Ha az elkövetkező napokban nem javul a helyzet Ukrajnában, akkor újabb uniós szankciókat fognak elrendelni Oroszországgal szemben – közölte Angela Merkel német kancellár az éjszakába nyúló szombati brüsszeli EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

A kancellár a sajtótájékoztatót megnyitó nyilatkozatában, majd kérdésekre válaszolva többször is leszögezte, az ukrajnai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani. Hozzátette, ezzel az összes uniós tagország egyetért.

A maga részéről ebből az alaptételből azt a következtetést is levonta, hogy a fegyverszállítás – és annak eredményeként a kijevi kormányzat katonai megerősítése – sem mozdítja elő a rendezés ügyét.

Megjegyezte, hogy a fegyverszállítások kérdésében az egyes EU-tagországok már nem feltétlenül vallanak azonos nézetet. Az eltérő állásponton levő országok közül Merkel nem nevezett meg egyet sem, diplomaták azonban elmondták, hogy Litvánia például az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások mellett érvelt.

Angela Merkel kitért arra, hogy a tanácskozáson az uniós országok állam-, illetve kormányfői közül senki nem kérdőjelezte meg komolyan Oroszország "nagyszabású katonai érintettségét" az ukrán határtérségben. Szerinte ha ez így marad, akkor az EU részéről a szankciók kiterjesztése várható egy héten belül.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Merkel nem jön Magyarországra. Ez még nem is olyan nagy baj! A nagyobb az lesz, ha a pénze se jön...
Manhattan
Merkel nem jön Magyarországra. Ez még nem is olyan nagy baj! A nagyobb az lesz, ha a pénze se jön...
Fradigege
Juhéj! Csapjunk a lovak közé! Nézzük, hogy mit bírunk! Merre csavarodik ez a furfangos élet!
Desischado
Na, a "nagy szabadságharcos" erre mit lép?
mate03
@Desischado: Brüsszelben behúzta fülét farkát,majd itthon,megint jön a megszokott,szabadság harcos szöveggel!
Desischado
@mate03: Pontosan! Arra céloztam, hogy itthon játssza a szabadságharcost, kint meg kussol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.