... bár ezt szóvivője azonnal cáfolta, miután egy tévéinterjúban Putyin tárgyalásokat sürgetett a délkelet-ukrajnai társadalom és állam politikai átalakításáról.

Putyin az orosz állami tévének pénteken adott interjút, amelynek egyes részleteit még a vasárnapra tervezett sugárzása előtt közölték az orosz és külföldi hírügynökségek – írja a Stop. Az elnök az interjúban kijelentette: "törekedni kell annak a tervnek a megvalósítására, amelyről megegyeztünk. Haladéktalanul lényegre törő tárgyalásokat kell kezdeni és nem technikai kérdésekről, hanem a társadalompolitikai szerveződéséről, az államiság kérdéséről Ukrajna délkeleti részén, hogy meg lehessen védeni az ott élő emberek törvényes érdekeit". 

Eddig csak arról beszélt Putyin, hogy az ukrajnai régiók kapjanak autonómiát, illetve hozzanak létre egy szövetségi berendezkedést. A sajtó rögtön fel is kapta, Putyin új államról szőtt elképzeléseit, mire az orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy nem a terület önálló államiságáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszéltek. Peszkov, szóvivő szerint félreértelmezték a az orosz államfő kijelentését mert szó sincs arról – bár az államiság szót használta Putyin –, hogy  a Novorosszijának nevezett "donyecki" és "luhanszki népköztársaságot" egyesítő délkelet-ukrajnai terület szuverenitását követelnék. 

Putyin az állami tévének adott interjújában elmondta, hogy tárgyalásos úton kívánják megoldani Porosenkóval az ukrán konfliktust, de arra nem tudott válaszolni, hogy mikor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.