtuk mi vidékiek a fejünket,hogy most mi is van Bős-Nagymarossal .Már a politikusoknak sem fontos a "leveli békák " szaporodása ! /meg más mindenféle hülye álokokkal előállni /

Legalább megnéznék,hogy élnek nálunk,lehet elmenne a kedvük a tüntetésektől.
verőce21
Az IMF/EU által "elbutított tömeg" az EU-ért tüntet, de a hatalom önálló, független Ukrajnára törekszik!
Kérdés, meddig lehet egy önállóságot fenntartani, most amikor újra kezdenek tömbök kialakulni a "nagy Bumm" után?
JAJMÁR
@Feraj49: 17:36 Mindenki magából indul ki, de azért felhívom a figyelmedet, hogy nem mi vagyunk az Eu kizárólag. Van ott még egy-két állam, és azokban nem éppen így élnek az emberek. Miből gondolod, hogy ezt Ukrajnában nem tudják? Ne hidd, hogy mindenhol birka nép van, ez leginkább magyar sajátosság. Ukrajna jövőjét bízzuk rájuk, hidd el, hogy ők így sokkal jobban járnak, mintha meghallgatnák a mi tanácsainkat :)
kopeba
Elnézést , nem neked szántam. Valami nem stimmel. A múltkor is valahogy fel lett cserélve két hozzászólásom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.