Feltehetően egy tanárán akart bosszút állni az a diák, aki vadászpuskával két iskolatársát megsebesítette, majd öngyilkosságot követett el pénteken a Colorado állambeli Denver egyik elővárosa, Centennial Arapahoe nevű középiskolájában.

A támadó a 18 éves Karl Halverson Pierson volt – közölte Grayson Robinson, Arapahoe megyei seriff. A fiú az ABC televízió denveri irodájának értesülés szerint fegyverrel a kezében az iskola könyvtárosát, Tracy Murphyt kereste, aki az iskola vitacsoportját vezette és aki nemrégiben kizárta a támadót ebből a közösségből.

Robinson elmondta, hogy a támadó célpontjának sikerült sértetlenül elmenekülnie. A fegyveres által megsebesített diákok egyikét, egy 15 éves lányt súlyos állapotban kórházban kezelik. Az ABC szerint Pierson hasba lőtte őt.

A támadó indítékát a hatóságok hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra. Holttestére az egyik tanteremben bukkantak rá.

Az iskolában a seriff szerint két Molotov-koktélt is találtak, amelyek közül az egyik felrobbant, de nem okozott sérülést. Az incidens a hatóságok közlése szerint 14 percig tartott.

A The Denver Post című lap szerint Pierson tehetséges szónok volt, aki jól szerepelt az országos rögtönzöttbeszéd-versenyen, de az első 60 közé nem jutott be. A Facebook közösségi oldalon tett bejegyzéseiben gyakran bírálta a Republikánus Párt politikáját. A fiú középosztálybeli családból származott, szülei nemrégiben elváltak.

A támadás helyszíne mintegy 13 kilométerre található attól a columbine-i középiskolától, ahol 1999. április 20-án két felfegyverkezett tanuló 13 embert megölt, további 24-et pedig megsebesített, és mintegy 20 kilométerre Aurora denveri elővárostól, amelynek egy mozitermében egy Batmannek öltözött ámokfutó 12 embert megölt, további 70-et pedig megsebesített 2012. július 20-án.

A centenniali lövöldözés egy nappal a Connecticut állambeli Newtownban elkövetett iskolai mészárlás első évfordulója előtt történt. Tavaly december 14-én egy ámokfutó 10 perc alatt húsz kisgyereket és hat felnőttet lőtt agyon a Sandy Hook általános iskolában. A tragédia az egész országot sokkolta. Hatására több államban megszigorították a lőfegyverhez jutás és a fegyvertartás szabályait, ám a Barack Obama elnök által ugyanezzel kapcsolatban kezdeményezett szövetségi törekvések zátonyra futottak.

A rendőrség szerint a legújabb coloradói lövöldözésnek nincs köze a newtowni mészárláshoz.

A centenniali tanintézménynek 2100 tanulója van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.