Legalább 200 millió köbméter gázt a magyarországi tárolókból biztosítana Szerbia a fűtési szezonra, miután már harmadik napja 20 százalékkal kevesebb gáz érkezik Oroszországból a nyugat-balkáni országba.

Dusan Bajatovic, a szerbiai gázszolgáltató igazgatója kijelentette: több forgatókönyvön dolgoznak a szükséges gázmennyiség biztosítása érdekében. Az egyik lehetőség az, hogy Oroszországtól vásárolnak gázt, ha az orosz fél kész jóval nagyobb napi mennyiséget szállítani. "Ez azonban többletköltségeket jelentene, és ezt a fogyasztók is megéreznék, mert kis mértékben növekedne a gáz ára" – hangsúlyozta Bajatovic. A másik lehetőség, hogy magyarországi tárolókban raktároznának. 

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján nyugalomra intette a lakosságot. Megfogalmazása szerint földgázból van elég, már 450 millió köbmétert tároltak el a Banatski Dvor-i tározóban. Azt is jelezte, hogy sikerül Magyarországon tárolniuk azt a mennyiséget, amelyre a lakosoknak 3 hónapon keresztül szükségük lesz, és az ipar szükségleteit is ki tudják elégíteni.

Szerbiában napok óta energiaválságról beszélnek, a kormányfő szerint azonban erről nincs szó. "Lesz elég áram, bár jelentős mértékben megkönnyítené a helyzetünket, ha az emberek takarékoskodnának, hiszen a legfontosabb szénbányánk 50 százaléka még mindig víz alatt van"- utalt a májusi árvizek következményeire, illetve a múlt heti esőzések okozta károkra a kormányfő.

Vucic megnyugtatónak szánt szavai ellenére a gazdasági szakértők úgy vélik, hogy az ország energiaszükségletének egyharmadát még így is importtal kell lefedni. A tervek szerint 2-3 millió tonna szenet is importálna az ország.

A szerb kormány nagy reményeket fűz a Déli Áramlat gázvezeték kiépítéséhez is. A szerbiai szakasz munkálatai október végén vagy november elején kezdődhetnek meg, miután megszerzik a szükséges engedélyeket. Az építkezés megkezdése azért is kérdéses, mert az Európai Unió a gázvezeték megépítésének leállítását kérte Bulgáriától és Szerbiától is. Indoklásuk szerint az uniós szabályok tiltják ugyanis, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok legyenek.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt felhasználó
Ukrajnában is így kezdődött. Putyin utasítgatta a minisztert telefon, hogy mit hogy csináljon, aztán polgárháború lett belőle. Tegyél csak továbbra is orálisan putyin kedvére azzal, hogy egy kiszolgáltatott ország elesett népének legyen az oroszpárti vagy európai nem adsz gázt.

Szopkodjátok egymást putyinnal majd megismétli a történelem önmagát oroszországban és itthon is..
Desischado
Addig gazsulál putyinnak, hogy a végén mi fogunk ráfaragni, ha az Unió besokall! Ez a lény rosszabb, mint a pestis!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.