Egy Milánó közeli idősek otthonában közhasznú munkával tölthetné le büntetését az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő a szerdai olasz sajtó értesülései szerint.

Az olasz püspöki kar napilapja, a l'Avvenire honlapján jelent meg először az az információ, miszerint az illetékes milánói bíróság már kiválasztotta a Silvio Berlusconi által végezendő közmunka helyszínét.

Magatehetetlen időseket ellátó otthonról lenne szó, amely nincsen messze Berlusconinak a Milánó közeli Arcoréban levő villájától. Az adócsalásért tavaly augusztusban elítélt, idén 78 éves politikusnak hetente egyszer kellene itt dolgoznia, vagy délelőtt vagy délután.

Silvio Berlusconinak összesen tíz és fél hónapot kell letöltenie vagy közhasznú munkával vagy házi őrizetben. A végleges döntést az erre kijelölt milánói bíróság a csütörtökön kezdődő tárgyaláson hozza meg. Közhasznú munkavégzés esetén is szigorú szabályokat kell tiszteletben tartania: Berlusconi nem hagyhatja el lakókörzetét, éjszaka otthon kell tartózkodnia, nem találkozhat büntetett előéletű személyekkel, még ha volt politikusokról is legyen szó.

Berlusconi az ősszel maga kérte, hogy házi őrizet helyett közmunkával tölthesse le büntetését. Később azonban a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt elnöke többször azt hangoztatta, hogy egész Olaszország számára nevetséges lenne, ha őt, aki annyit tett vállalkozóként, politikusként és sportemberként is Itáliáért, közmunkavégzésre ítélnék.

A négyszeres volt olasz kormányfőt november 27-én kizárták az olasz parlamentből. Idén márciusban kiegészítő büntetésként két évre eltiltották a közhivataloktól, amellyel kizárták a májusi európai választásokban való részvételtől is. Április elején Silvio Berlusconi Giorgio Napolitano olasz államfő ismételt segítségét kérte ahhoz, hogy az olasz jobbközép vezetőjeként megtarthassa politikai mozgásterét. Napolitano azonban nemet mondott rá.

Silvio Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságánál is fellebbezett. A strasbourgi bíróság kedden elutasította azt a kérését, hogy az olasz bíróságnak ellentmondva engedélyezze az európai választásokon való részvételét. A Corriere della Sera értesülései szerint Silvio Berlusconi mennyasszonyával és gyerekeivel Arcoréban várja a milánói bíróság ítéletét. A FI európai választási logóján ott szerepel Berlusconi neve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.