Sok tízezres tömegtüntetésre került sor Szevasztopolban, ahol új városvezetőt választottak - kvázi közfelkiáltással - bizonyos Alekszej Csalij személyében. Ő új irányító testületet hoz létre, amelynek hétfőn-kedden formálisan és gyakorlatilag is átadja a hatalmat a polgármesteri és a kormányhivatal. Emellett egy csomó határozatot is hoztak: - államcsinynek tekintik az ellenzéki hatalomátvételt - nem utalják át Kijevnek a beszedett adókat - nem fogadják el az ukrán parlament döntéseit - nem szolgáltatják ki Kijevnek a lázadók elleni harcokban részt vett rendfenntartókat - fegyveres önvédelmi egységeket hoznak létre, a helyi rendfenntartó erőket saját irányításuk alá vonják - felkérik Vlagyimir Putyint, hogy vezényeljen orosz csapatokat a térségbe Szevasztopolban ünnepi a hangulat, mindenütt letépkedték az ukrán zászlókat, orosz lobogók lobognak a helyükön, és boldogan várják a felszabadítókat. A bevezető utakat állítólag lezárták a flotta páncélozott csapatszállítói. A...

Forrás: alfahir.hu
Feltöltő: bárzongora
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bárzongora
A Krím-félsziget legnagyobb városát 400 ezren lakják, zömük orosz nemzetiségű és anyanyelvű. A kikötő egy részét az orosz Fekete-tengeri flotta bérli hosszú távra. A hétvégén más kelet-ukrajnai nagyvárosokban is tartottak tömegrendezvényeket - írja a portál.

Dél- és Kelet-Ukrajnában tüntetnek a "Jevromajdan" hívei és ellenzői is

A dél-ukrajnai Odesszában több ezren vonultak utcára vasárnap a "Jevromajdan" elnevezésű kijevi tüntetéssorozat ellenzői és hívei. Eközben a krími Kercsben zavargásokba torkollott az oroszbarát tüntetés.

A változásokat ellenző odesszai politikai erők mintegy háromezer híve vonult a második világháborús, Ismeretlen matróz emlékművéhez, ahol virágokat helyeztek el az örökmécsesnél. A demonstrálók az "Odessza hős város", "Odessza orosz város" jelmondatokat skandálták, illetve Julija Timosenkót, az előző nap szabadon bocsátott volt kormányfőt szidalmazták. Helyszíni jelentések szerint a megmozduláson résztvevők közül többen botokkal felfegyverkezve és arcukat eltakarva jelentek meg.

Az EU-párti tüntetők - mintegy másfél ezren - eközben a város egy másik pontján gyűltek össze, hogy gyászszertartáson emlékezzenek meg a Kijevben elesett áldozatokról. A beszámolók szerint a "Jevromajdan" támogatói közül is többen maszkot viselnek és botokkal vannak felfegyverkezve.

A Krím-félszigeten az orosz határnál lévő Kercs városában a "Majdan-ellenes" tüntetők a polgármesteri hivatal előtt letépték a zászlórúdról az ukrán lobogót, és orosz zászlót húztak fel a helyére. A néhány százra becsült résztvevő Oroszországot és a Berkut rohamrendőri egységet éltette, és fasizmusellenes jelszavakat skandált. Az ukrán zászló megmentésére sietők és a tüntetők között dulakodás tört ki, a nemzeti lobogó elszakadt. A rendőrök körbevették a tüntetőket, de egyelőre nem léptek fel ellenük.
bárzongora
Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint az ukránoknak joguk van a saját újtjukat járni, de ha az EU mellett döntenek, akkor azt nem hagyják szó nélkül.
Oroszország felemeli az Ukrajnából érkező árukat terhelő importvámokat, ha Kijev megköti a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt az Európai Unióval
bárzongora
Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az orosz hírügynökség beszámolója szerint úgy fogalmazott hétfőn, hogy veszélyeztetve érzi az oroszok érdekeit Ukrajnában. Meglátása szerint az Ukrajnában élő oroszokat veszély fenyegeti és egyúttal megkérdőjelezte az ukrán intézmények legitimációját

Hazaárulónak nevezték az orosz tévében Janukovicsot, ami az MTI tudósítása szerint arra utal, hogy Moszkva nem fogja visszasegíteni a hatalomba Janukovicsot. A műsor, amiben a Janukovicsról szóló elemzés elhangzott a Kreml szócsöveként ismert. A műsorban hozzátették még, hogy:

Viktor Janukovics az összes elnöki jogkörök birtokában köteles lett volna biztosítani az ország stabilitását, megszüntetni a szakadást, csírájában elfojtani a szélsőségességet.
Az csak látszat volt, hogy Janukovics összezavarodott. Valójában igenis intézkedett. Az eredmény: valódi hazaárulás. Elárulta az ukrán népet, partnereit, sőt – ami az aljasság mélypontja – saját rendőrségét is
„A keletiek mérsékeltebbek, mint sok nyugati honfitársuk" – mondta egy szakértő a kínai állami hírügynökségnek. Szerinte elképzelhető, hogy ami Kijevben történt, az államcsíny, mert nem választásokon váltották le az elnököt. Az állami hírügynökség a kínai kormány befolyása alatt áll, az ukrán eseményeket nem kommentálták hivatalosan, hanem csak szakértőket szólaltattak meg a hírügynökségnél, tudósít az MTI.
bárzongora
A helyzet most:

A Krimi,a Harkovi és a Donyeck vidéki oroszok kitűzték az orosz zászlót, átvették a közigazgatást, Oroszországtól katonai segítséget kértek, Népszavazást akarnak tartani. Ennek kimenetele nem kétséges.

Az ukrán flotta elhagyja az anyakikötőjét, hogy Odesszában hogy lesz tovább, azt nem lehet tudni.

Szóval most nagyon úgy fest a helyzet, hogy ezt az EU rettentően elszúrta!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.