"Orbán vagy demokratikus államférfiként viselkedik, vagy páriává lesz" – írja egy 300 millió olvasóval rendelkező lap.

Thorsten Benner és Wolfgang H. Reinecke jegyzi azt a cikket, amely Angela Merkelnek és az EU vezetésének, tagállamainak ad konkrét, végrehajtandó tanácsokat arra nézve, hogy miként lehet megfékezni Orbán antidemokratikus kormányzását.

A Project Syndicate, "a világ véleményoldala" Európa Orbán-problémájának megoldása címmel közölte a cikket, amely 154 ország több mint 500 lapjának és egyéb publikációjának véleménycikkét közli 11 nyelven, és mintegy 300 millió olvasót ér el. Az eredeti cikk alatt az olvasók véleményét is kikérik, ahol arról lehet szavazni, mi legyen Orbánnal, pontosabban Magyarországgal.

Orbánra ultimátum vár

A Galamus Csoport oldalán jelent meg a cikk magyar nyelvű változata: "Áprilisban, amikor Angela Merkel német kancellár gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újbóli megválasztásához, értésre adta, hogy ez a nagy többség „különös felelősséggel” jár, amelyet bölcsességgel és az ellenfelek iránti érzékenységgel kell használni. Orbán ennek éppen az ellenkezőjét teszi" – idézi a lap.

A szerzők megjegyzik többek között, hogy Orbán úgy gondolja, hogy semmiféle politikai kockázattal nem jár, ha Európa kellős közepén populista autokrataként viselkedik, és felbátorította arra, hogy továbbvigye a liberális demokrácia elleni keresztes hadjáratát. "Az egyetlen lehetőség a megállítására – és az alapvető európai értékek megvédelmezésére, nem is szólva az EU önbecsüléséről –, ha egyértelműen választás elé állítják:  vagy demokratikus államférfiként viselkedik, vagy páriává lesz" – írják.

Mivel Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, ebben Merkelnek kellene az élre állnia, és a kemény és hiteles intézkedések  mellé oda kellene állítania Junckert és az Európai Néppárt elnökét, Manfred Webert. Az intézkedések között kellene lennie mindenekelőtt annak, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppárt frakciójából az Európai Parlamentben, azzal, hogy csakis akkor veszik vissza, ha Orbán irányt változtat – vázolják a lehetőségeket.

Reinecke vezető tudós, a YALE-en PhD-zett politológiából. Szakterületei a globális kormányzás, a globális pénzügy, a nemzetközi gazdasági intézmények, az állami és magánszféra közötti partnerségek és globális nyilvános hálózatok, valamint az EU-kapcsolatok. Kollégája és szerzőtársa, Thorsten Benner a berlini Globális Közpolitikai Intézet (GPPi) igazgatója.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

natoferi
@rugacs: Az EU-ban nem csak jogok, hanem kötelességek is vannak. Ha a nagy Nemzeti köd elszáll a szeme elől, talán megfontolhatná az ősi dakota bölcsességet: Ha egyszer qrvának álltunk, akkor tartsuk oda a p...csánkat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@miazavalami: le esett,de csakkk a fáról.
ancika
@rugacs: Baromság, nem Merkel őseiért haltak meg, hanem azért mert Magyarország megtámadta a Szovjetúniót... Csak azért nem az USÁ-t, mert az messzebb volt...
Nil
@rugacs: tanuld újra a törit és alkoss önálló véleményt
Nil
@rugacs: hát nem Putyinén ez az egy biztos
rugacs
@Nil: Szóval nekünk mindig a vesztes mellett van a helyünk? Akkor ne csodálkozzunk, hogy ha lassan mi is miniállammá degradálódunk...
Nil
@rugacs: már írtam hogy tanuld újra a törit
HA Putyin a nyertes akkor nagy baj van és abban a világban amit ő és ov tervez már te sem akarsz majd élni bár ha nyertes leszel akkor uralkodhatsz majd az embereken ,kínozhatod őket - ha ezt szereted akkor persze boldog leszel -

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.