Az ukrán parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-re.

A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogató szavazattal fogadta el. A szavazáskor 334 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A határozat kimondja, hogy "Viktor Janukovics önkényesen kivonta magát alkotmányos kötelezettségeinek teljesítése alól".

"Az állam nem függhet az elnök hangulatától, aki kivonta magát (feladatai teljesítéséből) és ismeretlen helyen tartózkodik" – hangoztatta Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott elnöke a határozat megszavazása előtt.

A parlament Valentin Nalivajcsenkót, az Ütés (UDAR) párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), Volodimir Zamant pedig a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.

A törvényhozás továbbá úgy döntött, hogy Oleh Mohnickijt, a Szabadság (Szvoboda) jogász végzettségű képviselőjét bízza meg a főügyészség felügyeletével. A törvényhozás a nap folyamán menesztette hivatalából Viktor Psonka főügyészt.

A képviselők állva, tapssal fogadták a szavazások eredményét, különösen nagy ovációt kapott Zaman volt vezérkari főnök, akit kétharmados többséggel választottak meg új posztjára.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Remélem ez most tényleg igaz, és vége a forrongásnak, nagyon örülök :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kopatika
Szerintem nekünk is ezt kell tenni ezzel az érával legfelülről a legaljáig.
Dr. Felipe
Most néztem a híradóban hogy janukovics is helikopterrel menekült Kijevből. A diktátorok valahogy vonzódnak a helikopterhez.
Ideje Felcsútra is építeni egy helikopter le és főleg felszálló pályát. Ha jól tudom az még nincs ott. Szóljatok már a lajosnak.
puki
Nekik is van egy Viktoruk, de elbántak vele.
Desischado
@nyanya001: Vajon miből tellett neki 24 év alatt? Hány embert rabolt ki érte?
Desischado
remélem a "mi" viktorovicsunk is erre a sorsra jut a bandájával együtt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.